Ankara Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi ve Özel Bayındır Hastanesi acil servislerine kaza nedeniyle başvuranların epidemiyolojik yönden incelenmesi
Epidemiologial analysis of accident victims who applied to emergency services of Ankara Dr. Nafiz Körez Sincan Government Hospital and Private Bayındır Hospital
- Tez No: 192256
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kaza, yaralanma, sakatlık, ölüm, prevalans, Accident, injury, disablement, death, prevalance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
DR. NAF Z KÖREZ S NCAN DEVLET HASTANES VE ÖZEL BAYINDIRHASTANES AC L SERV SLER NE KAZA NEDEN YLE BAŞVURANLARINEP DEM YOLOJ K YÖNDEN NCELENMESÖZETBu araştırma, Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi ve Özel Bayındır Hastanesi AcilServislerine kaza nedeniyle başvuran kaza olgularını, epidemiyolojik açıdan değerlendirmekamacıyla yapıldı. Araştırma verileri, 01 Ekim 2005-31 Ocak 2006 tarihleri arasında acilpolikliniğine başvuran kaza olgularına gün aşırı 24 saat süreyle yüz yüze anket uygulanaraktoplandı. Araştırma süresince 1115 kaza olgusuna ulaşıldı.Kaza olgularının yaş ortalaması 19.84 ± 2.52 olup, en küçük yaş 1, en büyük yaş 94'dür.Kazazedelerin %32.0'si çocukluk, %68.0'i erişkinlik dönemindedir ve çoğunluğu (%71.1)erkektir. Kaza olgularının %35.1'i evlidir. Kaza olgularının %53.8'i ilkokul ve altı , %3.4'üüniversite mezunudur. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı %3.2'dir. Kaza olgularının%31.3'ünü işçiler ve %12.7'sini ev hanımları oluşturmuştur. şsizlerin oranı %9.0'dır.Kazazedelerin %10.7'sinin sosyal güvencesi yoktur.Trafik kazaları birinci (%42.0), ev kazaları ikinci (%28.3), iş kazaları üçüncü (%13.7) sıklıktagörülen kaza türleridir. Taşıt kazaları (%40.0), düşmeler (%14.4), makine ve iş aletlerinin nedenolduğu kazalar (%9.9), intiharlar (%6.0) ve cinayetler (%5.8) başlıca travma nedenleridir.Kazalar daha çok erkeklerde, 0-44 yaş grubu nüfusta görülmüştür. Düşme olguları 0-14 yaşgrubunda, 65 ve üzeri yaş grubunda ise trafik kazaları, cinayet ve kasten birini yaralamaeylemleri, 25-44 yaş grubunda ise trafik kazaları ve intiharlar daha fazla görülmüştür.Kazalar en fazla Ocak ayında ve Çarşamba günlerinde olmak üzere yollarda ve konut içinde veakşamları 17:00-23:59 saatleri arasında meydana gelmiştir.Kazalarda en çok yaralanan vücut bölümü baş-boyun bölgesidir. Kaza olgularının %33.6'sıciddi travma sınıfına girmiştir. Ciddi travmalar daha çok trafik kazaları, cinayet ve intiharlarsonucu oluşmuştur.Hastaneye yatış ve sakatlanma-sekel oranı %31.7, ölüm oranı %1.9'dur. Başlıca ölüm nedenleriağır kafa travması %60.4, göğüs ve karın içi yaralanmaları (%39.6)'dır. şgünü kaybı ortalaması6.08 ± 0.16'dır.
Özet (Çeviri)
EPIDEMIOLOGIAL ANALYSIS OF ACCIDENT VICTIMS WHO APPLIED TOEMERGENCY SERVICES OF DR.NAF Z KÖREZ S NCAN GOVERNMENTHOSPITAL AND PRIVATE BAYINDIR HOSPITALABSTRACTThis research was performed in order to assess accident cases brought to Emergency Service ofDr. Nafiz Körez Sincan Government Hospital and Private Bayındır Hospital due to accidents interms of accident epidemiology. Data was collected by applying face-to-face questionnaire toaccident cases who applied to Emergency Policlinics between 01 October 2005 and 31 January2006 for 24 hours every other day. During the research, 1115 accidents were obtained. Ageaverage of accident cases was 19.84 ± 2.52, with the youngest being 1 and the oldest being 94.Thirty two point zero % of victims was in childhood and 68.0 % was in adulthood with themajority was (71.1 %) males. Thirty five point one % of the accident cases is married. Fiftythree point eight % of the accident cases is primary school and under graduates and 3.4 %university graduates. The rate of illiterate is 3.2 %. Thirty one point three % of the accidentcases were constituted by workers and 12.7 % by the housewives. The rate of unemploymentwas 9.0 %. Ten point seven % of victims lacks social security. Traffic accidents were the first(42.0 %), domestic accidents second (32.6 %) and industrial accidents the third (13.7 %)frequency types of accidents. Major trauma causes were constituted by car accidents (42.0 %),falls (14.4 %), injuries caused accidents due to mechanical and job tools (9.9 %), suicides (6.0%) and homicides (5.8 %). Accidents occurred more in males and in population between 0-44years of age. Cases of fall were determined more in 0-14 years of age. Traffic accidents,homicides and exposure to intentional attacks were determined more in 65 years and above andcases of 65 years and above cases of traffic accidents and suicides more in 25-44 years of agegroup. Accidents occurred mostly in January and on Wednesday, on the roads and inside homes,in the evening between 05:00-11:59 pm. Most frequently injured part of the body in accidentswas head-neck part. Thirty three point six % of accident cases fall into Serious TraumaCategory. Serous Traumas have usually occurred as a result of traffic accidents, homicides andsuicides. The rate of hospitalization and that of disablement-track were 31.7 %, rate of dealthwas 1.9 %. Major death reasons were head trauma (60.4 %), chest and intraabdominal injuries(39.6 %). Average of workday loss was 6.08 ± 0.16.