Bir üniversite hastanesi çocuk psikiyatrisi polikliniğine başvuran dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuk ve ergenlerde psikiyatrik komorbidite
Psychiatric comorbidity in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder who have administered to an university hospital child psychiatry outpatient clinic
- Tez No: 192257
- Danışmanlar: S. SALİH ZOROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, Psikiyatrikkomorbidite, Attention-deficit hyperactivity disorder, Psychiatric comorbidity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETB R ÜN VERS TE HASTANES ÇOCUK PS K YATR S POL KL N Ğ NEBAŞVURAN D KKAT EKS KL Ğ H PERAKT V TE BOZUKLUĞU BULUNANÇOCUK VE ERGENLERDE PS K YATR K KOMORB D TEDr. Murat YÜCEUzmanlık tezi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim DalıTez danışmanı: Doç. Dr. S. Salih ZOROĞLUEylül 2006, 79 SayfaDikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağının en sıkgörülen, belirtileri sıklıkla ergenlikte ve erişkinlikte de devam eden psikiyatrikbozukluklarındandır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklu olguların %50'sinden fazlasında psikiyatrik komorbid bozukluklar olduğu bilinmektedir.Ülkemizde yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme ölçeklerikullanılarak DEHB' ye eşlik eden psikiyatrik bozuklukları inceleyen bir çalışmayoktur. Biz dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklu olgulardaki komorbidpsikopatolojiyi bir standardize tanı koyma aracı kullanarak değerlendirdik. Şubat2006-Mayıs 2006 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp FakültesiŞahinbey Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi polikliniğine başvuran 108 hastaya OkulÇağı Çocukları çin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi -Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (ÇDŞG-ŞY-T) uygulandı. Olguların tümü DSM-IV'e göre DEHB tanısı almıştı. Olguların klinik özelliklerini, psikiyatrikkomorbiditelerini ve komorbiditelerin cinsiyet, yaş, DEHB alt tipi ve annekarnında nikotine maruz kalma ile ilişkisini inceledik. Olgularımızın %86.1' i (n:93) DEHB bileşik tip, %13.9' u DEHB dikkat eksikliği baskın tip tanısı almıştı;DEHB hiperaktivite-impulsivitenin önde geldiği tip tanısı alan hasta yoktu.Olguların %96.3'ünde (n: 104), karşıt olma karşı gelme bozukluğu (KOKGB) ( n:75, %69.4), anksiyete bozukluğu (n: 53, %49) ve duygudurum bozukluğu (n: 13,%12) gibi en az bir komorbid psikiyatrik bozukluk vardı. Olgularımız 6-18 yaşlarıarasındaydı. Cinsiyet, yaş, DEHB alt tipi ve anne karnında nikotine maruz kalmaarasında komorbidite için çalışmamızda sadece DEHB alt tipi önemlibulunmuştur. Olgularımızdaki komorbidite sıklıkları daha önce yapılançalışmalara benzer çıkmıştır. DEHB alt tipleri arasında, bileşik tipte komorbidbozukluk ve psikopatoloji sıklığının daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPSYCHIATRIC COMORBIDITY IN CHILDREN AND ADOLESCENTS WITHATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER WHO HAVEADMINISTERED TO AN UNIVERSITY HOSPITAL CHILD PSYCHIATRYOUTPATIENT CLINICDr. Murat YUCEResidency thesis, Department of Child and Adolescent PsychiatrySupervisor: Assoc. Prof. S. Salih ZOROGLUSeptember 2006, 79 pagesAttention deficit hyperactivity disorder, in one of the most commonpsychiatric disorder in childhood which the symptoms are usually prolonged toadolescent and adulthood. It is well-known that more than 50% of attention-deficit hyperactivity disorder cases also have comorbid psychiatric disorders. Inour country there is not any research which is done with using structured orsemistructured diagnostic instruments about attention deficit hyperactivitydisorder with comorbid psychiatric disorders. We evaluated the comorbidpsychopathology of children and adolescents with attention-deficit hyperactivitydisorder using a standardized diagnostic instrument. The Kiddie Schedule forAffective Disorder and Schizophrenia-Present and Lifetime Version-TurkishVersion was administered and completed in 108 patients who had been referredto the child and adolescent outpatient clinics at the Gaziantep UniversityŞahinbey Hospital from February 2006 to May 2006. All of the cases werediagnosed as attention-deficit hyperactivity disorder according to DSM-IVcriteria. We analyzed their clinical charecteristics and psychiatric comorbidities,and assesed the correlation of any comorbidity with gender, age, attention-deficit hyperactivity disorder subtype and prenatal nicotine exposure. Amongour 108 participants, 93 (86.1%) subjects were diagnosed with combined typeattention-deficit hyperactivity disorder, 15 (13.9%) were predominantlyinattentive type and there is no patient who has diagnosed as predominantlyhyperactive-impulsive type. 104 (96.3%) subjects had at least one comorbiddisorder such as oppositional defiant disorder (n= 75, 69.4%), anxiety disorders(n= 53, 49%) and affective disorders (n=13, 12%). Our patients ranged in agefrom six to 18 years. Among the factors including gender, age, attention-deficithyperactivity disorder subtype, and prenatal nicotine exposure, attention-deficithyperactivity disorder subtype was the only one significant to comorbidity in ourstudy. The results of this study suggest that comorbidity in our subjects issimilar to the results of previous studies. Out of all the attention-deficithyperactivity disorder subtypes, the combined type group had a significantlyhigher ratio of comorbid disorders and psychopathologies.