Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile özyetkinlik ve iyimserlik ilişkisi
The Assessment of relations nutrition habits of students of university with self-efficacy and optimism: Ankara University model
- Tez No: 192192
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PERVİN ÜNAL CİVCİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Nutrition and Dietetics, Psychology, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlıkları, yimserlik, Öz Yetkinlik, ÜniversiteÖğrencileri, Nutrition Habits, Optimism, Self-Efficacy, University Students
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yapılan bu araştırma, üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ile öz yetkinlikalgılamaları ve iyimserlik tutumları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Buamaçla Ankara Üniversitesinden 170 öğrenci (106 kız, 64 erkek) çalışma evreninioluşturmuştur. Öğrencilerin iyimserlik tutumunu ölçmek için ?Yaşam Yönelimi Testi?,sağlık öz yetkinlik algısını ölçmek için ?Sağlık Öz Yetkinlik Algısı Ölçeği? ve öğrencilerinsosyo-demografik özellikleri ile beslenme alışkanlıklarına ilişkin veri toplamak için ?Sosyo-Demografik Özellikler ile Beslenme Alışkanlıkları Bilgi Formu? uygulanmıştır. Veriler TekYönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Farkların kaynağına Tukey Post Hoctesti ile bakılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonkatsayısı ve Spearman Rho Korelasyon katsayısı tekniği ile incelenmiştir.Araştırma sonuçları, öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümlere göre öz yetkinlikortalamaları arasında anlamlı fark olduğunu göstermiştir. Bu fark, Sağlık Eğitimi Bölümü ilektisat Bölümü öğrencileri arasında anlamlı bulunmuştur. Bölümlere göre iyimserlik puanortalamaları arasında ise, anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir.Sonuçlar, öğrencilerin cinsiyete göre öz yetkinlik ortalamaları arasında anlamlı bir farkolmadığını göstermiştir. Cinsiyete göre iyimserlik ortalamaları arasında ise, anlamlı bir farkolduğu belirlenmiştir. Bu sonuca göre, erkek öğrencilerin iyimserlik düzeyleri kızöğrencilerin iyimserlik düzeylerine göre yüksek bulunmuştur.Araştırma sonuçları, öğrencilerin beslenmelerine dikkat etme durumlarına göre öz yetkinlikpuan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğunu, iyimserlik puan ortalamaları arasındaise anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir.Araştırma sonuçları, öğrencilerin öğün atlama durumuna göre öz yetkinlik ortalamalarıarasında anlamlı fark olduğunu göstermiştir. Bu sonuca göre, öğün atlamayan öğrencilerin özyetkinlik düzeyleri öğün atlayan öğrencilerin öz yetkinlik düzeylerine göre yüksekbulunmuştur. Öğrencilerin öğün atlama durumuna göre iyimserlik ortalamaları arasında ise,anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin, ara öğünde yiyecek ve içecek tüketmedurumuna göre öz yetkinlik puan ortalamaları ve iyimserlik puan ortalamalarında anlamlı birfark olmadığını sonuçlar göstermiştir.Sonuçlar, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenme durumuna göre öz yetkinlik ortalamalarıarasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Yeterli ve dengeli beslendiklerini belirtenöğrencilerin öz yetkinlik düzeyleri, yeterli ve dengeli beslenmediklerini belirten öğrencilerinöz yetkinlik düzeylerine göre yüksek bulunmuştur. Sonuçlar besin tüketim sıklıkları ile özyetkinlik ve iyimserlik arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationships between university students? nutritionhabits, their optimism and self-efficacy. The sample for the study is a group of 170 students(106 female, 64 male) from Ankara University. The ?Life Orientation Test?, the ?PerceivedHealth Competence Scale? and ?Socio-Demographic Variables and Nutrition HabitsQuestionnaire? were used to measure optimism, self-efficacy, and demographic variablesand nutrition habits, respectively. Data were analyzed using frequency and percent frequencytables, t-test, ANOVA, Pearson Moments and Spearman?s Rho Correlation Coefficienttechniques.The study show that there are significant differences in self-efficacy mean scores betweengroups according to students? departments. According to the results, the self-efficacy meanscore of the students from Department of Health Education is significantly higher than thestudents from Department of Economy. The study is unable to indicate significantdifferences in optimism mean scores between groups according to students? departments.The results do not show that there are significant differences in self-efficacy mean scoresbetween gender groups. Male students? optimism scores is significantly higher than femalestudents? scores.The results show that there are significant differences in self-efficacy between the groupsaccording to the status of paying attention to nutrition. But, the differences in optimism meanscores are not significant between the same groups.The results show that there are significant differences in self-efficacy between the groupsaccording to the status of skipping meals. The students who do not skip meals scoresignificantly higher than that of the students who skip meals on self-efficacy. The results donot show that there are significant differences in optimism mean scores between groupsaccording to the status of skipping meals.The study do not show that significant differences in self-efficacy mean scores and optimismmean scores between groups according to the students? status of food and drink consumptionduring the time between meals.According to the results obtained; there are significant differences between mean scores ofself efficacy interms of sufficient and balanced diet.The relationships between self-efficacy and nutrition consumption frequencies are notsignificant. Also, the relationships between optimism and nutrition consumption frequenciesare not significant.