Çalışan kalpte koroner bypass cerrahisinde üfleme sistemine eklenen verapamilin endotel hasarı üzerine etkisi
The effect of verapamile added insufflation system on endothelial injury in off-pump coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 192299
  2. Yazar: AHMET RIFKI ÇORA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN İBRİŞİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Kalpte Koroner Bypass, Koronernsuflasyon, Endotel Hasarı, Kalsiyum Kanal Blokerleri, Ateroskleroz, Beating Heart Coronary Bypass Surgery, CoronaryInsufflation, Endothelial Damage, Calcium Channel Blockers, Atherosclerosis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETÇalışan Kalpte Koroner Bypass Cerrahisinde Koroner ÜflemeSistemine Eklenen Verapamilin Endotel Hasarı Üzerine EtkisiKoroner arter hastalığı tüm dünya ülkelerinde başta gelen ölümnedenleri arasında bulunmaktadır. Koroner arter hastalığının gelişimindetemeldeki en önemli patololoji olarak arter duvarında gelişenaterosklerosis'dir. Ayrıca, bebeklik çağından itibaren arterlerde tıkayıcıolmayan intimal kalınlaşmalar meydana gelmektedir. Sonuçta koronerarterlerde tıkayıcı lezyonlar gelişmektedir. Cerrahi revaskülarizasyonunbu tip koroner lezyonların tedavisinde yeri önemlidir. Ancak,operasyonlarda kullanılan kalp-akciğer makinesi nedeniyle yabancıyüzeye temas eden kan, inflamatuvar mekanizmaların aktive olmasınave sonuçta hastada potansiyel problemlere neden olabilmektedir. Sonyıllarda bu etkiyi en aza indirebilmek amacıyla kalp-akciğermakinesinin kullanılmadığı, çalışan kalpte yapılan bypass (ÇKB)operasyonları önem kazanmıştır.ÇKB'da anastomoz sahasının kansız olması amacıyla çeşitliuygulamalar geliştirilmiştir. Bölgenin basınçlı sıvılarla yıkanması(insuflasyon) bu uygulamalardandır. Ancak bu yöntemin endotel hasarıyaptığı bilinmektedir. Biz çalışmamızda, antioksidan ve endotelkoruyucu özelliği olduğu bilinen Verapamil'in yıkama solusyonlarınaeklenmesinin endotelde oluşan hasarlanmayı azaltıp azaltamayacağınıaraştırmayı amaçladık.Çalışmada ağırlıkları 200-230 gr arasında değişen 14 adet Wisstar-Albino türü rat kullanıldı. Ratlar biri kontrol (Grup 1) ve diğer çalışmagrubu olarak (Grup 2) 2 gruba ayrıldı. Uygun anesteziyi takibensternotomi ve ardından aorta aortotomy yapıldı. Grup 1'e 20 dk boyunca%0.9 serum fizyolojik 5lt/dk hızla insufle edildi. Grup 2'ye ise, 500 cc%0.9 serum fizyolojik içine 10 mg Verapamil konularak hazırlanmışsolusyon aynı metodla insufle edildi. Aort segmentleri patolojikincelemeye alındı.Değerlendirme sonucunda 2 grup arasında anlamlı bir farksaptanmadı.Çalışma sonucunda olarak biz, çalışan kalpte yapılan bypasscerrahisinde kullanılacak olan ideal endotel koruyucu üflemesolusyonunu elde edebilmek için çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğidüşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effect of Verapamile Added Coronary Insufflation Solution onEndothelial Injury in Off-Pump Coronary Artery Bypass SurgeryCoronary artery disease is still a leading mortality factor in allcountries around the world. The most important pathology that causesthe coronary artery disease is atherosclerosis. Except atherosclerosis,there could some intimal thickening observed on the arterial wall.Theseconsequences could cause severe coronary artery occlusions. Surgery isstill the treatment method of choice in these pathology. However, heart-lung machines used in surgery causes the interaction between blood andforeign surfaces and eventually an inflammatory chain reaction. Theseinflammatory reactions cause adverse effects on patients. In recent years,for avoiding these effects off-pump surgery (OPCAB) become popular.But, in OPCAB, coronary arterial flow continues. To gain a bloodlessfield some approaches were used. Washing the field with a solution isone of these. But, the solutions also cause damage on endothelialsurfaces.The aim of our study is to observe if Verapamile, a vasoactive andknown antioxidant agent , added insufflation solutions could protect theintegrity of endothelial surface while performing OPCAB.14 Wistarr-Albino rats weight 200-230 grams were taken andrandomized in 2 groups as Group1(control) and Group 2(study). Afteranesthesia, sternotomy performed and aortotomy performed afterclamping. In group 1, %0.9 Isotonic solution was insufflated at 5lt/minspeed for 20 minutes. In group 2, %0.9 Isotonic solution prepared with10 mg Verapamile was insufflated in the same method. And aortasegments taken for pathologic examination.As a result, we found no differences between two groups.According to these results, we think that more studies must beplanned for finding an ideal solution which cause a little or no damageon endothelium for insufflating coronary arteries in OPCAB .