Zonguldak il merkezinde 7-11 yaş grubu işitme engeli olan ve olmayan çocukların psiko-sosyal gelişimlerinin karşılaştırılması
A comparison of psycho-social development of children aging 7-11 with and without hearing loss in Zonguldak city
- Tez No: 192430
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE OCAKCI, Y.DOÇ.DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: şitme engelli çocuk, işitme yitimi, psiko-sosyal gelişim, çocuk sağlığı hemşireliği, çocuk gelişimi, deaf children, hearing loss, psycho-social development, pediatricnursery, pediatric development
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İşitme duyusu, bir çocuğun iletişim ve davranışsal becerilerini, eğitim yaşantısınıve diğer insanlarla olan ilişkilerini etkileyebilir. şitme engelli çocuklarda bukonularda oluşabilecek olan sorunlar, onların psiko-sosyal gelişimlerini bozabilir.Çalışma, 7-11 yaş grubu işitme engelli çocuklar ile, işitme engeli olmayançocukların psiko-sosyal gelişimlerini karşılaştırmak amacı ile yapılmıştırBu çalışmada konuşma dönemi öncesi işitme yitimi meydana gelen 7-11 yaşgrubu 30 işitme engelli çocuk ile normal işiten 67 çocuğun psiko-sosyalgelişimleri karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Çocukların psiko-sosyal gelişimdüzeylerini ölçmek için Yavuzer tarafından Türk çocuklarına uyarlanan, 135maddeden oluşan psiko-sosyal gelişim ölçeği kullanıldı. Ölçek, her çocuk içinçocuğun anne, baba ya da yakın çevresinden alınan bilgiler doğrultusundadolduruldu ve ölçeğin puanlama sistemine göre değerlendirildi. 7-11 yaş grubunormal işiten ve işitme yitimi bulunan çocukların psiko-sosyal gelişim puanlarıkarşılaştırıldığında 7 yaş normal işiten çocukların 69.1, işitme engellilerin 53.6;11 yaş normal işiten çocukların 103.8, işitme engellilerin 71.1 puan aldıklarısaptandı ve ortalamalar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Psiko-Sosyal Gelişim Ölçeğinin alt bölümleri olan; Maddi Özerklik, Kişisel Özgürlük,Yer Değiştirme, Boş Zaman Faaliyetleri, Para, Okuma ve Kitap lgileri, SosyalYaşama Ait lgiler, Anne-Baba ile lişkiler, Yaşıtları le lişkiler bölümleri gruplararası karşılaştırılarak değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda 7-11 yaş işitmeengelli çocukların normal işiten yaşıtlarından daha düşük psiko-sosyal gelişimesahip oldukları bulundu.Yaş ile psiko-sosyal gelişim arasındaki ilişkiyi belirlemek açısındandeğerlendirme yapıldığında, yaş arttıkça psiko-sosyal gelişimin güçlendiğisaptandı. Her iki grupta, araştırmaya katılan erkek çocukların puan ortalamasınınkızların ortalamasından daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca her iki grupta da ortasosyo-ekonomik düzeydeki çocukların puanının, düşük sosyo-ekonomikdüzeydeki çocuklardan daha yüksek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The sense of hearing, might affect communicative and behavioral skills,educational life and relations with other individuals of a child. Such problemsmight impair psycho-social development of deaf children. The aim of this studywas to compare psycho-social development of children with and without hearingloss in a group aging 7-11.In this study, pscho-social development of 30 deaf children who had hearing lossbefore language acqusition and 61 children with normal hearing were assessedcomparatively. In order to measure the level of psycho-social development ofchildren, a psycho-social development scale composed 135 items, adapted toTurkish children by Yavuzer was used. The scale was completed for each childwith the information given by the parents and evaluated according to scoringsystem of the scale. As comparing psycho-social development scale scores ofnormal hearing children and the children with hearing loss in 7-11 age group it isfound that 7 years old children with normal hearing were got 69.1 and withhearing loss 53.6; 11 years old children with normal hearing were got 103.8 andwith hearing loss 71.1 points. The difference between those mean values werefound to be statistically significant. The subgroups of psycho-social developmentscale; economical independence, individual freedom, changing the place, sparetime facilities, money, reading and book interest, social life issues, parentalrelations, relations with the same aged were also compared and evaluated betweenthe groups. As a result of this evaluation it is found that 7-11 years old deafchildren were having lower psycho-social development than normal hearingchildren.As evaluated to determine the relation between the age and the psycho-socialdevelopment, its found that increasing age were increased strength of pyscho-social development. The mean scores of male children included the study werefound to be higher than the mean scores for female children in both groups. Inaddition it was found that the scores of children in middle socio-economic levelwere higher than the scores of children in low socio-economic level.