Preterm anne sütlerinin çinko, bakır ve demir içeriklerinin gestasyonel yaşa göre dağılımı, preterm formülalar ve matür anne sütleri ile kıyaslanması
The distrubution of the concentration of zinc copper and iron in preterm milks for gestational age and the comparision with term human milks and preterm formulas
- Tez No: 192681
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ADNAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: preterm anne sütü, term anne sütü, gestasyonel yaş, laktasyondönemi, demir, çinko, bakır, preterm breast milk, term breast milk, lactation time, gestational age, copper, zinc
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETAmaç: Çalışmanın amacı Kayseri ve çevresinde yaşayan preterm bebekleringestasyonel yaşa göre anne sütlerinin Cu, Zn ve Fe konsantrasyonlarını belirlemek,anne sütünün bebeklerin Cu, Zn ve Fe gereksiniminin ne kadarını karşıladığınısaptamak, term anne sütleri ve preterm formülalar ile karşılaştırmaktır.Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya, 47'si preterm ve 41'i term bebek doğuran 88 annealındı. Her anneden laktasyonun farklı dönemlerinde olmak üzere 3 süt numunesialındı. Süt numunelerinin Zn, Cu ve Fe konsantrasyonları ICP (Inductively CoupledPlasma) Spektroskopi cihazında mg/L cinsinden okundu. İstatiktikseldeğerlendirmede sonuçlar nonparametrik olarak ortanca, minimum ve maksimumşeklinde verildi.Bulgular: Kayseri ve çevre illerde yaşayan annelerin sütlerinin Cu içeriği hempreterm, hem de term grupta belirgin olarak düşük bulundu. Laktasyonun ilerlemesiile anne sütünün Cu, Zn ve Fe konsantrasyonunda azalma tespit edildi. Preterm annesütleri ile term anne sütlerinin Fe ve Zn içeriği birbirine benzer olarak bulundu. Cukonsantrasyonu ise preterm kolostrumunda matür kolostrumuna göre anlamlı olarakyüksek bulundu. 28-29 haftalık preterm grubun ve doğum ağırlığı 1000 gramınaltında olan grubun anne sütlerinin Zn konsantrasyonu diğer preterm anne sütlerinegöre daha yüksek bulundu. Matür grupta vücut kitle indeksi 25'in altında olanannelerin kolostrumunun Zn konsantrasyonu, vücut kitle indeksi 25'in üzerindeolanlardan daha yüksek bulundu. Gebelikte sigara kullanmış olan preterm annelerdekolostrum sütünün Cu konsantrasyonu kullanmamış olanlara göre daha yüksekbulundu.Sonuçlar: Preterm anne sütlerinin Cu, Fe ve Zn konsantrasyonları pretermleringünlük gereksinimlerine göre düşüktür. Bu nedenle preterm bebeklere Cu, Fe ve Zndesteği yapılması düşünülmelidir. 28-30 haftalık pretermlerin anne sütlerinin Znkonsantrasyonu yüksektir. İleri prematüre infantlar için hazırlanan formülalarda buözellik dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
THE DISTRUBUTION OF THE CONCENTRATION OF ZINCCOPPER AND IRON İN PRETERM MILKS FOR GESTATIONALAGE AND THE COMPARISION WİTH TERM HUMAN MILKSAND PRETERM FORMULASABSTRACTObjective: The aim of this study was to determine the copper, iron, zincconcentrations of the preterm mothers for gestational age and to determine how muchadequate the breast milk?s copper, ıron and zinc content for preterm babies.Patients and Methods: 47 mothers of preterm and 41 mothers of terms, total 88mothers involved to this study. Three milk samples were collected from every motherin the different periods of lactation. The Zn, Cu and Fe concentrations of the breastmilk samples measured by Inductively Coupled Plasma (ICP) Mass Spectrometry andparameter was mg/L. The values were given nonparametric as median, minimum andmaximum.Results: Concentration of copper in breast milk of the mothers living in Kayseri andperiferal cities were significantly lower than the mothers living in developedcountries. Zinc, copper and iron concentrations of breast milk markedly decreasingduring the lactation period. There was no differance between Zn and Feconcentrations of preterm and term breast milk. Preterm colostrum Cu concentrationwas higher than term colostrum Cu concentrations. The zinc concentration of themilks of the 28-29 weekly preterm group and the preterm group whose birth weightswere less than 1000 gr were higher than the other preterm groups. The copperconcentration of the colostrum was higher in the preterm mothers smoked cigaretteduring the pregnancy period than the others. The zinc concentration of colostrum washigher in the term mothers who had body mass index less than 25.Conclusions: Calculated daily intakes of zinc, copper and iron for preterm infantsfrom preterm milk were markedly lower than those of Recommended DietaryAllowances. The preterm infants feeding with only breast milk should be thought tozinc and copper suplementation to prevent from zinc and copper deficiency. The zincconcentration was higher in the milk of the 28-30 week preterm group than the others.