Zonguldak il merkezi ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin el hijyenine yönelik davranışlarının belirlenmesi
Investigation of the behaviours with respect to hand-hygiene of the 5th class-students in primary school in Zonguldak city centre
- Tez No: 192429
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE OCAKCI, Y.DOÇ.DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Hijyen, el hijyeni, ilköğretim öğrencisi, okul sağlığı hemşireliği
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziZONGULDAK İL MERKEZİ İLKÖĞRETİM 5. SINIFÖĞRENCİLERİNİNEL HİJYENİNE YÖNELİK DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİNİHAL KALINCIZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüÇocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Ayşe OcakcıYrd. Doç. Dr. Ferruh N. AyoğluŞubat 2006, 86 sayfaİlköğretim döneminde çocuklar daha kolay öğrenmekte ve sağlık ile ilgilidavranışlar geliştirebilmekte ve geliştirdikleri davranışları ileriki yaşamlarınayansıtmaktadır. Günlük yaşamda birçok işi yaparken kullanılan eller sıkkirlenmekte ve bulaşıcı hastalık etkeni haline gelmektedir. Çocuklardanbaşlayarak topluma kolay ve ekonomik olan el hijyeni davranışlarınınkazandırılması ile bulaşıcı hastalıkların yayılımı ve görülme sıklığı azaltılacak vetoplumun sağlık düzeyini yükseltecektir.ÖZET (devam ediyor)Araştırma, Zonguldak İli Merkez Mahallelerinde bulunan ilköğretim 5. sınıföğrencilerinin el hijyenine yönelik davranışlarını belirleme ve etki eden olasıdeğişkenlerin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Zonguldak İli Merkez Mahallelerindebulunan 27 ilköğretim okulunda 5. sınıfta öğrenim gören 585 öğrencinin katılımı ilegerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, ilköğretim 5. sınıftaki öğrencilerin %85.5'i(N=500) 11 yaşındadır, % 3.0'ı (N=14) el hijyeni ile ilgili bilgiyi sağlık personelindenaldığını ifade etmiştir. Öğrencilerin el hijyeni ile ilgili bilgi almalarına (p=0.001),okul öncesi eğitim durumlarına (p=0.001), elleri ile ilgili sağlık sorunu yaşamadurumlarına (p=0.001) göre el hijyeni davranış puanı anlamlı farklılık göstermektedir.Ayrıca, cinsiyete (p=0.001), babanın eğitimine (p=0.001), annenin eğitimine(p=0.001), doğum sırasına (p=0.025), algılanan aile gelir düzeyine (p=0.001) göre elhijyeni puanları yönünden anlamlı fark belirlenmiştir. Öğrencilerin, evlerinde banyovarlığına (p=0.002) ve evlerinin önünde çeşme varlığına (p=0.015) göre el hijyenipuanları yönünden gruplar arası anlamlı fark saptanmıştır.Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ilköğretim öğrencilerine el hijyenine yönelikdoğru davranış kazandırmada, ekonomik durumları göz önüne alınarak el hijyeni ileilgili sağlık eğitimi verilmelidir. El hijyeni davranışlarını gerçekleştirebilecekleriuygun ortam sağlanmalıdır. Eğitimin ailede başlaması nedeniyle ailelerin konuhakkında eğitilmeleri de önemlidir. Okullarda okul sağlığı hemşireliği hizmetlerininetkin hale getirilmesinin, öğrencilere verilecek eğitim ile el hijyeni davranışıkazandırmada ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesinde etkili olabileceğidüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisINVESTIGATION OF THE BEHAVIOURS WITH RESPECT TO HAND-HYGIENE OF THE 5th CLASS-STUDENTS IN PRIMARY SCHOOL INZONGULDAK CITY CENTRENihal KALINCIZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Nursing of Children Health and IIlnessesThesis Advisor: Assoc. Prof. Ayşe OCAKCIAsst. Prof. Ferruh N. AYOĞLUFebruary 2006, 86 pagesChildren might learn easier during primary education, may improve behavioursconcerning the health and carry these behaviours to their future lives. Handswhich are used frequently in daily life get easily dirty and turn out a serioussource of epidemic diseases. To aequire hand hygiene behaviuors that are easyand economic for all society starting with children will decrease the incidance andspreading of epidemic diseases and this will play an efficient role to improvehealth level of society.ABSTRACT (continued)Our research was carried out through determining hand hygiene behaviours ofprimary education 5th class student in the central districts of Zonguldak city and itwas aimed to investigate possible variables that influence hand hygiene behaviours.The study was accomplished by participance of 585 students studying at the 5th classof 27 primary school in Zonguldak city center.According to the result of study, 85.5 % of 5th class students in primary schools are 11years old (N=500), 3.0 % (N=14) of students expressed that they got informationconcerning hand hygiene from health personnel. No significant difference was foundconcerning hand hygiene behaviour points of students comparing whether they wereinformed about hand hygiene (p=0.001), pre-school educational status (p=0.001) andwhether they suffer health problems regarding their hands (p=0.001). Furthermore,significant differences of hand hygiene points were found out concerning sexuality(p=0.001), father? education (p=0.001), mother? education (p=0.001), order of birth(p=0.025) and economial in come level of students? families (p=0.001). Comparingthe exitence of bathroom in students? house (p=0.002), and spring in front of theirhouses (p=0.015) significant difference was detemined among the groups.According to the results we obtained, in order to goin appropriate behaviours of handhygiene for primary school education students, health education related to handhygiene needs to be implemented in accordance with student? economical status.Suitable atmosphere should be created perform appropriate hand hygiene behaviours.Family education is also important awing to education starts in family. It is thoughtthat education of stutdents and efficiancy of school health nursing services mayinfluence students to advance hand hygiene behaviours and improve the health levelof society.Key Words : Hygiene, hand hygiene, primary school student, school health nursingScience Code: 104.04.01