Gecikmiş kas ağrısında kesikli ultrason tedavisinin etkililiği
The effectiveness of pulsed ultrasound therapy on delayed onset muscle soreness
  1. Tez No: 192325
  2. Yazar: AYDAN AYTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE HANDAN TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzantrik egzersiz, çift-kör plasebo kontrol çalışması, izokinetik dinamometre, hareket ve/veya palpasyonla oluşan ağrı, fizyoterapi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
GEC KM Ş KAS AĞRISINDA KES KL ULTRASONTEDAV S N N ETK L L ĞAydan AYTARGecikmiş kas ağrısında kesikli ultrason tedavisinin etkililiğini incelemekamacıyla randomize çift-kör plasebo kontrollü araştırma olarak planlanan buçalışma, Başkent Üniversitesinde eğitim gören 90 gönüllü kadın üzerindegerçekleştirildi. Çalışmaya katılan olgular GKA oluşturulmadan 24 saat önce,oluşturulduktan 48 saat sonra ve 5 günlük tedavinin sonunda istirahatta vehareket ve/veya palpasyon ile ortaya çıkan ağrı, eklem hareket açıklığı, eklempozisyon duyusu, kas kuvveti, basınç ağrı eşiği, çevre ölçümü, serum kreatinkinaz ve nötrofil sayısı açısından değerlendirildi. Ayrıca olgular beş günboyunca her gün, tedavi bitiminden 30 dakika sonra istirahatta kolda hissedilenağrı, hareket ve/veya palpasyon ile ortaya çıkan ağrı şiddeti, basınç ağrı eşiği,normal eklem hareketleri ve kol çevre ölçümleri ile değerlendirildi. Gecikmiş kasağrısı Cybex izokinetik dinamometre ile olguların dominant olmayan kollarındakiM. Biceps Brachii üzerinde oluşturuldu. Olgular rastgele örneklem yöntemi ileterapötik kesikli ultrason, plasebo kesikli ultrason ve kontrol olmak üzere üçgruba ayrıldı. Olgular çalışma başında yapılan değerlendirmede tanımlayıcıözellikler, istirahatte ve hareket ve/veya palpasyon ile ortaya çıkan ağrı şiddeti,ağrı eşiği, ağrının duyusal ve afektif niteliği, normal eklem hareketi, çevreölçümü, pozisyon duyusu, kas kuvveti ve nötrofil sayım sonuçları yönündenbenzerdi. lk grubun kreatin kinaz düzeyi ikinci gruptakinden yüksek bulundu (p< 0.05). Gecikmiş kas ağrısı öncesi ve sonrası ölçüm sonuçları her üç grupta dagecikmiş kas ağrısı oluştuğunu göstermekteydi. Tedavi sonrası ve gecikmiş kasağrısı sonrası ölçüm sonuçları kullanılarak hesaplanan etki büyüklükleri, kesikliultrason uygulamasının gecikmiş kas ağrısında ortaya çıkan istirahatta vehareket ve/veya palpasyonla ortaya çıkan ağrı, eklem hareket açıklığında vekas kuvvetinde azalma, hassasiyet ve ödem gibi belirti ve bulgularındüzeltilmesinde önemli bir yararının olmadığını göstermekteydi. Elde edilen busonuç literatürle uyumlu idi.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF PULSED ULTRASOUND THERAPY ONDELAYED ONSET MUSCLE SORENESSAydan AYTARA randomised double-blind placebo controlled study to evaluate theeffectiveness of pulsed ultrasound therapy on delayed onset muscle sorenesswas conducted on 90 female volunteer students of Başkent University. Subjectswere evaluated 24 hours before and 48 hours after inducing delayed onsetmuscle soreness and at the end of the five days of treatment. The evaluationsconsisted of pain with rest, soreness, range of motion, joint position sense,muscle strength, pain threshold, circumference measurement, serum creatinekinase and neutrophil counts. In addition subjects were evaluated for pain withrest, soreness, pain threshold, range of motion and circumferencemeasurement for five consecutive days after 30 minutes from the treatments.Delayed onset muscle soreness was induced using a Cybex isokineticdynamometer on non dominant M. Biceps Brachii. Subjects were randomisedinto three groups according to the treatment they received; therapeutic pulsedultrasound, placebo pulsed ultrasound and control. The study groups showedsimilarities in relation to their descriptive characteristics, pain with rest,soreness, pain threshold, affective and sensorial pain quality, range of motion,circumference measurement, sense of joint position, muscle strength andneutrophil counts.