HLA-B27 pozitif ve HLA-B27 negatif üveitli olgularda ön ve arka segment komplikasyonları ve tedavi etkinliklerinin araştırılması
Anterior and posterior segment complications in HLA-B27 positive and HLA-B27 negative patients with uveitis
  1. Tez No: 192330
  2. Yazar: ELA DURUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KIVANÇ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üveit, HLA-B27, Klinik özellikler, Uveitis, HLA-B27, Clinical features
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETHLA- B27 POZ T F VE HLA-B27 NEGAT F ÜVE TL OLGULARDA ÖN VE ARKASEGMENT KOMPL KASYONLARI VE TEDAV ETK NL KLER N N ARA TIRILMASIDr. Ela DURUCUUzmanlık tezi, Göz Hastalıkları Anabilim DalıTez danı manı: Doç. Dr. Kıvanç GÜNGÖRMayıs 2006, 50 SayfaÜveit, üvea dokusunun inflamatuar hastalı ıdır. Üveitlerin ortaya çıkmasına yol açanmekanizmalar uzun yıllardan beri göz hekimlerinin ilgisini çekmi tir. Tüm ara tırmalarara men halen üveitlerin büyük bir kısmı idiyopatiktir. Son yıllarda özellikle immünopatolojikincelemelerdeki geli meler sonucu önceleri idiyopatik olarak bilinen bazı üveit tipleritanımlanmı tır. Bu konuda en çarpıcı örneklerden biri HLA-B27 ile üveit ili kisidir.Bizim çalı mamızda A ustos 2004 ile Eylül 2005 tarihleri arasında GaziantepÜniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na ba vuran 71 üveit hastasıortalama olarak 7.5 ay izlenmi tir. Hastalar, HLA-B27 pozitif ve HLA-B27 negatif olarak ikigruba ayrılmı tır. Bu iki grup; klinik özellikleri, atak sırasındaki göz bulguları, tedavimodaliteleri, olu an komplikasyonlar, romatolojik ve laboratuar bulguları, üveit tipleri veetyolojik bulgulara göre kar ıla tırılmı tır.Tek taraflı akut ön üveitlerde HLA-B27 antijeni kuvvetli bir ekilde pozitiftir. Gözünarka segmentlerini etkileyen, bilateral tutulum yapan veya kronik formda görülen üveitlerdeHLA-B27 çok nadiren pozitiflik gösterir. HLA-B27 pozitif üveitlerde ön kamarada fibrineksuda daha sık görülmektedir. Bu da bu grup hastalarda ön üveitlerin daha a ır seyretti ininbir bulgusu olabilir ancak bu hasta grubunda tedaviye alınan cevap hızlı ve iyidir. HLA-B27pozitif grupta yalnızca damla ile tedavi yapılarak iyi sonuçlar alınması ve sistemik tedavininanlamlı derecede az gerekmesi bu gruptaki hastaların ço unlu unun ön üveitli hastalarolmasından kaynaklandı ı dü ünülebilir. HLA-B27 negatif gruptaki hastaların %36'sınıBehçet Hastalarının olu turmasından dolayı bu grupta üveit daha a ır seyretmekte, bilateraltutulum daha fazla görülmekte, panüveitlere daha sık rastlanmakta ve görme kaybı anlamlıderecede daha fazla olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF THE TREATMENT EFFECTIVINESS AND ANTERIOR ANDPOSTERIOR SEGMENT COMPLICATIONS INHLA-B27 POSITIVE AND HLA-B27 NEGATIVE PATIENTS WITH UVEITISDr. Ela DURUCUResidency thesis, Department of OphthalmologySupervisor: Kıvanç Güngör, M.D. Associate ProfessorMay 2006, 50 pagesUveitis is the inflammatory disease of the uvea. The mechanisms that cause the uveitishave been interested by the ophthalmologists since many years. Although all researches;majority of the uveitis are still idiophatic despite many investigations. Recently; especiallywith the advance of immunopathologic studies, some type of uveitis previously known asidiopathic have been described. One of the most striking example is the relationship betweenHLA-B27 and uveitis.In our study, 71 uveitis patient presented to Gaziantep University Medicine FacultyOphthalmology Department between August 2004 and September 2005 were followed up formean 7.5 months. Patients were divided into two groups as HLA-B27 positive and HLA-B27negative. These two groups were compared according to clinical features, eye manifestationsduring attack, treatment modalities, complications, rheumatologic and laboratory data, type ofuveitis and etiology.In unilateral anterior uveitis HLA-B27 antigen is strongly positive. HLA-B27 is rarelypositive in uveitis affecting posterior segment of the eye in bilateral cases or in chronic formsof uveitis. Fibrin exuda in anterior chamber is more commonly encountered in HLA-B27negative uveitis. This might be a finding that shows anterior uveitis is more severe in thatgroup of patients. But the treatment response in this group is rapid and good. Treatment withtopical eye drop is enough as alone in HLA-B27 positive group. Good response to topical eyedrop treatment alone in patients with HLA-B27 positive group was obtained and the systemictherapy was significantly less required. This may be related to the majority of patients in thatgroup had anterior uveitis. Because 36% of HLA-B27 negative group were Behcetpatients,severe uveitis, bilateral cases, panuveitis and vision loss were more commonlyencountered in that group of patients.