Dirençli Gram pozitif koklar üzerine vankomisin, kinopristin/dalfopristin ve gatifloksasinin tek başına ve ikili kombinasyonlar halinde in vitro aktivitelerinin araştırılması
The investigation of in vitro activities of vancomycin, quinupristin/dalfopristin, and gatifloxacin alone and in combination against resistant Gram-positive cocci
- Tez No: 192624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ERMERTCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gram-pozitif kok, kinopristin/dalfopristin, vankomisin, gatifloksasin, kombinasyon, Gram-positive cocci, quinupristin/dalfopristin, vancomycin, gatifloxacin, combination
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Dirençli Gram-pozitif patojenlerin neden olduğu nozokomiyal infeksiyonların tedavisinde en etkili antibiyotik grubu glikopeptidlerdir. Ancak 1990'lı yıllarda enterokok kökenlerinde, 2000'li yıllarda da stafilokok kökenlerinde glikopeptid direnci ortaya çıkmıştır. Dirençli bakteri infeksiyonlarını tedavisinde antimikrobiyal kombinasyonlarından da yararlanılabilir.Bu çalışmada, sık karşılaşılan Gram-pozitif nozokomiyal etkenler olan Staphylococcus aureus ve Enterococcus faecium kökenleri üzerine kinopristin/dalfopristin, vankomisin ve gatifloksasinin tek başına ve ikili kombinasyonlar halinde etkinliklerinin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya alınan dokuz S. aureus ile sekiz E. faecium kökeni Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Bakteriyoloji Labaratuvarı'nda çeşitli klinik örneklerden izole edildi. Stafilokok kökenlerinden dördü metisiline duyarlı iken, beşi metisiline dirençli idi. Kökenlerin antibiyotik duyarlılıkları ve antibiyotikler arası etkileşimler E-test şeritleri kullanılarak belirlendi.Tüm stafilokok kökenleri vankomisine duyarlı iken, E. faecium kökenlerinden üçü duyarlı, beşi dirençli bulundu. Dört metisiline duyarlı S. aureus (MSSA) kökeninden üçü kinopristin/dalfopristin (K/D)'e duyarlı, biri dirençli bulunurken, beş metisiline dirençli S. aureus (MRSA) kökeninden sadece biri K/D'ye duyarlı, dördü ise dirençli olarak saptandı. Tüm enterokok kökenleri K/D'ye dirençliydi. MSSA kökenleri gatifloksasine duyarlı bulunurken, beş MRSA kökeni ile tüm enterokok kökenlerinin dirençli olduğu gözlendi.Kinopristin/dalfopristin ile vankomisin arasında etkileşim açısından sadece bir MSSA kökeninde sinerjizm olduğu, diğer kökenlerde herhangi bir etkileşimin olmadığı gözlendi.Kinopristin/dalfopristin ile gatifloksasin arasında 2 MRSA ve 1 MSSA kökeninde sinerjistik, 1 MSSA kökeninde ise aditif etkileşim saptandı. Aynı kombinasyonda vankomisine dirençli E. faecium (VREF) kökenlerinin bir tanesinde sinerjizm gözlenirken, 2 kökende aditif etkileşim saptandı.Stafilokok ve enterokok kökenleri üzerine K/D ile vankomisin kombinasyonunun etkiliği birçok çalışma ile gösterilmiştir. Bu çalışmada K/D'nin gatifloksasin ile kombinasyonu, vankomisin kombinasyonuna göre özellikle MRSA ve VREF kökenlerinde daha iyi bir etkinlik göstermiştir.Bu çalışma ve benzeri in vitro araştırma sonuçlarının in vivo çalışmalarla desteklenmesi dirençli bakterilerle oluşan infeksiyonların tedavisinde klinisyenlere yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Glycopeptides are the most effective antibiotics in the treatment of nosocomial infections caused by resistant Gram-positive pathogens. But glycopeptid resistance had occured on enterococci in 1990?s, and on staphylococci in 2000?s. Antimicrobial combinations can be used in the treatment of resistant bacterial infections.In this study, it was investigated that the effects of quinupristin/dalfopristin (Q/D), vancomycin, and gatifloxacin alone and in combination by E-test method against Staphylococcus aureus and Enterococcus faecium isolates which were the most common Gram-positive nosocomial pathogens.Nine S. aureus and eight E. faecium isolates included in this study were isolated from several clinical specimens in the Bacteriology Laboratory of Department of Microbiology and Clinical Microbiology of Faculty of Medicine of Ege University.While four of staphylococcus isolates were susceptible to methicillin, five of them were resistant to it. Antibiotic susceptibility and interactions among antibiotics were determined by using E-test strips.While all of the Staphylococcus isolates were susceptible to vancomycin, three E. faecium isolates were susceptible and five were resistant to vancomycin. From four methicillin-susceptible S. aureus (MSSA) isolates, three of them were susceptible to Q/D, and one of them was resistant.From five methicillin-resistant S. aureus (MRSA) isolates, one of them was susceptible to Q/D, and four were resistant to it. All of the Enterococcus isolates were resistant to Q/D. While MSSA isolates were susceptible to gatifloxacin, five MRSA and all enterococcus isolates were resistant.It was observed that there was a synergism between Q/D and vancomycin in only one MSSA isolate, but there was no interaction in the other isolates.Between Q/D and gatifloxacin, synergism in two MRSA and one MSSA isolates, and additive interaction in one MSSA isolate were detected. In the same combination, while synergism was found in one VREF isolate, additive interaction was observed in two isolates.It was shown that the effectiveness of Q/D and vancomycin combination on staphylococci and enterococci in many studies. In this study, the combination of Q/D and gatifloxacin was found to be superior to the combination of Q/D and vancomycin especially in MRSA and VREF isolates.If the results of our and similar in vitro studies are supported by in vivo studies it will be a guideline in the treatment of resistant bacterial infections.