Hepatoselüler karsinom olgularında Her2/neu gen amplifikasyonunun floresan in situ hibridizasyon yöntemi ile belirlenmesi
Detection of Her2/neu gene amplification in hepatocellular carcinoma by fluorescent in situ hybridization
  1. Tez No: 192328
  2. Yazar: AYŞEGÜL BACAKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FREİDE. İ. ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, Her-2/neu, floresan in situhibridizasyoniii, Hepatocellular carcinoma, Her-2/neu, fluorescence in situhybridizationiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
1. ÖZETHepatoselüler karsinom (HCC) karaciğerin sık rastlanan malign tümörüdür veen çok Çin ve Afrika popülasyonunda gözlenir. 2000 yılı verilerine görekanserler arasında sıklık açısından beşinci sırada yer alırken kanserden ölümsıklıkları arasında üçüncü sırada bulunmaktadır. HCC gelişiminde birçokfaktörün önemli rol oynadığı bilinmekte; siroz, alkol kullanımı, hepatit B, Cvirüsleri ve aflatoksin risk faktörleri arasında değerlendirilmektedir.Hepatokarsinogenez sürecinde proto-onkogenler, growth faktörler ve tümörbaskılayıcı genlerin değişiklikleri rol oynamaktadır. Her-2/neu (ErbB2) 17.kromozomun uzun kolunda lokalize olmuş bir proto-onkogendir (17q11.2).Epidermal growth faktör reseptör ailesi üyesi olan Her-2/neu 185 kDa (p185)ağırlığında transmembran tirozin kinaz reseptörünü kodlar ve EGFR ile yüksekderecede homoloji gösterir. Aşırı ifadelenmesi kanserlerde kötü prognostikgöstergedir. Değişik epitel tümörlerinde Her-2/neu geninin amplifikasyonu ya dap185 proteininin aşırı ekspresyonu gösterilmiştir. Reseptörün aşırı ifadelenmesinormal kontrol mekanizmasını bozarak agresif tümör hücrelerinin oluşumunayol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Her-2/neu onkogenininamplifikasyonunun HCC oluşumundaki olası rolünü araştırmak ve amplifikasyonile tümörün klinik yansıması arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak olarakbelirlenmiştir. Bu kapsamda patolojik olarak HCC tanısı almış 35 olgununparafin blok doku kesitleri çalışmaya alınmış, Her-2/neu probu ile hibridizasyonutakiben yapılan FISH analizleri sonucunda 2 olguda amplifikasyon saptanırken3 olguda 17. kromozom açısından sayıca artış saptanmıştır. Bu olgularınpatolojik olarak grade 2 veya 3 olduğu, tümör çapının 3 -14 cm arasındadeğiştiği, hastalara uygulanan tedavilerin tümör büyüklüğü ve laboratuvardeğerleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonuçlarıdeğerlendirildiğinde HCC patogenezinde Her-2/neu amplifikasyonunun primermekanizma olmadığı, çok aşamalı karsinogenezdeki basamakların gelişiminderol oynadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYHepatocellular carcinoma (HCC) is one of the highly malignant neoplasms witha particulary high incidence in Chinese and African populations. In 2000, HCCranked as the fifth most frequent cancer, but the third leading cause of allcancer deaths worldwide.Several factors are known to play a major role in the development of HCC;Cirrhosis, hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV), and aflatoxin (AFB) areregarded as potential risk factors for hepatocarcinogenesis.Hepatocarcinogenesis involves alterations in the concerted action of proto-oncogenes, growth factors and tumour suppressor genes. Her-2/neu is a proto-oncogene that is localized on chromosome band 17q11.2 .The gene encodestransmembrane tyrosine kinase receptor protein that is a member of theepidermal growth factor receptor (EGFR) with extensive homology to the EGFR.Her-2/neu gene amplification or p185 protein overexpression has been shownin some epithelial tumors and associated with poor prognosis in cancer. It hasbeen shown to correlate with aggressive tumour behavior, and to beoverexpressed in some cancers. The aim of the current study was to investigatethe frequency of Her-2/neu oncogene amplification in primary hepatocellularcarcinoma and reveal its impact on clinicopathological parameters. Thirty sevenparaffin block sections from patients with primary HCC were examined for theirHer-2/neu status. FISH analysis was performed with the Q-biogene Her-2/neuprobe. Her-2/neu amplification was detected in 2(5.40 %) of the 37 primaryHCCs. Also in 3 cases (8.10%), we observed increase in number ofchromosome 17. These patients had grade 2 or 3 tumors with a diameterranging between 3-14 cm and treatment protocols were relevant to tumor sizeand laboratory results.In conclusion, we found overexpression of Her-2/neu in 5.40% of HCCs. Theseresults suggest that Her-2/neu amplification is not the primary mechanism inHCC pathogenesis, however might be one of the factors affecting multistepcarcinogenesis.