Mardin Midyat'taki ilköğretim kurumlarında işlenen beden eğitimi derslerine yönelik öğrencilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşleri
The toughts of students, teachers and managers about physical education classes of primary education schools in Midyat, Mardin
  1. Tez No: 192179
  2. Yazar: HALİL ALPER ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, lköğretim, Beden Eğitimi Dersleri, Physical Education and Sport, Primary Education, The PhysicalEducation Classes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu araştırmanın amacı, Mardin'in Midyat ilçesinde ilköğretim okullarındaişlenen Beden eğitimi dersine öğrencilerin, öğretmenlerin ve idarecilerin bakışaçılarını belirlemektedir. Araştırmaya Mardin, Midyat ilçesinde eğitim-öğretim verenrasgele seçilmiş 6 ilköğretim okulundan toplam 256 öğrenci (148 erkek, 108 kız) ilebu okullarda görev yapan 44 branş öğretmeni ve 30 idareci katılmıştır. Öğrencilereilköğretim okullarında uygulanan beden eğitimi dersinin amaçları ve etkileri ile ilgilihazırlanan tutum ölçeği uygulanmıştır. Branş öğretmenleri ve idarecilere de bedeneğitiminin amaçları ve faydaları ile ilgili hazırlanan tutum ölçeği uygulanmıştır.Ölçekten elde edilen veriler frekans ve yüzdelerle açıklanmış ve yorumlanmıştır.Karşılaştırmalarda t testi kullanılmıştır. statistiksel anlamlılık için ise 0,05 anlamlılıkdüzeyi seçilmiştir.Araştırma sonucunda, beden eğitimi dersinin sağlıklı olmayı, fiziksel gelişimisağlamayı, düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmayı sağladığı, zihinsel yorgunluğuazaltmada, kaygı ve stresi azaltmada, huzurlu ve gevşemiş hissetmede büyük önemesahip olduğu dolayısıyla programda yer alması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.Öğrencilerin görüşleri arasında cinsiyet ve öğretmen/idareci değişkenine görefarklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the evaluation of physicaleducation classes by students, teachers and managers of primary education schools.Totally 256 students (148 boys, 108 girls) from 6 primary schools in Mardin, Midyat,44 teachers and 30 managers of randomly selected schools participated in this study.The attitude scale about physical education classes in primary education schools wasgiven to the students. The attitude scale about aim of the physical education classesand benefit of the physical education classes was given to the teachers and managersof the schools. The data obtained from the scales have been explained and interpretedwith numbers and percentages. Independent sample t test has been used incomparisons and alpha level of 0,05 was set for Statistical significance for allanalysis.Based on the results of this investigation, it can be seen that, physicaleducation is very important in fitness and physical development, in acquiring thehabit of making sports regularly and moreover it is very important in decreasingstress and anxiety and feeling ease and relax. So, it must take a part in thecurriculum. It is determined that, there are some differences in the opinions ofstudents, the variable of gender and teachers/managers of the schools.