Hipertansif erkek hastalarda nebivolol'ün erektil fonksiyonlar üzerine etkisi
Effects of nebivolol on erectile function in male hypertensive patients
  1. Tez No: 192297
  2. Yazar: GÖKHAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. TUĞRUL SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: β-blokör, Erektil Fonksiyon, Nebivolol, Metoprolol, NitrikOksid, β-blockers, Erectile Function, Nebivolol, Metoprolol, Nitric Oxide
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
53ÖZETHipertansif Erkek Hastalarda Nebivolol'un Erektil Fonksiyonlar Üzerine EtkisiErektil Fonksiyonlar bireylerin yaşam kalitesiyle ilişkilidir. Hipertansiyonunkendisi ED'ye yol açmakla beraber, sıklıkla kullanılan antihipertansifler ve özelliklede β-blokörler de ED sebebidir. Son zamanlarda ortaya çıkan bir β-blokör olanNebivolol'un NO'yu artırarak vazodilatör etki gösterdiği ortaya çıkmıştır. NO dakaynağı ne olursa olsun, ereksiyonun ana nörotransmitteridir. Buna göre nebivolol,diğer β-blokörlerden farklı olarak, ereksiyonun ana mediatörü olan NO salınımınıartırdığından, erektil fonksiyonlar üzerine olumlu etkisi olabilir, ya da en azındandiğer β-blokörler gibi impotansa yol açmayabilir. Bu düşünceden yola çıkarakmetoprolol ve nebivolol'un seksüel fonksiyonlar üzerine etkilerini karşılaştırdık. Buamaçla, 61 hipertansif, evli, erkek hasta çalışmayı tamamladı. Hastalarda öncedenED olup olmadığı, varsa ED nedeni araştırıldı. Arada 4 hafta ilaçsız dönem olmaküzere, 4 hafta Nebivolol 5 mg/gün, 4 hafta metoprolol 50 mg/gün tedavilerisonucunda seksüel fonksiyonlar değerlendirildi. Seksüel fonksiyonlarındeğerlendirilmesinde IIEF-5 skorlaması ve SEP sorgulaması kullanıldı.Sonuçlarımızda, iki ilacın antihipertansif etkinlikleri benzerdi. Nebivolol ileplazma NO düzeylerinde artış oldu. Psikojenik ED, arteriyojenik ED ve venözyetmezliğe bağlı ED bulunan hastalarda nebivolol ile IIEF-5 skorlamasında anlamlıbir düşüş görülmezken, metoprolol ile her iki skorlamada da anlamlı bir düşüşgözlendi. ED'si olmayan grup ve tüm hastalar değerlendirildiğinde, hem nebivolol,hem de metoprolol ile IIEF-5 skorunda düşme gözlendi, ancak metoprolol'dekidüşüş, nebivolol'deki düşüşten daha fazla idi. SEP sorgulamasının 3. sorusunaolumlu cevap oranı her iki ilaçla da düştü. Yine metoprolol'deki düşüş, nebivolol'dekine göre daha fazla idi.Metoprolol'a göre nebivolol ile seksüel fonksiyonlardaki düşüşün daha azolması, hatta bazı alt gruplarda düşüş olmaması, ereksiyon üzerinde β-blokasyon ileoluşan olumsuz etkinin, nebivolol'un NO salınımını artırmasıyla kompanze edildiğive erektil fonksiyonların bu şekilde korunduğu şeklinde açıklanabilir.54Bu sonuçlara göre, metoprolol ile antihipertansif etkileri benzer olmasınarağmen, nebivolol hipertansif erkek bireylerde seks yaşamını korumaktadır.Yaşam kalitesinin devamını ve hastaların tedaviye uyumunu sağlamak içintedavide, ED gibi yan etkileri az olan ilaçlar tercih edilmesi daha avantajlı biryaklaşım olabilir.
Özet (Çeviri)
55SUMMARYEffects of nebivolol on erectile function in male hypertensive patientsErectile function is associated with quality of life. Hypertension itself caninduce erectile dysfunction but also frequently used antihypertensives (especially β-blockers) cause erectile dysfunction. The new presented β-blocker nebivolol isrevealed to vasodilatation by increasing the amount of NO. NO is the maintransmitter of erection. Unlike other β-blockers, nebivolol can perform positiveeffects on erection due to NO stimulation and doesn?t cause impotance. Therefore,we wanted to compare the effects of metoprolol and nebivolol on sexual function.Sixty-one male and married hypertensive patients complated the study.Patients are examinated for previous ED. We examined sexual function baseline,after of nebivolol 5 mg/day therapy for 4 weeks, 4 weeks of wash out period andmetoprolol 50 mg/day for 4 weeks. We used IIEF-5 scores and SEP questions toevaluate sexual functions.Two drugs had similar antihypertensive effect. Plazma NO level is increasedwith nebivolol. Sexual functions did not decrease significantly in patients withphysiogenic, arteriogenic or venous ED but decreased significantly with metoprolol.When group without ED and all patients are compared for IIEF-5 score, IIEF-5 scoredecreased with nebivolol and metoprolol but the level of decrease was higher thannebivolol compared with metoprolol.The rate of positive answer to SEP question 3 decreased with both drugs.However, the rate was higher with metoprolol than with nebivolol.The lower decrease of sexual function with nebivolol compared withmetoprolol, even no decrease in some subgroups can be explained by effect ofnebivolol on stimulating NO production, can compansate the negative effect of β-blockage on erection.As a result nebivolol protects sexual life of male hypertensive altough it hassimilar effect on hypertension compared with metoprolol. For protecting the quality56of life and adaptation of therapy of patients drugs that don?t have side effects like EDcould be choosen.