Torakal epidural analjezinin olgularda morfolojik,biyokimyasal değişimler ile postoperatif pulmoner fonksiyonlar ve ağrı kontrolündeki etkinliğinin araştırılması
The efficiency of thoracic epidural analgesia on morphological, biochemistrical changes, on postoperative pulmoner functions and pain management
- Tez No: 192441
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİYE PİRBUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Torakal epidural analjezi, BAL, MDA, Preemptif analjezi, Thoracic epidural analgesia, BAL, MDA, Preemptive analgesia
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
IVÖZETTORAKAL EP DURAL ANALJEZ N N OLGULARDA MORFOLOJ K, B YOK MYASALDEĞ Ş MLER LE POSTOPERAT F PULMONER FONKS YONLAR VE AĞRIKONTROLÜNDEK ETK NL Ğ N N ARAŞTIRILMASIDr. Filiz SARIMEHMETOĞLUUzmanlık tezi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim DalıTez yöneticisi: Yrd. Doç .Dr. Lütfiye P RBUDAKTemmuz 2006, 78 SayfaGenel anesteziye eklenen torakal epidural (EP) analjezi ile sağlanan preemptifanaljezinin ağrı kontrolündeki etkinliği ve postoperatif pulmoner fonksiyonlara etkisini,plazma ve BAL'da MDA, NO düzeyleri ile BAL materyallerinde hücre sayı vemorfolojisindeki değişimi araştırdık.Elektif AC Cerrahisi olacak ASA I -III, 18-80 yaş grubundaki 30 hasta randomize ikigruba ayrıldı. Grup1: Genel Anestezi, Grup 2: Genel + Torakal EP analjezi. Hastalarapreop torakal EP kateter (TEK) takıldı (T4-6). Standart genel anestezi uygulananhastalar tek AC ventilasyonu için çift lümenli tüp ile entübe edildi. 2. grup hastayaBAL örneği alındıktan sonra TEK'den bolus doz bupivakain ve fentanil (%0.175bupivakain ve15 µg/ml fentanilden 0.1 ml/kg) verildi, idamede % 0.125 bupivakain ve10 µg/ml fentanilden 0.1 ml/kg/saat kullanıldı. 1.grup hastaya postoperatif dönemdeyoğun bakıma alınıncaya kadar TEK'den %0.1 bupivakain + 5 µg/ml fentanilkombinasyonundan 8 ml yükleme dozu verildi, her iki grupta infüzyona 0.1 ml/kg/saatile başlandı. ndüksiyon sonrası ilk, 150. dk'da 2. kan ve BAL örneği alındı. Peropsevofluran gereksinimi, perop ve postop hemodinamik veriler ile analjezik gereksinimi,postoperatif ağrı skorları, postop 3. gün solunum fonksiyon testi değerleri ile yanetkiler kaydedildi.BAL'da 2. grupta lenfosit % değeri anlamlı olarak azaldı, diğer hücrelerde anlamlıbir farklılık bulunmadı. Her iki grupta plazma MDA düzeyinde artış ile NO düzeyindekiazalma anlamlı bulundu. BAL MDA düzeyinde 1. grupta anlamlı bir değişikliksaptanmazken, 2. gruptaki artış istatiksel olarak anlamlı bulundu. BAL NOdeğerlerinde iki grupta da anlamlı bir değişiklik olmadı. 2. grupta perop sevofluran vefentanil gereksinimi, postop ağrı skorları, total analjezik gereksinimi ile yoğun bakım vehastanede kalış süreleri anlamlı olarak azaldı.Çalışmamızda; torakal EP analjezi ile sağlanan preemptif analjezinin daha efektifolduğunu saptadık. Kombine anestezinin daha stabil hemodinami sağlaması veinhaler anestezik gereksinimini azaltması nedeniyle avantaj taşıdığı kanısındayız.Cerrahi anestezi ile oksidatif stresin arttığını, genel + torakal EP analjezi ile buartışta anlamlı bir değişiklik olmadığını, bu yanıtın gösterilmesinde MDA'nın duyarlıbir gösterge olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
VABSTRACTTHE EFFICIENCY OF THORACIC EPIDURAL ANALGESIA ONMORPHOLOGICAL, BIOCHEMISTRICAL CHANGES, ON POSTOPERATIVEPULMONER FUNCTIONS AND PAIN MANAGEMENTDr. Filiz SARIMEHMETOĞLUResidency thesis, Department of Anesthesiology and ReanimationSupervisor: Asist. Prof. Dr. Lütfiye P RBUDAKJuly 2006, 78 pageWe investigated the efficiency of preemptive analgesia achieved by thoracicepidural (EP) analgesia on pain management and its effects on postoperativepulmoner functions. We searched the levels of MDA, NO in plasma and BAL; alsoinvestigated the number of cells in BAL.18-80 years old and ASA I-III 30 patients who would have thoracic surgerywere randomically seperated in to two groups. Group I: General anesthesia. GroupII: General + Thoracic epidural analgesia. Thoracic EP catheter was applied (T4-T6) preoperatively. General anesthesia was given to the patients. They wereentubated with double lumen tubes for one lung ventilation.Bolus dose bupivacaine and fentanyl (% 0.175 bupivacaine and 15 µg/mlfentanyl 0.1 ml/kg) were applicated via TEK to the patients in group II after takingBAL examples and maintance was obtained with % 0.125 bupivacaine + 10 µg/mlfentanyl 0.1 ml/kg/h. To the patients in group I 8 ml of % 0.1 bupivacaine + 5 µg/mlfentanyl combination were applied via TEK until they were transported to ICU. Inboth of the groups infusion was started as 0.1 ml/kg/h.After entubation first,and at the 150. minutes of the operation second blood andBAL samples were taken. Perioperative and postoperative hemodynamicparameters were measured and noted. Peroperative IV analgesic, sevofluranerequirement, postop pain scala and side effects, postop thirth day respiratoryfunction test values were recorded.In group II, the percentage of lymphocyites was lower, there was no differencebetween the percantages of the other cells. In the two groups; MDA levelsincreased and NO levels decreased. In group II the levels of MDA in BALincreased and it was statistically marked. In group II the used amount ofsevoflurane and perop IV fentanyl requirement were lower. Postoperative painscores were significantly lower in group II. Postop analgesic requirement and thetime for staying at ICU and at the hospital were lower in group II.In our study, we determined that preemptive analgesia achieved by EPanalgesia is more effective. We think that combined general and EP analgesiaprovides a more stabil hemodynamics and the requirement of inhalationanasthetics is lower; so that combined general and EP analgesia is better thanonly general anesthesia. We determined that oxidative stress increased bysurgical anesthesia and MDA is a sensitive indication to show stress response.