Tıkayıcı uyku apnesi olmayan tonsil hipertrofili çocuklarda kan basıncının yirmidört saatlik monitörizasyon ile değerlendirilmesi
Evaluating blood pressure of children with tonsillar hipertrophy who has no OSAS by twenty four hour ambulatory blood pressure monitoring
- Tez No: 192215
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İPEK AKİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: monitörizasyonu, hipertansiyon, üst hava yolu direnci, tıkayıcı uyku apnesi56, hypertension, upper airway resistance, obstructive sleepapnea58
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
7. ÖZETUyku ile ili kili solunum bozuklukları basit horlamadan, tıkayıcı uykuapnesine kadar geni bir yelpazede incelenir. Tıkayıcı uyku apnesi olaneri kin ve çocuk hastalarda hipertansiyon varlı ı ve ileride olu turabilece iartmı kardiovasküler morbidite riski daha önce yapılan çalı malardagösterilmi tir. Ancak basit horlama ile ba layıp hava yolu direncinde artı iledevam eden, tıkayıcı uyku apnesi olu uncaya kadar olan süreç içerisinde kanbasıncı de i ikliklerinin nasıl etkilendi ine dair yapılmı çalı ma literatürdeyoktur.Bu çalı mada tıkayıcı uyku apnesi olmayan ancak tonsiller hipertrofinedeni ile kısmi havayolu darlı ı olan çocuk hastalarda kan basıncıde i iklikleri yirmidört saatlik ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ilesa lıklı çocuklarla kar ıla tırmalı olarak de erlendirilmi tir.Çalı maya evre 3-4 tonsil hipertrofili ancak tıkayıcı uyku apnesemptomları tanımlamayan ya ları 6 ila 13 arasında de i en 20 hasta vesa lıklı 20 kontrol olmak üzere toplam 40 olgu alınmı tır. Kontrol grubu aynıya grubunda olan, hiçbir yakınması olmayan, sa lıklı, e it sayıda kız veerkek olgulardan seçilmi tir. Hem kontrol hem hasta grubunda aktifenfeksiyonu olanlar, ilaç tedavisi alanlar, kendileri ya da ailelerindehipertansiyon öyküsü olanlar çalı maya alınmamı tır.Tüm hastalara yirmidört saatlik ambulatuar kan basıncımonitörizasyonu yapılarak elde edilen de erler bilgisayar programı aracılı ıile kar ıla tırılmı tır. Kan basıncı normalleri olarak 1997 yılında Soergel vearkada ları tarafından yayınlanan, cinsiyet ve boya göre olu turulan kanbasıncı normalleri kullanılmı tır.Hasta ve kontrol grubu gün boyu, gündüz, gece sistolik ve diastolikkan basıncı ortalama de erleri açısından anlamlı fark saptanmamı tır. Yine55her iki grupta kan basıncı yükü, kan basıncı indeksi ve kan basıncıde i kenli i açısından istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmamı tır.Sa lıklı ki ilerde görülen gündüz ortalama sistolik kan basıncı de erine göregece sistolik kan basıncı de erlerinde % 10 `luk dü me açısından (dipper)de erlendirildi inde hasta grubunda kontrol grubuna göre daha çok olgu non-dipper olarak saptanmamı tır. Bu bulgu istatistiksel olarak anlamlıolmamasına ra men ileriki dönemde olu abilecek sistemik hipertansiyon vekardiyovasküler morbidite açısından de erli olabilir. Bu de erlendirme içindaha geni vaka grubuna sahip çalı maların planlanması gerekti idü ünülmü tür.Tonsil hipertrofisi, ambulatuar kan basıncı
Özet (Çeviri)
8. NG L ZCE ÖZETEVALUATING BLOOD PRESSURE OF CHILDREN WITH TONSILLARHYPERTROPHY WHO HAS NO OSAS BY TWENTY FOUR HOURAMBULATORY BLOOD PRESSURE MONITORINGSleep disordered breathing consists of different variants, from primarysnoring to obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). Hypertension and therisk for cardiovasculer morbidity because of OSAS have been demonstratedin many studies. But, there is no study demostrating the blood pressurechanges effected during the period, from primary snoring to OSAS.In this study, the blood pressure changes of the children with tonsillarhypertrophy who had no OSAS were evaluated by twenty four hourambulotory blood pressure monitoring (ABPM) compared with controlsubjects.Twenty children with tonsillar hypertrophy (grade 3-4) and twentychildren as control subjects with similar age and gender were included in thestudy. The subjects who had active infection, medical therapy during thestudy and story of hipertension in the family were excluded.Twenty four hour ABPM was performed to all patient and controlgroups. The data by Soergel et al (65) was used as the normal data forABPM.There was no significance between the groups for average bloodpressure values for whole day, daytime and night, blood pressure load, bloodpressure index and blood pressure variability. The number of non dippers inthe patient group was greater than the control subjects. Altough we did notfind any statistical significance, the result would be valuable for systemic57hypertension and cardiovascular morbidity which would exist in the future.The studies with larger numbers of subjects must be planned to clarify this.Tonsillar hypertrophy, ambulotory blood pressue monitoring,