Diferansiyel puls voltametrisi ile ilaç analizleri
Drug analysis by differantial pulse voltammetry
- Tez No: 192170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diferansiyel Puls Voltametrisi, İlaç Analizi, AtorvastatinKalsiyum, Miktar Tayini, Differantial Pulse Voltammetry, Drug Analysis, Atorvastatin Calcium, Determination
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Diferansiyel puls voltametrisi ile ilaç analizleri ilaç endüstrisinde, klinik analizlerde vebiyosensor tasarımında kullanımı giderek artan oldukça yararlı bir tekniktir. Bu teknik diğeranalitik yöntemlere alternatif ve tamamlayıcıdır. Basit, hızlı, duyarlı ve seçici olması, uzun vezaman alıcı ayırma basamaklarına ihtiyaç duymaması gibi nedenlerle de diğer analitiktekniklerden ayrılmaktadır. Yöntem pek çok endüstriyel, üniversite ve adli tıplaboratuvarlarında rutin olarak kullanılmaktadır.Çalışmanın deneysel bölümünde atorvastatin kalsiyumun yükseltgenme davranışı camsıkarbon elektrot üzerinde alkol-su karışımı olan ortamda (10:90 metanol: su, pH aralığı 1,8 -12,00), DPV tekniği kullanılarak incelenmiştir. Deneyler destek elektroliti yapısının, pH'ın vepotansiyel tarama hızının reaksiyon üzerindeki etkilerini incelemek amacı ile BR, fosfat,asetat tamponları, 0,1 M H2SO4 destek elektrolitleri içerisinde geniş bir potansiyel taramaaralığında gerçekleştirilmiştir. 0,1 M H2SO4'lü ortamda molekül iyi belirmiş ve ayrılmış ikivoltametrik pik vermiştir. pH 2,0'nin üzerinde sadece tek pik gözlenmiştir. Şartlar optimizeedildikten sonra her iki ortamda (0,1 M H2SO4 ve pH 3 BR tampon çözeltisi) atorvastatin'insaf maddesinde 2x 10-6M-8 x 10-5 M derişim aralığında doğrusallık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Differantial pulse voltammetric tecnique is powerful analytical tecnique which is increasing inutility in the pharmaceutical industry, clinical analysis and design of biosensors. It is used asan alternative or complimentary tecnique to other analytical methods due to it?s simple, rapid,sensitive, selective and without the need for sample time-consuming pretreatment comparedto other analytical tecniques. Method is routinely used by several industrial, university andforensic laboratories.Experimental section of this study the electrochemical oxidation of atorvastatin calciumwas studied in hydroalcoholic media (10:90 methanol: water, pH range 1,8-12,00) usingdifferantial pulse voltammetry at the glassy carbon electrode. Experiments were performed inBR, phosphate and acetate buffers and in 0,1 M H2SO4 solutions in a broad scan rate intervalin order to see the effect of nature of the supporting electrolyte, pH and scan rate on thereactions.In 0,1 M H2SO4 the molecule was characterized by two well defined and separatedvoltammetric peaks. At above pH 2.0, only one peak was observed. Under optimizedconditions the current showed a linear dependence with concentration in the range between2 x 10-6 M-8 x 10-5 M in both supporting electrolyte (0,1 M H2SO4 and pH 3 BR buffersolution)