İşitme kayıplı çocuklarda tinnitus insidansı ve özelliklerinin araştırılması
Study on the tinnitus incidence and characteristics in children with hearing loss
  1. Tez No: 192567
  2. Yazar: NAGİHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, işitme kayıplı çocuk, insidans
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETÇelik, N. şitme Kayıplı Çocuklarda Tinnitus nsidansı ve ÖzelliklerininAraştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji veKonuşma Bozuklukları Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Tinnituskulak hastalığının varlığından bağımsız olarak yetişkinlerde yaygın görülen birfenomendir. Çocuklarda da tinnitus varlığı seyrek olmamasına rağmen hem pediatrikhem de Kulak Burun Boğaz literatüründe ihmal edilen bir problemdir. Tinnitus,objektif ve subjektif olmak üzere 2 grupta incelenmektedir. Genel popülasyondaçoğunlukla subjektif tinnitus şikayeti ile karşılaşıldığı için çalışmalar bu yöndeolmaktadır. Bizim çalışmamızın amacı işitme kayıplı çocuklarda subjektif tinnitusinsidansı ve özelliklerinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda 6-18 yaşları arasında işitmeengelliler okullarına devam eden 500 işitme kayıplı çocuk değerlendirilmiştir.Değerlendirmede iki aşamadan oluşan direkt soru anketi kullanılmıştır. Birinciaşamada tinnitus varlığını belirlemek amacıyla bir soru sorulmuştur. Bu soruyacevabı ?evet? olan çocuklara ikinci aşamada tinnitus özelliklerini belirlemeyeyönelik olarak hazırlanmış 9 soruluk bir anket formu uygulanmıştır. Çalışmamızınsonucunda işitme kayıpları ileri dereceden çok ileri dereceye doğru değişen 500işitme kayıplı okul çağı çocuğunda tinnitus insidansı % 33.4 (167 çocuk) olarakbulunmuştur. Bununla birlikte çocukların sadece % 10'unda değerlendirme öncesitinnitus varlığı saptanmıştır. Tinnitus varlığını ifade eden çocukların tinnituslarınıdaha çok ?zil sesi?( % 53.9'u) şeklinde ifade etmeleri dikkat çekmektedir.Çocukların büyük bir kısmı (% 59.3'ü) tinnituslarının her iki kulaklarında olduğunubelirtmişlerdir. Tinnitusu olan çocukların %35.9'u (60 çocuk) tinnituslarından enfazla ?akşam? rahatsız olduklarını ifade etmişlerdir. Uygulamamızın sonuçlarındanbir diğeri, çocuklara tinnitusun görülme sıklığı sorulduğunda % 59.9'u (100 çocuk )?bazen? olarak cevaplarken, %13.2'si (22 çocuk)daima olduğunu belirtmiştir. Busonuçlar işitme kayıplı çocuklarda ihmal edilemeyecek bir oranda olan tinnitusinsidansını ve özeliklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇelik,N., Study on the Tinnitus incidence and characteristics in Children withhearing loss, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Programme ofAudiology and Speech Disorders, Master of Science, Ankara, 2006. Tinnitus is acommon phenomenon in adults with and without evidence of hear disease. Thepresence in childhood of tinnitus is a still a neglected problem both in pediatric andotorhinolaryngological liteatüre, even if it is not uncommon in pediatric population.It may be either objective or subjective. Most of surveys are about subjective tinnitusbecause in general population complain of subjective tinnitus is more common.Theaim of this study was to investigate the incidence and characeristics of subjectivetinnitus in shool age children with those with severe to profound hearing loss. Thestudy included 500 children attending deaf children school. All children were askedto answer this question : ?Do you have any noises in your ears?? If the answer was?yes? they were further asked 9 more questions. Assotiated symptoms, pitch, level,general descriptions were also noted. Response sheets were checked and incidence ofrepeated tinnitus was 33.4% (167 children). Among these, only % 10 complainedspontaneously of tinnitus before being questioned.An important point that is thechildren?s description of noise; The common use of descriptor ?a ring orringing?(53.9 %) suggest a common type of tinnitus. Most of them (% 59.3)complained of bilateral tinnitus. 60 of the children (%59.9) noticed their tinnituswhen it was including at evening. Other results of our study ; complained of tinnitusthat was present some of time, twenty two (%13.2) all the time. These resultsindicated that there is significant tinnitus incidence and characteristics in childrenwith hearing loss.Key Words : Tinnitus, hearing impaired children, incidence.