Zonguldak ilinde izole edilen mycobacterium tuberculosis suşlarının primer antitüberküloz ilaçlarına duyarlılığın BACTEC MGIT 960 sistemiyle belirlenmesi
Determination of susceptibilities of mycobacterium tuberculosis strains isolated from patients in Zonguldak to primary antituberculosis drugs by BACTEC MGIT 960
  1. Tez No: 192517
  2. Yazar: OSMAN AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. FÜSUN BEĞENDİK CÖMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, primer ilaç direnci, sekonder ilaç direnciiii, Tuberculosis, primary drug resistance, secondary drug resistanceiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZETAYDIN O.,Zonguldak linde zole Edilen Mycobacterium TuberculosisSuşlarının Primer Antitüberküloz laçlarına Duyarlılığın BACTEC MGIT 960Sistemiyle Belirlenmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp FakültesiMikrobiyoloji Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Tezi. Zonguldak, 2006.Zonguldak ili 2003-2005 yılları arası tüberküloz insidansı ortalama 21.6/100000olarak belirlenmiştir. Ancak antitüberküloz ilaçlara duyarlılıkları ile ilgili bir çalışmayapılmamıştır. Bu çalışmada Zonguldak ilinde 2003-2005 yılları arasında izoleedilmiş olan 125 M. tuberculosis suşunun primer antitüberküloz ilaçlarınaduyarlılıklarının BACTEC MGIT 960 sistemiyle belirlenmesi amaçlanmıştır.Suşların izole edildikleri hastaların yaş ortalaması 42.5±1.9 (8-81 yaş) olarakbulunmuştur. Suşların % 86.4'ü solunum yolu örneklerinden izole edilmiştir.Hastaların 99'unun (% 79.2) yeni tanı konulmuş, 14'ünün (% 11.2) daha önce tanıkonulmuş ve tedavi almış hastalar olduğu gözlenmiştir. Suşların 87'si (% 69.6)primer antitüberküloz ilaçların tümüne duyarlı iken, 38'si (% 30.4) en az birantitüberküloz ilaca dirençli ve 4'ü (% 3.2) primer antitüberküloz ilaçların tümünedirençli bulunmuştur. Değerlendirmeye alınan suşlar için genel direnç oranlarıstreptomisin, izoniyazid, rifampisin, etambütol ve çok ilaca direnç için sırasıyla% 19.2, % 23.2, % 8.0, % 4.0 ve % 8 olarak bulunmuştur. Streptomisin, izoniyazid,rifampisin, etambütol için primer direnç sırasıyla %13.1, % 18.2, %2.0, %3.0 olarakbulunmuştur. Sekonder direnç oranları ise sırasıyla % 50.0, % 42.9, % 35.7, % 14.3olarak bulunmuştur. Primer ve sekonder çok ilaca direnç oranları sırasıyla % 2.0 ve% 35.7 olarak bulunmuştur. Suşların 14'ü (% 11.4) iki ilaca dirençli, 4'ü (% 3.2) üçilaca dirençli ve 4'ü (% 3.2) dört ilaca dirençli olarak bulunmuştur. Sadecestreptomisine dirençli suş 8 (% 6.4), sadece izoniyazide dirençli suş 12 (% 9.6),sadece rifampisine dirençli suş 0 (% 0.0) ve sadece etambütole dirençli suş 0 (% 0.0)olarak bulunmuştur. En yüksek direnç streptomisin ve izoniyazide karşıbulunmuştur. Sekonder ilaç direnci de anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAYDIN O., Determination of susceptibilities of Mycobacteriumtuberculosis strains isolated from patients in Zonguldak to primaryantituberculosis drugs by BACTEC MGIT 960 Zonguldak KaraelmasUniversity, School of Medicine, Microbiology and Clinical Microbiology Thesis.Zonguldak, 2006. Incidence of tuberculosis in Zonguldak between 2003 and 2005 isapproximately 21.6/100000. However, there are no studies in the literature aboutantituberculosis drug susceptibilities in the region. In this study susceptibility of 125M. tuberculosis strains to primary antituberculosis drugs were tested by BACTECMGIT 960. Mean age of the patients from whom the strains were isolated was42.5±1.9 (8-81). 86.4 % of strains were isolated from respiratory samples.Ninetynine of the patients were newly diagnosed while 14 (11.2 %) were previouslytreated cases. Among the strains, 87 (69.6 %) were sensitive to all of theantituberculosis drugs, 38 (30.4 %) were resistant to at least one antituberculosisdrug and 4 (3.2 %) were resistant to all antituberculosis drugs. Among the evaluatedstrains; resistance to streptomicine, isoniazide, rifampicine, ethambutol was 19.2 %,23.2 %, 8.0 %, 4.0 %, respectively while multidrug resistance was 8 %. Primaryresistance to streptomicine, isoniazide, rifampicine and ethambutol was 13.1 %, 18.2%, 2.0 % and 3.0 %, respectively. Secondary resistance rates were 50.0 %, 42.9 %,35.7 % and 14.3 %, respectively. Primary and secondary multidrug resistance rateswere 2.0 % and 35.7 %. Fourteen strains (11.4 %) were resistant to two, 4 (3.2 %)strains are resistant to four drugs. 8 (6.4 %) strains were resistant to onlystreptomicine and 12 (9.6 %) strains were resistant to only isoniazide. There were nostrains resistant to only rifampicine or ethambutol. The highest resistance rates weredetected for streptomicine and isonazide. Secondary drug resistance was significantlyhigh.