Bazı penisilinlerin elektrokimyasal karakterizasyonu ve voltametrik tayinleri
Electrochemical characterization and voltammetric determination of some penicillins
- Tez No: 353556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİYE PERÇİN ÖZKORUCUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ampisilin, penisilin V, metisilin, β-laktam, ilaç analizi, diferansiyel puls voltametrisi, Ampicillin, penicillin V, methicillin, β-lactam, drug analysis, differential pulse voltammetry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Diferansiyel puls voltametrisi ile ilaç analizleri ilaç endüstrisinde, klinik analizlerde ve biyosensör tasarımında kullanımı giderek artan oldukça yararlı bir tekniktir. Bu teknik diğer analitik yöntemlere alternatif ve tamamlayıcıdır. Basit, hızlı, duyarlı ve seçici olması, uzun ve zaman alıcı ayırma basamaklarına ihtiyaç duymaması gibi nedenlerden dolayı da diğer analitik tekniklerden ayrılmaktadır. Bu tez çalışmasında antibiyotik tedavisinde kullanılan penisilin V, ampisilin ve metisilin bileşiklerinin kalem ucu grafit elektrot yüzeyindeki elektrokimyasal davranışları diferansiyel puls voltametri yöntemiyle incelenmiştir. Destek elektrolitin ve pH'nın elektrokimyasal davranışlar üzerine etkileri belirlenmiştir. Elektrokimyasal davranışları belirlenen ilaç etken maddelerin farmasötik örneklerden analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan uygulama çalışmalarında yöntemin geri kazanım değerlerinin % 100'e yakın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Drug analysis by differential pulse voltammetry is quite a useful technique which is increasingly used in pharmaceutical industry, clinical analysis and design of biosensor. It is an alternative or complimentary to other analytical methods. This technique is also separated from other analytical techniques due to it's simple, rapid, sensitive, selective and without the need for long and time-consuming separation steps. In this thesis, electrochemical behavior of penicillin V, ampicillin and meticillin used in treatment of antibiotic were investigated on pencil graphite electrode by differential pulse voltammetry method. Effects on electrochemical behavior of supporting electrolyte and pH were determined. Electrochemical behavior determined of pharmaceutical active compounds has been analyzed from pharmaceutical samples. In application studies, recovery value of the method was determined which is quite close to 100 %.