Niğde ili Kemerhisar kasabasındaki 40 yaş ve üzeri popülasyonda hipertansiyon prevalansı ve farkındalık durumu
Awareness position and hypertension prevalence of 40 and over aged population in Niğde city's Kemerhisar town
  1. Tez No: 192406
  2. Yazar: ÖZLEM BOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA, PROF. DR. YUSUF ÖZTÜRK, DOÇ. DR. NAMIK KEMAL ERYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: hypertension, prevalence, aareness, risk factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Niğde ili Kemerhisar Kasabası'ndaki 40 yaş ve üzeri popülasyonda hipertansiyon prevalansıve farkındalık durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubuna sağlık ocakları, Ev TespitFişlerinden 1/3 sistematik örnekleme yöntemiyle 850 kişi dahil edilmiş ve 812 kişiye ulaşılmıştır.Araştırma grubuna alınan bireylere yüzyüze görüşme tekniğiyle anket uygulanmıştır. Kan basınçlarıölçümünün değerlendirilmesinde Birleşik Ulusal Komite'nin (JNC) VII. raporundaki kriterler göz önünealınmıştır. Obezitenin değerlendirilmesinde 40 yaş ve üzeri için Body Mass Index (BMI=kg/m2)kullanılmıştır.Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 60.5 ± 11.5 olup, % 56.7'si kadın, % 43.3'ü erkektir. Araştırmagrubuna alınan bireylerde hipertansiyon prevalansı % 56.9 olarak bulunmuştur. Hipertansiyon prevalansıerkeklerde % 47.7, kadınlarda % 63.9 olarak bulunmuştur. Hipertansiyon prevalansı her iki cinste deyaşın artmasıyla artış göstermektedir. Kadınlarda eğitim seviyesinin artmasıyla hipertansiyon prevalansıdüşmüştür. Bireylerin % 84,9'u daha önce tansiyonunu ölçtürdüğünü ifade etmiştir. Bu oran her ikicinsiyete göre yaşın artmasıyla artış göstermektedir. Bireylerin % 71,2'si hipertansiyonlu olduğununfarkındadır. Hipertansiyonlu olduğundan haberdar olma oranı kadınlarda % 79,6 ile erkeklere göre (%56,5) anlamlı ölçüde yüksektir. Yaş ilerledikçe haberdar olma oranı giderek artmaktadır. Bu oran 40-49yaş grubunda % 56,4 iken 65 ve üzeri yaş grubunda % 75,6'ya yükselmektedir. Kadınlarda haberdar olmaoranı yaş gruplarına göre farklılık göstermemekte iken erkeklerde yaşla birlikte artmaktadır. Haberdarolma oranı en düşük orta okul mezunlarındadır. Erkeklerde eğitim seviyesinin artmasıyla farkında olmadurumu artmıştır. BMI ile farkındalık arasında ise ilişki bulunmamıştır. Son bir yıl içinde doktora gittiğinisöyleyenlerin % 23,3'ü tansiyonu olduğunun farkında değildir.Sonuç olarak çalışmamızda hipertansiyon görülme oranı yüksek olup, düşük sosyo-ekonomik düzeyesahip olanlarda, kadınlarda, şişmanlarda, uzun süre sigara içip bırakanlarda, stres ve hareketsiz yaşamasahip olan kişilerde hipertansiyon prevalansı daha yüksektir. Kişilerin yaklaşık 1/3'ü hipertansiyonolduğunun farkında değildi.Anahtar Kelimeler : Hipertansiyon, prevalans, farkındalık, risk faktörleri
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the awareness, treatment and hypertension prevalence of 40 andover aged population in Niğde city?s Kemerhisar town.850 people are implicated to the search group with 1/3 systematic sampling method from healthcentre?s home determination cards and 812 people are reached. The individuals taken to the researchgroup with face technique have a questionnaire. While evaluating the blood pressure measurements,the criterions of United National Committee?s VII report (JNC) were taken into consideration. Whileevaluating obesity, Body Mass Index was used for the 40+aged. (BMI=kg/m2)The search participants? age average was 60.5 ± 11.5 and 56.7 % of them are female and 43.3 % aremale. Hypertension prevalence of the individuals who are taken to the search group is found 56.9%.Hypertension prevelance is determined 47.7% in female and 63.9% in male. Hypertension educationlevel, their hypertension level drops. Hypertension prevelance is found high in overweight people. Ofthe research group 84,9% of them stated that their tension was measured. This rate shows an increaseaccording to both gender?s age processs. 71.2% of the individuals are aware of their hypertension.Awareness of having hypertension is 79,6% in female and this rate is fairly high in comparision tomales? (56.5%). Awareness rate increases with the advance of age. While this rate is 56.4% in 40-49age group, it increases to 75.6% in 65+ age. Although the awareness rate of females shows nodifference according to age groups, it incrases in males with their age. The secondary school graduteshave the minimum awareness rate. With the increase of male?s education level their awareness ratealso increases. No relation between BMI and awareness is found. During the last one year 22.3% ofthe people saying they went to doctor are not aware of their hypertension.Consequently, in our study the prevalence of hypertension was determined high. The prevalence washigher in people whose socio-economic level was low, in women, in owerweight people, in ex-smokers and in people who have stress and motionless life. Nearly 1/3 of the people were not aware oftheir hypertension.