Spor yapan bireyler ile spor yapmayan bireylerin kardiyo torasik endekslerinin, akciğer alan kapasitelerinin ve solunum fonksiyon testlerinin karşılaştırılması
The comparison of cardiothoracic index, lung field capacity and respiratory function tests of individuals doing or not doing exercises.
- Tez No: 192381
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH DİYARBAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Solunum Fonksiyon Testleri (SFT), Kardiotorasik Endeks (KTİ), Akciğer Alan Kapasitesi (AAK), Vital Kapasite (VC), Zorlu Vital Kapasite (FVC), Exercise, Respiratory Function Test (SFT), Cardiothoracic Endex(KTİ), Lung Field Capacity (AAK), Vital Capacity (VC), Forced Vital Capacity (FVC)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı; spor yapan bireyler ile spor yapmayan bireylerin toraksyapıları, akciğer alanları ve solunum fonksiyonlarının yaş ve cinsiyete göre değişiminiaraştırmaktır.Deneklerin % 50.0'si kadın, % 50.0'si erkektir. Denekleri; 10-19 yaş arası(%25.0), 20-29 yaş arası (%25.0), 30-39 yaş arası (%25.0) ve 40-49 yaş arasındagruplara ayırdık. (%25.0). Deneklerin % 50.0'si spor yapan kişilerden, % 50.0'si isespor yapmayan kişilerden oluşmaktadır. Yaş ortalamaları 29.6±10.9, boy ortalamaları166.0±12.9, kilo ortalamaları 56.1±12.2 ve göğüs çevresi ortalamaları ise 81.91±11.35olarak saptanmıştır.Deneklerin spor yapma durumları ile yaş, boy, kilo, göğüs çevresi, kardiyotorasik endeks ve akciğer alan kapasiteleri arasında anlamlılık olduğu tespit edildi. Sporyapan tüm bireylerin yaş grubu ve cinsiyet ayrımı olmaksızın spor yapmayanlara göregöğüs çevrelerinin daha geniş, kardiyo torasik endekslerinin daha büyük ve akciğer alankapasitelerinin de daha geniş olduğu saptanmıştır.Tüm deneklerin (spor yapan + spor yapmayan) solunum fonksiyon testlerindenVC, IRV, TC, FRC, RV, TLC, FVC, FEV1, MEF75, MEF50, MEF25 ile boy arasındaistatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Ayrıca RV/TLC vePEF'in boy ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı. VC, TC, FRC, FRC,RV, TLC, RVâTLC, FVC, FEV1, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 ile kilo arasındaistatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bir ilişki olduğu bulundu. Solunum fonksiyontestlerinden sadece vital kapasite ile göğüs çevresi arasında istatistiksel olarak anlamlıbir ilişki olduğu tespit edildi.Solunum fonksiyon testlerinin çoğunun kardiyo torasik endeks ve akciğer alankapasitesi ile anlamlı ilişkilerin olduğu görüldü.Spor yapanların VC, FVC, FEV1, FEV1T, PEF, MEF75, MEF50, MEF25değerleri spor yapmayanların değerlerinden daha yüksek bulundu. İki grup arasındakideğerler arasında istatistiksel olarak anlamlı farkların olduğu saptandı.Spor yapan tüm bireylerin yaş grubu ve cinsiyet ayrımı olmaksızın sporyapmayanlara göre solunum fonksiyon testlerinin yüksek olduğu bulundu.Çalışmamızda, sporun hem iskelet yapının gelişimine hem de akciğer vitalkapasitesi üzerine etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Comparison of Cardiothoracic Index, Lung Field Capacity and RespiratoryFunction Tests of Individuals Doing or not Doing Exercises.The purpose of this study is to survey the changes of thorax structures, lungfields and respiratory functions of the individuals doing exercises or not according totheir age and sex.50.0 % of the subjects are female, and 50.0 % are male. We divided the subjectsinto groups as between 10-19 ( 25.0 % ), 20-29 ( 25.0 % ),30-39 ( 25.0 % ) and 40-49(25.0 % ) years old. 50.0 % of the subjects consist of individuals doing exercise and theother 50.0 % not doing exercise. The mean age is 29.6±10.9 yrs, mean height is166±12.9 cm , mean weight is 56.1±12.2 kgs, mean chest size is 81.91±11.35 cms.It was determined that there is a significant relation between exercising and age,height, weight, chest size, cardiothoracic index and the lung field capacity of subjects. Itwas observed that those doing exercise had a wider chest size, higher cardiothoracicindex and wider lung field capacity than those of not doing exercise without anydiscrimination in the age group and sex.A statistically significant relation between the respiratory function tests of VC,IRV, TC, FRC, RV, TLC, FVC, FEV1, MEF75, MEF50, MEF25 and the height of allthe subjects (exercising and not exercising) was determined. Besides, there was astatistically significant relation between RV/TLC and PEF and height. A statisticallysignificant relation was found between VC , TC , FRC , RV , TLC , RV/TLC , FVC ,FEV1 , PEF , MEF75 , MEF50 , MEF25 and weight (p< 0.001). There was astatistically significant relation only between vital capacity and chest size.It was observed that most of the respiratory function tests had a significantrelation with cardiothoracic index and lung field capacity.The values of VC, FVC, FEV1, FEV1T, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 of thosedoing exercise was found to be higher than the values of those not doing exercise. It wasdetermined that the value between the two groups was statistically significant.It was found that the respiratory function tests of those doing exercise werehigher than those of not exercising without any discrimination in the age and sex.It was concluded in our study that exercising is both effective on thedevelopment of skeleton structure and on the vital capacity of the lung.