Gebelerde demir suplemantasyonunun annenin hematolojik parametreleri ile yenidoğanın antropometrik ölçümleri üzerine etkisi
The effects of iron suplemantation during pergnancy in which on the mothers hematologic parameters and the infants antropometric scales
- Tez No: 192444
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YETKİN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Demir suplementasyonu, hematolojik parametreler, antropometrik ölçümler, demir eksikliği anemisi, gebelik, Iron supplement, hematological parameters, anthropometricmeasures, iron deficiency anemia, pregnancy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGEBELERDE DEM R SUPLEMANTASYONUNUN ANNEN NHEMATOLOJ K PARAMETRELER ile YEN DOĞANINANTROPOMETR K ÖLÇÜMLER ÜZER NE ETK SMEMNUNE KAHVECZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüGenel Cerrahi Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç.Dr.Yetkin ÖZERMAYIS 2006 , 49 Sayfa.Anemi saptanmayan gebelerde demir tedavisi tartışmalıdır. Demirkullanmayan gebelerde ise gebelik sonunda demir depolarındaki azalmanınyenidoğan gelişimi üzerine etkileri tam olarak tanımlanamamıştır. Çalışmamızınamacı demir desteği alan ve almayan gebelerde, gebe hematolojik parametreleriile yenidoğan antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.Bu çalışmada, gebelik döneminde demir kullanan ve kullanmayangebelerin; Hb, Htc, serum demir, serum demir bağlama kapasitesi ve serumferritin düzeyleri hemen doğum öncesi belirlendi. Gebelerin bu parametrelerinin,ÖZET(Devam ediyor)yenidoğanların doğum tartısı, boy ve baş çevresi ile olan ilişkisi ve demirkullanımının buna olası etkisi analiz edildi.Çalışmamızın ana bulgusu, demir kullanmayan gebelerde hematolojikparametrelerin hepsinin olumsuz etkilenerek, hafif derecede anemi saptanmışolmasıdır. Demir kullanan gebelerle, demir kullanmayan gebelerin yaş, gravida,parite ve gebelik esnasında aldığı kilolar bakımından karşılaştırıldığında demirkullanmayan grupta gebelik sayısı anlamlı yüksek bulundu. Her iki grubunyenidoğanlarının doğum tartısı, boy ve baş çevreleri arasında istatistiksel olarakfark bulunamadı.Bu çalışmadan elde edilen sonuç, serum ferritinin, gebenin demir depolarınıntükenme göstergesi olan 12 ng/mL'nin altında olmadığı ve Hb 7 gr/dL'nin altındaolmadığı sürece yenidoğanın doğum ağırlığının normal sınırlar içinde geliştiğinidüşündürmektedir. Gebelik ve sonrasında karşılaşabileceği olası komplikasyonlarnedeni ile gebelikte demir desteği alınması gerekli gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECTS OF RON SUPLEMANTAT ON DUR NGPERGNANCY N WH CH ON THE MOTHERS?HEMATOLOG C PARAMETERS AND THE NFANTS?ANTROPOMETR C SCALESMEMNUNE KAHVECZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of General SurgeryThesis Advisor: Assoc.Prof.Yetkin ÖZERMAY 2006, 49 pages.Iron treatment is a polemical matter during pregnancy in which anemia is notdetected. In the situations of pregnant women who don?t use iron, the effects ofdecrease in the iron stores on the infant growth are not exactly defined. Ourstudy?s aim is to investigate the relationship between the mothers? hematologicparameters and the infants? antropometric scales.ABSTRACT(Continue)In this study, the Hb, hemotocrit serum iron, serum iron-binding capacity andserum ferritin level in mothers who use and don?t use iron were determined justbefore the delivery of the baby. The relationship of mothers? parameters withinfants? birth weight, length and head size were analyzed.The main finding of our study is; all parameters of mothers who don?t use ironwere affected negatively and anemia is detected rarely. When the two groups arecompared -user and non-user of iron- from the point of age, gravida, parity andweight get on during pregnancy, the number of pregnant women who don?t useiron is high. No difference is found in weight, length and head size of the twogroups? infants.As long as the mother?s serum ferritin isn?t under the level of 12 ng/mL, whichindicates depletion of maternal iron stores, and Hb isn?t under level 7 gr/dL,infant?s birth weight is thought to be developed in normal conditions. Due to thepossible complications that the baby might be confronted with during and after thepregnancy, it seems necessary for the mother to have iron support duringpregnancy.