Maksiller posterior bölgede ileri derecede kemik atrofisi görülen durumlarda farklı tasarımlarda implant kullanımının üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile incelenmesi
Finite element analysis of different implant designs in athrophic posterior maxilla
  1. Tez No: 192596
  2. Yazar: ALİ CAN ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM FEVZİ TULUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplantlar, Maksiller Sinüs, Sonlu Elemanlar StresAnalizi, Sinüs Kaldırma İşlemi, Implants, Maxillary Sinus, Finite Element Stress Analysis, Sinus Lifting Procedure
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
vÖZETAli Can Çalış, Maksiller Posterior Bölgede İleri Derecede Kemik AtrofisiGörülen Durumlarda Farklı Tasarımlarda İmplant Kullanımının Üç BoyutluSonlu Elemanlar Stres Analizi Yöntemi İle İncelenmesi, Protez (Diş) DoktoraProgramı, Ankara, 2006Branemark tarafından osseointegrasyon teriminin tanımlanmasından günümüze,dental implantların kullanımı her geçen gün hız kazanmaktadır. Günümüzünmodern diş hekimliğinde, diş eksikliklerinde dental implantların kullanımıbelirgin bir şekilde artmıştır.Osseointegre dental implantlar, özellikle distal uzantılı parsiyel protez vetotal protez kullanan ve memnun olmayan hastalar içinde başarılı bir tedaviseçeneği olmuştur. Her tedavi seçeneğinde bazı gereklilikler olduğu gibi implantuygulayabilmek için gerekli ön koşullardan bir tanesi de yeterli kemik hacmivarlığıdır. Ancak implant uygulamalarında maksiller çene anatomisindekivaryasyonlar , özellikle premolar ve molar bölgelerine komşu maksiller sinüsler,bu bölgede implant uygulamasını bazen kısıtlamaktadır.Alveolar kret tepesi ile sinüsler arası yetersiz mesafe olması, maksillersinüslerin kret tepesine doğru fazlaca sarkmış olması gibi sebeplerden dolayıposterior maksiller bölgede implant yerleşimi için dikey yönde yeterli kemikvarlığı her zaman mümkün olmayabilir. Bu şekilde atrofik posterior maksillerbölgede, implant yerleşimi için yeterli kemik eldesi amacıyla literatürde birçokteknik tanımlanmıştır. Bu teknikler sayesinde sinüs tabanı ile alveoler kret tepesiarasında 3-4 mm'lik kemik varlığında dahi implant yerleştirilebildiğibildirilmiştir. Ancak bu cerrahi işlemler için tedavi zamanında 6 aya varanuzamalara, ek maliyetlere ve ek cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısile bu işlemlerin kazanç/maliyet dengesi birçok hasta tarafındansorgulanmaktadır.Bu ek işlemlerden kaçınabilmek ve ilk cerrahide implant yerleşminimümkün kılabilmek için çok farklı tasarımlarda implantlar piyasaya sunulmuştur.Ancak bu implantların biyomekanik açıdan kullanılabilirliği, yük taşımavikapasiteleri ve çiğneme kuvvetleri altında çene kemiğine ilettikleri kuvvetlertartışılabilir.Bu çalışmanın amacı da 3 Boyutlu Sonlu Elemanlar Stress Analiziyöntemini kullanarak, atrofik posterior maksiller bölgede sinüs-lifting yapılmış veyapılmamış olan örneklerde farklı implant tasarımlarını çiğneme kuvvetlerialtında karşılaştırmak ve gruplar arası farkın anlamlılığını değerlendirmektir. Buamaçla, 3 farklı implant tasarımı, sinüs lift yapılmış, yapılmamış örneklerdekarşılaştırılmıştır.Bu amaçla atrofik posterior maksillanın bir modeli gerçek bir hastanınBilgisayarlı Tomografi görüntülerinden elde edilen görüntülerinden Marc 2005(MSC Software) programı kullanılarak modele edilmiştir. Aynı program ile farklıtasarımda implant modelleri , greft bölgesi , yükleme koşulları modele edilmiş veteknik olanakların elverdiği ölçüde gerçek yaşamdaki çiğneme kuvvetlerine yakınkuvvetler altında stress analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
viiABSTRACTAli Can Çalış, Finite Element Analysis Of Different İmplant Designs İnAthrophic Posterior Maxilla, Prosthodontics (doctoral) Program, Ankara2006Since osseointegration was described by Branemark, dental implantology becamea subsequent demand in dentistry. The implant supported prothesis has becamethe popular and demanding option for the edentolous and partially edentolouspatient. However, a prerequisite for the successful implant treatment is sufficientbone volume. So variations in maxillary bone volume, degree of pneumatizationof maxillary sinüs is a primary concern in placing dental implants in athrophicposterior maxilla.The insufficient height of bone between the maxillary crest andmaxillary sinüs, the highly pneumatization of maxillary sinüs leads difficulties inplacing implants. Regarding these kinds of variations in maxillary bone volume,different techniques were described in the literature to increase the primarystability of implant and bone volume. But these techniques requires up to 6months of extra healing time, additional cost and additional surgical operations. Inthe last years, new implant designs were released disregarding the need for themaxillary sinüs-lifting operation and any other additional surgical procedures. Butthere is not enough literature supporting the biomechanical properties and long-term results of these new designs.The purpose of this study was to analyze the biomechanical properties ofdifferent implant designs in different bony situations by using 3-DimensionalFinite Element Analysis program. For this study 3 different implant designs in 3different maxillary bony situations was used.For this purpose 3D models of an athrophic maxillary model with sinüsgreft was modeled by using an Engineering Software Marc 2005 (MSC Software).Also different implant designs and different loading conditions was performedwith the same program in order to simulate lifelike conditions.