Ofsaty kuralı ile ofsayt kuralı olmadan oynanan futbol oyunundaki maç analizi sonuçlarının incelenmesi
Searching the results of the match analysis in the football games with or without offside rule
- Tez No: 192178
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Analiz, futbol, maç analizi, ofsayt, taktik, Analysis, football, match analysis, offside, tactics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETOfsayt Kuralı le Ofsayt Kuralı Olmadan Oynanan Futbol Oyunundaki MaçAnalizi Sonuçlarının ncelenmesi Tuna AYRANBu araştırmanın amacı, ofsayt kurallı ve ofsayt kuralı olmadan oynanan futbolmüsabakalarındaki taktik değerlendirmelerin bilgisayarlı ortamda maç analiziyapılarak karşılaştırılmasıdır.Nevşehir'de 2005-2006 Futbol Sezonunda 1. Amatör Kümede mücadeleedecek olan 4 Amatör Futbol takımında oynayan toplam 72 oyuncu araştırmayakatıldı. Bu 4 takım arasında çift devreli lig usulü 12 karşılaşma yaptırılarak ve bütüntakımların aynı futbolcuları müsabakanın başında oynatıp aynı dakikalarda oyuncudeğişiklikleri yapmaları sağlanarak ligin ilk devresi ofsayt kuralı ile, ligin 2.devresiofsayt kuralı olmadan oynatılarak kaydedildi. lk devredeki maç kayıtları ile2. devredeki maç kayıtlarının analizinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesiyapıldı.Müsabakalar 30 ar dakikadan oluşan 2 devre halinde oynatıldı vedevreler arasında 10 dakika dinlenme süresi verildi. Maçlar SAMSUNG SCL 700marka kamera ile sahanın tamamını görecek bir yerden kaydedildi.SAMSUNG SCL 700 marka kamera ile kaydedilen maç görüntüleri,Snazzi III USB2 capturing device ile bilgisayara aktarıldı , ve MATBALL maçanaliz programı kullanılarak, her bir maç ayrı olarak analiz edildi.Ofsayt kuralı ile ofsayt kuralı olmadan oynanan müsabakalarda, oyunhangi bölümde oynandı, kaç oyuncu hücuma katıldı, paslaşma yüzdesi, uzun pas, şut,korner, taç, aut, faul, serbest atış, gol, gol pozisyonu, top kazanma, top kaybı gibiparametreler incelendi.Bu araştırma sonucunda ofsayt kurallı maçlarda toplam 29 gol (%65,9),ofsayt kuralsız maçlarda toplam 15 gol (%34,1) atılmıştır. Ofsayt kurallı maçlarda;163 şut (%55,6), 2317 paslaşma (%49), 566 uzun pas (%48,4), 117 faul (%62,6)olurken ofsayt kuralsız maçlarda; 130 şut(%44,4), 2416 paslaşma(%51), 603 uzunpas (%51,6) ve 70 faul (%37,4) olmuştur. Ofsayt kuralının gol atılmasını engelleyenbir faktör değil aksine gol atılmasını kolaylaştıran bir oyun sistemi ortaya çıkardığıtespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSearching The Results Of The Match Analysis n The Football Games With OrWithout Offside Rule.The aim of this research is analysing and making the comparison of the tacticalevaluations of the football competitions with or without offside rule by usingcomputer.72 players of four amateur football teams which will content in 1st AmateurLeague in 2005-2006 Football Season in Nevşehir participated the research.Twelvematches was holded on between these four teams. Each matches had two halves. Inall these matches the same players of these teams began the matches and all thesubstitutions was at the same times.The first halves of these matches were playedwith offside rule, these cond halves were played without offside rule and all themathes were recorded. The analysis? of the records of first halves and second halveswere compaired and evaluated.The matches were played in two halves and each halves were thirtyminutes.And ten minuted breaks were given between the halves. All the matcheswere recorded from a point which the whole field can be seen with SAMSUNGSCL700 camera and these images were transfered to computer with III USB2capturing device then every matches analyzied with the MATBALL mach analyzeprogram.In the matches with or without offside rule the parameters like the divisionwhich the game played ,the number of the players who joined the offence,the rate ofpassing, long pass, goal kick, corner, out, touchdown, foul, free kick, goal, goalposition, getting the ball, losing the ball were researched.As a result, 29 goals were kicked in offside ruled matches and 15 goals werekicked in the matches without offside rule. In the offside ruled matches, 163 goalkicks (%55,6), 2317 passes (%49), 566 long passes (%48,4) and 117 fouls (%62,6)occured. But in the matches without offside rule 130 goal kicks (%44,4), 2416 passes(%51), 603 long passes (%51,6) and 70 foul (%37,4) occured. So it is determinedthat the offside rule is not a factor that hurdles the goal kicking on the contrary iteases the goal kicking.