Postoperatif ağrı yönetiminde, lüzum halinde (LH) analjezik istemine ilişkin hemşirelerin bilgi ve tutumlarının belirlenmesi
In postoperative pain management, defining the nurses' knowledge and attitudes related to requested (PRN) analgesic orders
- Tez No: 192519
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DURSUN ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, postoperatif ağrı, lüzum halinde (LH) analjezik, Nurses, postoperative pain, requested (prn) analgesic
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETPostoperatif Ağrı Yönetiminde, Lüzum Halinde (LH) Analjezik stemine lişkinHemşirelerin Bilgi ve Tutumlarının Belirlenmesi.Tanımlayıcı tipteki araştırma, hemşirelerin postoperatif ağrı yönetiminde,lüzum halinde (LH) analjezik istemine ilişkin bilgi ve tutumlarını belirlemekamacıyla planlanmış ve uygulanmıştır.Araştırma Sağlık Bakanlığına bağlı Antalya Devlet Hastanesi ve AntalyaAtatürk Devlet Hastanesi ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeyapılmıştır. Örneklemi cerrahi servislerinde çalışan 131 hemşire oluşturmuştur.Araştırmanın verileri 02 Ocak-24 Mart 2006 tarihleri arasında, anket formukullanılarak toplanmıştır. statistiksel analizlerde ki-kare önemlilik testikullanılmıştır.Hemşireler LH analjezik istemi doğrultusunda hastaya ilaç verirken, daha çokhastanın sözel ifadesini dikkate aldıklarını belirtmişlerdir. Hemşireler LH analjezikisteminin postoperatif ağrı kontrolünde tek başına kullanılmaması gerektiğini,istemin gerektiğinde uygulandığını, amacının mümkün olduğunca az ilaç uygulamakolduğunu belirtmekteler ve LH analjezik istemini ağrı başladıktan sonrauygulamaktadırlar. Hemşireler LH analjezik isteminde kullanılan ilaçlarınfarmakolojik özellikleri hakkında daha az bilgiye sahiplerdir ve LH analjezik istemiile birlikte farmakolojik olmayan yöntemleri kullanmaktadırlar. Her iki hastanedeLH analjezik istemi ile ilgili geliştirilmiş yazılı veya sözlü bir protokol yoktur.Araştırmanın bulguları doğrultusunda, hemşirelere ağrı ve ağrınınfarmakolojik tedavisi hakkında hizmet içi eğitim verilmesi ve hastanelerde LHanaljezik istemine ilişkin protokollerin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn Postoperative Pain Management, Defining the Nurses' Knowledge andAttitudes Related to Requested (prn) Analgesic Orders.This discriptive study has been planned and applied to determine theknowledge and the attidue of nurses applying requested analgesics in thepostoperative pain management.The study, has made in Antalya Goverment Hospital, Antalya AtatürkGoverment Hospital and Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital. Thesample has been occured 131 nurses who work in surgery clinics in these hospitals.The data has been collected between january/2 and March /24- 2006 dates by usingquestionnare. Q-Square and percentage tests were used in the statistical analysis.Nurses reported that analgesics were apllied when patients need by them.Nurses believe that required analgesics haven?t used to by alone. Their aim to aplie afew analgesics not more. It is determined that the analgesic is applied when the painbegan. Nurses knowledge about pharmacology of the analgesic that they used wereless and they use nonpharmacological methods instead of drugs. There isn?t anywritten or verbal protocols related with requested analgesic order both of twohospitals.The result of the study, it is suggested education programmes for nurses andoccuring written protocols in the hospitals.