15-49 yaş dönemindeki kadınlarda kısa semptom envanteri ile ruhsal durumun belirlenmesi
Determination of brief symptom inventory and mental health for women at the period age of 15-49
  1. Tez No: 192407
  2. Yazar: NURTEN EKEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SEVİĞ, DOÇ. DR. AHMET ÖZTÜRK, YRD. DOÇ. DR. MÜRÜVVET BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Sağlığı, Ruh sağlığı, Ruhsal belirtiler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma 15-49 yaş dönemindeki kadınlarda kısa semptom envanteri ile ruhsal durumunbelirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma, Yozgat il merkezinde, 1 ve 5 no'lu sağlık ocaklarına kayıtlı olan 15-49 yaş grubundaki743 kadın ile yapılmıştır. Veriler, Kısa Semptom Envanteri ile araştırmacı tarafından geliştirilen vedemografik verileri içeren anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin istatistikseldeğerlendirilmesinde, Independent samples t testi, one-way ANOVA ve correlation testlerikullanılmıştır.Araştırmaya katılan kadınlarda paranoid düşünce  X =1, 25  , obsesif kompulsif bozukluk X =1, 13 , kişilerarası duyarlılık  X =1, 18 , ek madde  X =1, 14  ruhsal belirti puanortalamaları orta düzeye yakındır. Ruhsal belirtilerden semptom rahatsızlık indeksi  X =1, 92  ilebelirti toplam indeksi  X =25. 28  puan ortalamaları orta düzeyde bulunmuştur. Eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyi düşük, aile içi şiddet gören kadınların tüm ruhsal belirti alanlarında aldıkları puanortalamaları diğer gruplardan yüksek bulunmuştur ve gruplararası fark anlamlıdır. Uzun süre kırsalalanda yaşayan, medeni durumu dul olan, sorunları olduğunda destek kaynağının yeterli olmadığınıbelirten, çocuk sayısı 5 ve üzerinde olan kadınların da tüm ruhsal belirti alanlarında aldıkları puanortalamaları orta düzeye yaklaşmıştır. Fakat gruplararası fark anlamlı değildir. Kadınların yaşlarıarttıkça, somatizasyon puan ortalaması artmaktadır (p0.05).
Özet (Çeviri)
This study was performed as a description to determine the brief symptom ınventory andpsychological conditions of women in the period between ages 15-49.This study was carried out with 743 women in the group of age 15-49 registered at clinic 1 and 5 inthe centre of Yozgat. Data were collected with a brief symptom inventory and a survey sheetdeveloped by the researcher, including demographic data. Independent sample T-test, one-wayANOVA and correlation tests were used to evaluate data statistically.Paranoid thought (1.25), Obsessive compulsive disorder (1.13), interpersonal sensivity (1.18),additional clause (1.14) psychological symptoms were higher in women who took part in theresearch and these average point scores were closer to satisfactory level. Average points ofsympom disorder index from psychological symptoms (1.92) and symptom total scores (25.28)were also determined higher. In terms of all psychological disorder field, average scores of womenin the group with low educational and socio-economic level, who experience domestic familyviolence were determined higher than other groups and the differences between them aremeaningful. In terms of all psychological disorder field, avarage scores of women who were livingin countryside for a long time, who are widowed, who stated that they didn?t have enough supportwhen they had problems and who have 5 children or more, are nearer to middling qualty, but thedifferences between the group are not meaningful. As the age of women increases, averagesomatization score also increases (r= 0,2 p>0,05).