Malign plevral efüzyon için yapılan plöredezisin başarısının ölçülmesinde serum inflamatuar parametrelerinin etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the effect of serum inflammatory parameters for success of pleurodesis in malignant pleural effusions
- Tez No: 192395
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, Plöredezis, Torakoskopi, Pleural effusion, Pleurodesis, Thoracoscopy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETMAL GN PLEVRAL EFFÜZYONDA PLÖREDEZ S BAŞARISININ SERUMNFLAMATUAR PARAMETRELER LE ÖLÇÜLMESBu çalışma 01.01.2005-01.01.2006 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi TıpFakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında yapıldı.Amaç: Talkın plevral boşluğa verilmesiyle oluşturulan sistemik enflamatuar yanıtınplöredezisin başarısının ölçülmesinde rol alıp alamayacağının araştırılmasıdır.Materyal ve Metod: Çalışmaya 26'sı erkek 32'si kadın olmak üzere toplam 58 ardışıkhasta alındı. Ortalama yaş 59±12 idi. Hastaların tümünde plevra biyopsisi yada sitoloji iledoğrulanmış malign plörezi mevcuttu ve tümüne plöridez öncesi tekrarlanan torasentezleryapılmıştı. En sık primer neden 16 hasta ile mezotelyoma iken, 15 hastada meme kanseri, 14hastada bronşiyal karsinoma ve 11'nde diğer bilinen primer tümörler mevcuttu. 2 hastadamalign plevral efüzyonun primeri tespit edilemedi. Hastaların hiçbirine daha önce plöredezyapılmamıştı.Torasentez sonrası erken dönemde dispnesi subjektif olarak azalan tüm hastalarınplöredezden faydalanacağı düşünüldü. Tuzaklanmış akciğeri olan ve/veya plevral mayi gramboyamasında mikroorganizma görülen ve/veya kültürde üreme olan hastalar çalışmadançıkarıldı. Çalışma Ana Bilim Dalı Akademik Kurulu ve Fakülte Etik Kurulu tarafındanonaylandı. Yapılacak incelemeler için hastalar çalışmanın amacı ve içeriği açısındanbilgilendirilerek izinleri alındı. Bütün hastalar genel anestezi altında tek taraflı selektifentübasyon ile video-torakoskopiye alındı. Plevral boşluğu değerlendirmede 7.5mm çapında,43 cm uzunluğunda ve 0 derecelik bir torakoskop (Karl Storz-Endoscope, Germany)kullanıldı. Tanıyı doğrulamak amacıyla biyopsiler alındıktan sonra, 4 gr asbestten serbeststeril talk port üzerinden direk bakı altında plevral boşluğa ensufle edildi. Toraksa 32F göğüsdreni konup bilateral pozitif başınçlı ventilasyon ile akciğerlerin ekspanse olması sağlandı.Operasyonu takip eden günlerde günlük sıvı drenajı 50ml/24 saatin altında düştüğünde göğüsdreni çekildi. Hastalara postoperatif 8. ve 30. günlerde çekilen akciğer grafileri ile plöredezinbaşarısı değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 58 hastadan, 43'nde (%74,1) çekilen PA akciğergrafilerinde efüzyon görülmemesi üzerinde plöredez başarılı (Grup I) olduğu kabul edildi.Sadece 15 (%25,9) hastada plöredez başarısız (Grup II) oldu. Ölçülen inflamatuarparametrelerden ESR ve CRPnin bazal ve plöredez sonrası 24. saatteki değerleri arasındakiartış plöredezisin başarılı olduğu hastalarda (Grup I) başarısız olanlara (Grup II) nazaranistatiksel açıdan anlamlı bulundu.Sonuç: Plöredez sistemik bir inflamasyona neden olur. Talk ile torakoskopikplöredezis yapılan malign plevral efüzyonlu hastalarda, inflamatuar parametrelerden ESR veCRP nin serum değerleri plöredezisin başarısını predikte etmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMEASUREMENT OF THE EFFECT OF SERUM INFLAMMATORYPARAMETERS FOR SUCCESS OF PLEURODESIS IN MALIGN PLEURALEFFUSIONThis experimental study was done at Erciyes University Medical School, ThoracicSurgery Department between 01.01.2005-01.01.2006.Aim: To investigate whether systemic inflammatory reaction which is induced byinsuflation of talc into the pleura had any effect for the outcome of the pleurodesis.Material and Method: Fifty-eight consecutive patients, 26 men and 32 women, wereincluded in the study. Their mean age was 59±12 years. All had malignant pleurisy confirmedby pleural biopsy or cytology and had undergone repeated thoracocentesis before pleurodesis.The most common primary was malignant mesothelioma (16 patients) and 15 had mammarycarcinoma, 14 had bronchial carcinoma and 11 had some other known primary tumour. 2 hadmalign pleural effusion with unknown primary origin.None had any pleurodesis before. They were all judged to benefit from pleurodesisbased on subjective improvement of dyspnea after earlier thoracocentesis. Patients withtrapped lungs and/or patients with microorganism in gram staining and/or positive culture ofpleural fluid were excluded. All patients gave informed consent. The study was approved bythe local ethics committee.All patients underwent video-assisted thoracoscopy under general anesthesia withmonopulmonary ventilation. To enable evaluation of the pleural space, a thoracoscope of7.5mm diameter, 43 cm length and 0 degree (Karl Storz-Endoscope, Germany) was used.After biopsies to confirm the diagnosis, 4 grams of asbestos-free and sterile talc wasinsufflated into the pleural space through the port under direct vision. A chest tube of 32F wasplaced and bilateral positive pressure ventilation was applied in order to achieve total lung re-expansion. The drainage tube was removed when the drainage was less than 50ml/24hrs. Inorder to assess the success of pleurodesis chest x-rays were obtained on the 8th and 30th post-operative day.Results: Pleurodesis was achieved (no effusion on chest-x ray) in 43 of 58 patients(%74,1) (Group I). Thus, treatment was unsuccessful in only 15 patients (%25,9) (Group II).There was a statistically significant difference between two groups with regard to basal andpost pleurodesis levels of inflammatory parameters measured, including CRP and ESR.Conclusion: Pleurodesis causes a systemic inflammation. In patients with malignpleural effusion who underwent thoracoscopic talc poudrage, serum levels of inflammatoryparameters such as CRP and ESR can be used in order to predict the success of pleurodesis.