Yüzün yeniden yapılandırılmasında burun tiplerinin önemi ve Ankara ilinde yaşayanların burun tiplerinin incelenmesi
The importance of nose in facial reconstruction an a study on nose types in Ankara
- Tez No: 192191
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKSİN GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Burun, yüzün yeniden yapılandırılması, antropometri, burun tipleri, burun indisi, Nose, facial reconstruction, anthropometry, nose types, nasal index
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETYüzün Yeniden Yapılandırılmasında Burun Tiplerinin Önemi ve Ankara linde BurunTiplerinin ncelenmesiBu tezin amacı Türk toplumu için, adli uygulamalar içerisinde kullanılan yüzün yenidenyapılandırma çalışmalarına, katkı sağlayacak bulguları tespit etmeye çalışmaktı. Bu nedenleyapılandırma çalışmalarında en çok sıkıntı yaşanan yumuşak dokulardan biri olan burun incelenmiş veTürk toplumu için burun tipleri belirlenmeye çalışılmıştır.Bu tez çalışmasının örneklem grubunu 270 kadın, 270 erkek toplam 540 bireyoluşturmaktadır. Yaş gruplarına göre (10'ar) ayrılmış ve her bir grup 45 kişiden oluşturulmuştur.Bireylerden antropometrik burun ölçüleri alınmış, bunun yanında fizyolojik olarak ta sınıflandırmayapabilmek için gözlem yapılmıştır. Burun uzunluğu, genişliği, yüksekliği, alare-pronasale ve alare -subnasale ölçüleri alınarak burun endisi hesaplanmıştır. Burun deliği şekilleri ve burun sırtı profillerigözlem yoluyla sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Burun tipi dar (% 74.11) olarak tespit edilmiş veher iki cinsiyet için de dar burun tipi (erkek % 74.8, kadın % 73.3) belirlenmiştir. Burun deliği şekli %33.9 oranıyla dar-kısa olarak tespit edilmiş, erkeklerde % 39.3 oranı ile dar-uzun, kadınlarda %40.4 ile dar-kısa burun deliği şekli gözlenmiştir. Burun sırtı % 66.7 oranıyla düz olarak belirlenmişve düz burun sırtı profillerinden B4 profili % 25.2 ile en yaygın olan burun sırtı profili olmuştur.Erkeklerde bu profil % 26, kadınlarda % 24.8 oranında gözlenmiştir.Bu sonuçlar yüzün yeniden yapılandırılması çalışmaları için referans olabilecek niteliktedir.ster elle ister bilgisayarla yüz yapılandırma çalışması yapılsın, her ikisi içinde bu tezin bulguları önemarz etmektedir. Bu tez Türk toplumu için yapılacak yüzün yeniden yapılandırma çalışmalarında, burunyapılandırması için temel olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Importance of Nose in Facial Reconstruction and A Study on Nose Types in AnkaraThe aim of this thesis is acquiring data for Turkish population which assists for forensic facialreconstruction studies. Therefore one of the most problematic soft tissue, nose was studied and tried todetermine nasal types for Turkish population.This thesis was carried out on 270 female and 270 male totally 540 individuals. Individualsclassified by age in groups of ten each and each group included 45 individuals. Anthropometric nasaldimensions were taken from individuals, also individuals were obversed for morphologicalclassification. Nasal index was calculated from nasal length, nasal width, nasal height, alare -pronasale and alare-subnasale dimensions. Nostril shape and nasal ridge were classified byobservation. Nose shape was determined for both sexes and found as narrow (%74.11, males %74.8,females % 73,3). Nostril shape was observed asnarrow-short in both sexes (% 33.9) in males narrow- long (% 39.3) and in females narrow-short(%40.4). Nasal rigde determined as straight (% 66.7). In straight nasal ridge profiles, profile B4 wasthe most common with % 25.2 rate. This rate is % 26 in males and % 24.8 in females.This results can be used as a reference for facial reconstruction studies. The results of thisthesis are very important for both computerized or hand-made reconstructions. This thesis will bebasis of nasal reconstruction in facial reconstruction studies in Turkish populatin.