Ooferektomize ve pinealektomize ratlara egzojen melatonin uygulanımının kemik mineral dansitometrisi üzerine etkileri
Effects of exogenous melatonin administration on bone mineral density in ovariectomized and pinealectomized rats
- Tez No: 192180
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖNDER ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ooferektomi, Pinealektomi, Melatonin, DEXA, Kemik MineralDansitesi, Rats, Ovariectomy, Pinealectomy, Melatonin, DEXA, Bone Mineral Density, Rats
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETOOFEREKTOMİZE VE PİNEALEKTOMİZE RATLARA EGZOJENMELATONİN UYGULANIMININ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİSİÜZERİNE ETKİLERİAmaç: Postmenopozal osteoporoz en sık görülen metabolik kemik hastalıklarındanbir tanesidir. Son zamanlarda postmenopozal osteoporozun patogenezine yönelikartmış bir ilgi mevcuttur. Osteoporoz patogenezinde östrojen eksikliğinin katkısıolduğuna dair kanıtlar bulunmasına rağmen osteoporoz multifaktöriyel olarakdüşünülmektedir ve patogenezi daha tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Menopozlapineal kalsifikasyonun arttığı, melatonin salınımın yaşla azaldığı ve melatonininanti-aging hormonu olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Biz bu çalışmamızdamenopozda melatonin azalımının postmenopozal osteoporoz gelişiminde etkilifaktörlerden biri olabileceğini göstermeyi amaçladık.Materyal ve Metod: Wistar-Albino cinsi 49 adet sıçan çalışmaya dahil edildi.Seçilen gruplardan bir kısmına xylasin ve ketamin ile anestezi uygulandıktan sonradorsal yolla ooferektomi ve Kuszack ve Rodin methodu ile pinealektomi yapıldı.Pinealektomiden 8 hafta ooferektomiden 35 gün sonra seçilen gruplara 5 mg/kgr/gün melatonin uygulandı. Sonrasında sıçanların femur kemik mineraldansirometrileri Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DXA; 4500W, Hologic, USA)kullanılarak ölçüldü. Ölçümler aynı kişi tarafından yapıldı. Femur dan 4 bölgede:proximal 1/3 (R2), middle 1/3 (R1), distal1/3 (R3), total (R4)' te ölçümler yapıldı.Bulgular: PX + MLT verilen grup sham grubu ile karşılaştırıldığında pinealektomiyapılan grupta R3 bölgesinde istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmuştur. PX +36OVX grubu sham grubu ile karşılaştırıldığında R1, R2, R3, R4 bölgelerindeistatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. OVX yapılan grup sham grubu ilekarşılaştırıldığında R1, R2, R3, R4 bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı ilişkibulunmamıştır. PX yapılan grup sham grubu ile karşılaştırıldığında pinealektomiyapılan grupta R3 bölgesinde istatiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır. PX+MLTile PX karşılaştırıldığında R1, R2, R3 ve R4 bölgelerinde anlamlı ilişkibulunmamıştır. PX+OVX ile PX+OVX+MLT verilen grup karşılaştırıldığında R1,R2, R3 ve R4 bölgelerinde anlamlı ilişki bulunmamıştır. PX+OVX+MLT ileOVX+MLT karşılaştırıldığında pinealektomi yapılan grupta R1, R3 ve R4bölgelerinde istatiksel olarak anlamlı artış bulunmuştur. OVX ile OVX+MLT verilengrup karşılaştırıldığında melatonin verilen grupta R3 ve R4 bölgelerinde anlamlıazalma bulunmuştur.Sonuç ve Tartışma: Pinealektomi KMD değerlerinde R3 bölgesinde belirgin artışayol açmış olup bu artış egzojen melatonin uygulanarak geri döndürülememiştir.PX'e OVX eklenince KMD değerlerinde PX tarafından sağlanan artışengellenmiştir. Pinealektomize ve ooferektomize gruba egzojen melatoninuygulanımı KMD değerlerinde anlamlı bir artışa yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEFFECTS OF EXOGENOUS MELATONIN ADMINISTRATION ON BONEMINERAL DENSITY IN OVARIECTOMIZED AND PINEALECTOMIZED RATSObjective: Postmenopausal osteoporosis is the most common metabolic bonedisease. There is currently considerable interest in pathogenesis ofpostmenopausal osteoporosis. Altough there is evidence that estrogen deficiency isan important contributory factor, the pathogenesis of osteoporosis multifactorial andnot well understood. There is evidence that pineal melatonin is an anti-aginghormon and that the menopause is associated with a substantial decline inmelatonin secretion and increased rate of pineal calcification. Hence, the pinealgland may function as a ?fine tuner? of calcium homeostasis. In our study weproposed the pinealectomy induced melatonin deprivation in menopause may becontributary factor in the development of postmenopausel osteoporosis.Material and Method: A total of 49 young Wistar-albino rats were submited to thestudy. Chosen groups submitted to bilateral ovariectomy by the dorsal route, andpinealectomized with Kuszack ve Rodin method. All surgical procedures wereperformed while the rats were under intraperitoneal ketamine and xylazine HClanesthesia. After pinealectomy and ovariectomy, choosen groups, dose of 5 mg/kg/gün was administered intraperitonealy (daily between 17.00 and 18.00 h for a3-week period). We measured bone mineral density of the femur by using dualenergyX-ray absorptiometry (DXA; 4500W, Hologic, USA) and results wereevaluated. The BMD of femur named as proximal 1/3 (R2); middle 1/3 (R1);distal1/3 (R3); total (R4).Results: Compared with the sham group, PX + MLT group had significantlyhigher BMD values at R3 subregion. There is no statiscally significantrelationship between PX + OVX group and sham group at subregions. Alsothere is no statiscally significant relationship between OVX group and shamgroup at subregions. Compared with the sham group, PX group had significantly38higher BMD value at R3 subregion. There is no statiscally significant relationshipbetween PX group and PX+MLT group at subregions. There is no statiscallysignificant relationship between PX + OVX group and PX + OVX+MLT groupat subregions. Compared with the OVX + MLT group, PX+OVX+MLT group hadsignificantly higher BMD values at R1, R3, R4 subregions. Compared with theOVX group, OVX + MLT group had significantly lower BMD values at R3, R4subregions.Conclusion: Pinealectomy significantly increases BMD at R3 subregion, but itsnot reversed by exogen melatonin administration. Ovariectomy canceled theeffects of pinealectomy with respect to increases in the levels of reached bonemass. Exogen melatonin administration to ovariectomized and pinealectomizedgroup did not increase BMD values.