Dissosiyatif bozukluklu ergenlerde polisemptomatik klinik özellikler ve dissosiyasyonun intihar ve self mutilasyon oluşumundaki rolü
Polysymptomatic clinical charastheristics of adolescents with dissociative disorder and the role of dissociation over suicide and self mutilation development
  1. Tez No: 192262
  2. Yazar: FİLİZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. S. SALİH ZOROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dissosiyatif bozukluk, Travma, Self mutilasyon, ntihargirişimi, Dissociative disorder, Trauma, Self-mutilation, Suicidal attempt
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ivÖZETD SSOS YAT F BOZUKLUKLU ERGENLERDE POL SEMPTOMAT K KL N KÖZELL KLER VE D SSOS YASYONUN NT HAR VE SELF MUT LASYONOLUŞUMUNDAK ROLÜDr. Filiz KILIÇUzmanlık tezi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim DalıTez danışmanı: Doç. Dr. S. Salih ZOROĞLUEylül 2006, 87 SayfaDissosiyatif bozukluklar etiyolojisinde çocukluk çağı travmaları bulunan,tamamı çocukluk döneminde başlamasına rağmen ancak % 10-11'inin çocuklukve ergenlik döneminde tanınabildiği, polisemptomatik seyreden önemli birhastalık grubudur. Travma ile kendine zarar verme(self mutilasyon) ve intihargirişimi ilişkisi olduğu ve bunların da artmış dissosiyasyon düzeyleri ile ilgiliolduğuna dair çalışmalar bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı a) yarıyapılandırılmış bir ölçekle tanıları kesinleştirilen dissosiyatif bozukluk tanılıergenlerde yaygın psikiyatrik belirti örüntüsünü ortaya koymak, psikiyatrikbozukluğu bulunan diğer ergenlerle karşılaştırarak polisemptomatik seyirli birbozukluk olduğunu göstermek, b) ergenlerde self mutilasyon ve intihar davranışıoluşumunda dissosiyasyon, dissosiyatif bozukluk, travma ve ilgili diğerboyutların olası rol ve katkılarını ortaya koymaktır.Çalışmamızda dissosiyatif bozukluk, depresyon, anksiyete bozukluğubulunan ve sağlıklı ergen grubu karşılaştırılmıştır.Dissosiyatif bozukluk bulunan hastalarda travma oranları diğer hastagrupları ve sağlıklı kontrollerden anlamlı oranda yüksek bulunmuştur.Dissosiyatif bozukluk grubunda depresyon ve anksiyete semptomları en azdepresyon ve anksiyete bozukluğu grubundaki hastalar kadar yükseksaptanmıştır. Dissosiyatif bozukluk grubunda self mutilasyon oranı %80.8,intihar davranışı oranı %65.4 olarak diğer gruplardan belirgin yüksek düzeydesaptanmıştır. Görüldüğü gibi dissosiyatif bozukluk bulunan ergenler yaygınbelirti göstermektedir ve hastalık özellikle ergenlerde polisemptomatikseyretmektedir. Bu yönüyle dissosiyatif bozukluğun belirtilerinin en yoğungörüldüğü hayat dilimi ergenlik olmaktadır. Lojistik regresyon sonucunda artmışdissosiyasyonun travma ile başlayan, ilişkili psikopatoloji ile sonlanan sürecinana mediyatörü olduğu görülmektedir. Dissosiyasyon ve dissosiyatif bozuklukbirbirinden ayrı olarak self mutilasyon oluşumundaki en güçlü faktördürler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPOLYSYMTOMATIC CLINICAL CHARACTERISTICS OF ADOLESCENTSWITH DISSOCIATIVE DISORDER AND THE ROLE OF DISSOCIATION OVERSUICIDE AND SELF-MUTILATION DEVELOPMENTDr.Filiz KILICResidency thesis, Department of Child and Adolescent PsychiatrySupervisor: S. Salih ZOROGLU, M.D. Associate ProfessorSeptember 2006, 87 pagesDissociative disorders are an important disease category withpolysymptomatic prognosis, presented with etiology of childhood traumas whichcould be recognized in childhood and adolescence period only in 10-11% ofcases. Trauma, self-mutilation and suicidal attempts are reported to have arelation with regard to dissociation levels in certain studies. The aim of thisstudy was: a) to reveal the psychiatric common symptoms of adolescents withdissociative disorder diagnosed with a semi-structured scale and to show that itis a disorder with polysymptomatic prognosis by comparing those with otheradolescents having a psychiatric disorder, b) to exhibit the roles andcontributions of dissociation, dissociative disorder, trauma and other relatedcases over self-mutilative and suicidal behaviour development.In the present study, the groups with dissociative disorder, depression,anxiety disorder and a healthy group, were compared with each other.Trauma rates in patients with dissociative disorder was determined to behigher than the other patient groups and healthy controls. Depression andanxiety symptoms in the dissociative group was observed to be as high asthose of patients with depression and anxiety disorder. Self mutilation (80.8%)and suicidal behaviour (65.4%) rates were found to be significantly higher in thegroup of dissociative disorder compared to the other groups.Apparently, adolescents with dissociative disorder exhibit commonsymptoms and the prognose of the disease is observed to be polysymptomaticespecially in adolescents. Thus, the life period in which the most evidentsymptoms of dissociative disorder are observed, seems to be adulthood.Elevated dissociation as a result of logistic regression, is seen to be the mainmediator of the process starting with trauma and ending with associatedpsychopathology. Seperately, dissociation and dissociative disorder are themost influencing factors in development of self mutilation.