Yunus Emre Sağlık Ocağı bölgesinde kadınlarda bazı ruh sağlığı sorunlarının prevalansı ve kadına yönelik aile içi siddetin buna etkisinin saptanması
Prevalence of some mental disorders in women living in Yunus Emre Health Center district and the effect of domestic violence against women
  1. Tez No: 192618
  2. Yazar: NİHAL BİLGİLİ AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Public Health, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, depresyon, anksiyete, Domestic violence, depression, anxiety
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yunus Emre Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 650 kadın üzerinde aile içişiddete maruziyet durumu, bununla ilişkili faktörler ve şiddete maruziyetin olasıdepresyon ve anksiyete ile ilişkilerinin incelendiği kesitsel tipte bir araştırmayürütülmüştür. Araştırmanın evrenini bölgede yaşayan 20-39 yaş grubunda bulunanve en az ilkokul mezunu olan kadınlar oluşturmuştur. Örneklem basit tesadüfiörnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma yüzyüze görüşme yöntemiyleyapılmıştır. Aile içi şiddete maruziyet durumu araştırmacı tarafından hazırlanan biranketle belirlenmiş, olası depresyon ve anksiyetenin saptanmasında Beck DepresyonEnvanteri ve Sürekli Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmaya katılan kadınların %34,9'unun eşlerinden fiziksel ve/veyapsikolojik şiddet, %34'ünün psikolojik şiddet, %17,5'inin fiziksel şiddet, %9,7'sininise cinsel şiddet gördüğü saptanmıştır. Kadınların ve kocalarının öğrenim durumları,aile gelirinin düzeyi, kocaların alkol kullanımı ve başka kadınlarla ilişkisinin olmasıpsikolojik ve fiziksel şiddetle ilişkili bulunmuştur. Yalnızca dini nikahı olup resminikahı olmayan kadınların da daha fazla psikolojik ve fiziksel şiddet gördüklerisaptanmıştır.Araştırmaya katılan kadınların %34,2'si olası depresyon tanısı almıştır.Kocalarından psikolojik veya fiziksel şiddet gören kadınların şiddet görmeyenleregöre yaklaşık 3 kat daha fazla olası depresyon tanısı aldıkları saptanmıştır.Kadınların cinsel şiddete maruziyet durumu ile olası depresyon tanısı alma durumlarıarasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Araştırmaya katılan kadınların %12,3'ü olası anksiyete tanısı almıştır.Kocalarından psikolojik şiddet gören kadınlarda şiddet görmeyenlere göre yaklaşık 4kat, fiziksel şiddet görenlerde ise yaklaşık üç kat daha fazla olası anksiyetesaptanmıştır. Kadınların cinsel şiddete maruziyet durumu ile olası anksiyete tanısıalma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
A cross-sectional study is conducted on 650 women, aged 20-39, at leastgraduate of primary school, and living in Yunus Emre Health Center District tosearch the prevalence of domestic violence against women, related factors and therelation between violence and possible depression and possible anxiety. Sample isdetermined by simple probability sampling method. Study is performed by face toface interview. Domestic violence is searched by a questionarry prepared by theresearcher. Beck Depression Inventory and Continuous Anxity Scale are used todetermine possible depression and anxiety.34,9% of women had psychological and/or physical violence, 34% hadpsychological violence, 17,5% had physical violence and 9,7% had sexual violencefrom their husbands. Educational level of women and their husbands, level of familyincome, husbands? alcohol consumption and relation with other women was found tobe related with psychological and physical violence. It is found that the womenhaving no official marriage but only religious marriage had more psychological andphysical violence.34,2% of women had possible depression. The women who hadpsychological or physical violence had depression threefold than the ones whohadn?t. No relation is found between the sexual violence and possible depression.12,3% of women had possible anxiety. The women who had psychologicalviolence had possible anxiety four times more, and the women who had physicalviolence threefold than the ones who hadn?t. No relation is found between the sexualviolence and possible anxiety.