Esansiyel hipertansıyonlu hastalarda kan basıncındaki sirkadiyen değişimin kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisi
Effects of circadian variation of blood pressure on cardiac functions in patients with essential hypertension.
- Tez No: 192516
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel hipertansiyon, ambulatuvar kanbasıncı monitörizasyonu, sirkadiyen değişim, ekokardiyografi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETDursun A, Esansiyel hipertansiyonlu hastalarda kan basıncındakisirkadiyen değişimin kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisi, ZonguldakKaraelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Uzmanlık Tezi. Zonguldak,2006.Bu çalışmada yeni tanı esansiyel hipertansiyonlu hastalarda sirkadiyendeğişimin ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu (AKBM) ile gözlemlenmesi vehastalardaki sistolik ve diyastolik fonksiyonların doku doppler ekokardiyografi vediğer konvansiyonel doppler parametreleri ile değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıcarenal fonksiyonlar ve brain natriüretik peptid (BNP) düzeyleri arasındaki farklılıklarıaraştırmayı amaçladık. AKBM değerlerine göre grup I (dipper) hipertansifhastalar (n=35) (14 erkek, yaş ort: 53±9), grup II (nondipper) (n=35), (20 erkek,yaş ort: 53±8) toplam 70 hasta alındı. Nondipper grupta gece sistolik, gecediyastolik ve ofis diyastolik kan basıncı değerleri dipper gruba göre anlamlıderecede yüksek olarak tespit edildi. Sol ventrikül kitle indeksi (LVMI), kreatinin,ürik asit, spot idrarda mikroprotein ve BNP açısından anlamlı fark saptandı. DokuDoppler incelemede ise nondipper grupta septum, lateral ve anterior duvar sistolikmiyokardiyal akım hızı (Sm) değerleri dipper gruba göre anlamlı derecede azalmagösterir iken, septum, lateral ve anterior duvar miyokardiyal geç diyastolik akımhızı (Am) değerleri ise nondipper grupta daha belirgin yüksekti. Miyokardiyalperformans indeksi (MP ) her iki grupta yüksek olarak tespit edildi. Ayrıcanondipper grupta renal fonksiyon bozukluğu daha belirgin ve BNP düzeyleri dedipper gruba göre artmış olarak tespit edilmesi bu hastalarda tedavinin agresif birşekilde uygulanmasının gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMM ARYDursun A, Effects of circadian variation of blood pressure on cardiacfunctions in patients with essential hypertension, Zonguldak KaraelmasUniversity Faculty of Medicine, Thesis in Cardiology, Zonguldak 2006.In this study it was aimed to observe circadian change in patients withessential hypertension by ambulatory monitoring of blood pressure and to evaluatesystolic and diastolic functions with tissue Doppler echocardiography andother conventional parameters. Furthermore, we aimed to investigate differences ofrenal functions and brain natriuretic peptide (BNP) levels of these patients.According to ABPM values, 70 cases, of which group I dipper hypertensive (n=35)(14 men, mean age 53±9) and group II non dipper hypertensive (n=35, mean age53±8) were included in the study. Non dipper group revealed significantlyimportant high values of night systolic, night diastolic and office diastolic bloodpressures comparing to dipper groups. In non dipper patients group, significantdifference was obtained according to , left ventricule mass index (LVMI),creatinine, uric acid, microprotein at spot urine and BNP. While septum,lateral and anterior wall Systolic myocardial velocity (Sm), values decreasedsignificantly, late diastolic myocardial velocity (Am) values; septum, lateral andanterior were also found to be apparently higher in non dipper group during tissueDoppler scanning. Myocardial performance index (MPI) was found to be high inboth groups. Moreover, obtaining worse results of renal function injury and higherBNP levels in non dipper group may lead an aggressive therapy of these patients.words: Essential hypertension, ambulatory blood pressureKeymonitorization, circadian variation, echocardiography.