Zonguldak il merkezinde 15-17 yaş grubu genel lise öğrencilerinde benlik saygısının akademik başarıya etkisi
The effect of sel-esteem to academic achievemenet on 15-17 age general high school students in center of Zonguldak
  1. Tez No: 192443
  2. Yazar: NİLÜFER TATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE OCAKCI, Y.DOÇ.DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, benlik Saygısı, okul başarısı, okul sağlığı, Adolescent, self-esteem, academıc achievement, school health
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziZONGULDAK L MERKEZ NDE15-17 YAŞ GRUBU GENEL L SE ÖĞRENC LER NDEBENL K SAYGISININ AKADEM K BAŞARI ÜZER NE ETK SNilüfer TATOĞLUZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Ayşe OCAKCIYrd. Doç. Dr. Ferruh N. AYOĞLUMayıs 2006, 86 sayfaHemen her toplumda, bireylerin zor yaşam koşullarının altından kalkarak, toplumiçindeki değişim ve gelişmelere uyum sağlamaları ve toplum içinde bir yer bulmalarıistenir. Bu uyumun kolay olması için bireylerin yeterli bilgi ve beceri ile donatılmasıgerekmektedir. Uyum sorununu en çok yaşayan genç nüfustur. Ergen birey, bu yaşdönemine özel krizi atlatamazsa toplum tarafından onaylanmayan, yasal olmayandüşünce ve davranışlara yönelir. Bu olumsuzlukları önlemek için ergenlik dönemindekiergen bireylere verilen rehberlik ve danışmanlık hizmeti önem kazanmaktadır. Temelsağlık hizmetleri kapsamında yer alan koruyucu sağlık hizmetlerinin çalışma alanındaokul sağlığı hizmetleriÖZET(devam ediyor)önemli yer tutar. Okul sağlığı kavramı; öğrencilerin ve okul çalışanlarının,sağlık durumlarının saptanması, geliştirilmesi ve tedavisinin planlanmasıdır.Araştırma okul sağlığı çerçevesinde ergenlerin benlik saygılarının, okul başarısı üzerineolan etkisini incelemek amacıyla, Zonguldak il merkezinde altı genel lisede 15-17 yaşgrubu öğrenciler üzerinde yapılmıştır. Araştırma grubu 5694 kişiyi temsil eden 457ergenden oluşmaktadır. Araştırmamıza katılan öğrencilerin % 41.8'i 15 yaşındadır,% 58.0'i kız, % 42.0'si erkek öğrencidir. Öğrencilerin % 75.1'i orta gelir düzeyindedir,% 92.6'sının annesi, % 3.9'unun babası çalışmamaktadır. Benlik saygısı puanı ve okulbaşarısı notu arasındaki tek yönlü varyans analizinin sonucuna göre, yüksek, orta vedüşük benlik saygısı puanına sahip gruplar arasında okul başarısı notu yönündenistatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0.001).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisTHE EFFECT OF SELF-ESTEEM TO ACADEMIC ACH EVEMENT ON 15-17AGE GENERAL HIGH SCHOOL STUDENTS IN CENTER OF ZONGULDAKNilüfer TATOĞLUZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Nursing of Children Health And IllnessThesis Advisor:Assoc. Prof. Ayşe OCAKCIAsst. Prof. Ferruh N. AYOĞLUMay 2006, 86 PagesIn almost every society individuals are required to adapt to the changes andimprovements in the society and to find a place in the society coping with the difficultliving conditions. It is necessary for the individuals to be equipped with adequateinformation and skill in order that this adaptation will be easy. It is the youngpopulation that suffers from the adaptation problem most. The adolescent resorts toillegal thoughts and behaviors that are not accepted by the society if he or she does notget over this crisis that is peculiar to this age period. In order to prevent thesenegativities, guidance and consulting services provided for the individuals inadolescence gain importance. School health services have anABSTRACT (continued)important place in the work field of preventive health services that are consideredin fundamental health services. The concept of school health is the assessment andimprovement of students? and school workers? health conditions, and the planning ofthe treatment. This research has been carried out on students aged between 15 and 17 insix high schools in the centre of Zonguldak city in order to study the effect ofadolescents? self-esteem on academıc achievement within the framework of schoolhealth. The research group consists of 457 adolescents representing 5694 students. Ofthe students taking part in our research, 41.8 % is 15 years old, 58.0 % is female, and42.0 % is male. 75.0 % of the students belong to middle- income classes, mothers of92.6 % and fathers of 3.9 % have no jobs. According to the result of one-way varianceanalysis between self-esteem points and academıc marks, there is a considerablestatistical difference in academıc marks among the groups getting high, middle and lowself-esteem points (p=0.001).