Deneysel beyin hasarında intersellüler adezyon molekül-1 (ICAM-1) değerlerinin tetkiki ve alfa-tokoferol'ün etkileri
Intercelluler adhesion molecule (ICAM-1)levels and the effects of alpha-tocopherol in experimental brain injury
- Tez No: 192298
- Danışmanlar: PROF.DR. AŞKIN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: kafa travması, inflamasyon, ICAM-1, vitamin E, alfa-tokoferol, Head trauma, inflammation, ICAM-1, vitamin-E, alpha-tocopherol
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
416. ÖZETAmaçÇalışmamızda, beyin dokusunda, ICAM-1 düzeylerinde, künt kafa travmasısonucunda ve antioksidan olan vitamin E'nin verilmesi sonrasında meydana gelendeğişimin araştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve MetodÇalışmada Winstar Albino tipi, ağırlıkları 250-350gr arasında değişen erkeksıçanlar kullanıldı. Her bir grupta 10'ar adet olmak üzere toplam 40 adet sıçandan 4grup oluşturuldu. A grubundaki toplam 10 adet sıçana sadece cilt kesisi yapıldı. Bgrubundaki 10 sıçana cilt kesisi sonrası travma oluşturuldu. C grubundaki 10 sıçanatravma oluşturulduktan yarım saat sonra SF (30mg/kg) verildi. D grubundaki 10 sıçanatravma oluşturulduktan yarım saat sonra alfa-tokoferol (30mg/kg) periton içine verildi.Tüm bu gruplardaki denekler 24 saat sonra sakrifiye edildi. Biparyetal ve bifrontalloblar 3x5x1mm kalınlığında alındı. Alınan dokular fosfat tamponuna konularak -70derecede donduruldu. Daha sonra ELISA kiti ile ICAM bir değerleri çalışıldı.Bulgularİstatistiksel analiz sonucunda travmanın ardından beyin parankiminde ICAM-1değerlerinde artış olmasına rağmen istatistiksel anlam saptanamamıştır. Ancak travmagrubu ile tavma sonrası alfa-tokoferol verilen grup arasında anlamlı bir ilişki olduğubulunmuştur.SonuçÇalışmamız göstermiştir ki bir antioksidan olan alfa-tokoferol inflamasyonuazaltarak ICAM-1 düzeylerinin düşmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
427. SUMMARYAimIn this study, it is aimed to investigate changes in intercellular adhesionmolecule (ICAM)-1 levels in the brain, that occur subsequent to blunt head trauma, andafter administration of an antioxidant agent, vitamin E.Material AND MethodsWinstar Albino type male rats, weights of which are ranging between 250 to350 grams were used in this study. 4 experimental groups were designed, and a total of40 rats were included, with each group having 10 rats. 10 rats in group A had only skinincision. 10 rats in group B were traumatized after the skin incision. 10 rats in group Cwere given isotonic (30 mg/kg) after 30 minutes of the trauma. 10 rats in group D weregiven alpha-tocopherol (30 mg/kg) intraperitoneally, after 30 minutes of the trauma.The rats in each group were sacrificed after 24 hours. Parietal and frontal lobesbilaterally were taken out with a thickness of 3x5x1 mm. The materials obtained werefrozen in phosphate buffer at a degree of -70 degrees. Then ICAM-1 levels weredetected by ELISA.ResultsAs a result of the statistical analysis, it is detected that although there is anincrease in ICAM-1 levels in brain parenchyma after trauma, it is statisticallyunsignificant. However, a significant relationship between the traumatized group andthe group given alpha-tocopherol after trauma and an decrease in ICAM-1 levels byalpha-tocopherol has been detected..ConclusionThis study has shown that alpha-tocopherol, which is an antioxidant agent,causes decrease in ICAM-1 levels, by decreasing inflammation.