Ürosepsis: eepidemiyolojik, klinik, mikrobiyolojik ve tedavi özellikleri
Urosepsis: the epidemiological, clinical, microbiological and therapeutical features
  1. Tez No: 192682
  2. Yazar: NURAY ÖZGÜR ABRAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, tedavi, toplum kaynaklı enfeksiyon, ürosepsis, Community-acquired infection, epidemiology, treatment, urosepsis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir üniversite hastanesinde toplum kaynaklı ürosepsisolgularının epidemiyolojik, klinik, mikrobiyolojik, tedavi özelliklerinin ve morbiditeve mortalitesinin belirlenmesidir.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya Ocak 1998 - Aralık 2005 tarihleri arasında ErciyesÜniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Enfeksiyon HastalıklarıKliniği'nde takip edilen, 16 yaş ve üzerindeki toplum kaynaklı ürosepsis olgularıalındı. Olgular, Ocak 1998 - Aralık 2004 tarihleri arasında retrospektif olarak, Ocak2005 - Aralık 2005 tarihleri arasında prospektif olarak değerlendirildi. Çalışmayaalınan hastalar için; hastaların kimlik bilgileri, SOFA skoru, varsa alt hastalıkları,şuur durumu, ürosepsis için risk faktörü olan girişimler, önceden antibiyotikkullanımı, idrar ve kan kültüründen izole edilen bakteri türü, antibiyotik duyarlılığı,uygulanan antibiyotik tedavisi, antibiyotik kullanım süresi, gelişen komplikasyonlarve hastanede yatış süreleri kaydedildi. Hastaların dosyalarından klinik bulgularınagöre enfeksiyonun şiddeti, organ fonksiyon bozukluğu, tedavinin uygunluğu, klinikiyileşme, bakteriyel eradikasyon ve ölüm oranları belirlendi.Bulgular: Çalışma periyodunda 112 hasta değerlendirildi. 53 (%47.3) hasta erkek ve59'u (%52.7) kadındı. Hastaların yaş ortalamaları 66.75±15.34 yıl (20-102) vekabuldeki ortalama SOFA skoru 3.72±1.53 idi. Hastaların 96 (%85.7)'sında en az biralt hastalık vardı. 49 (%43.7) hastada sepsis, 24 (%21.4) hastada ağır sepsis, 39(%34.8) hastada septik şok ve 48 (%42.8) hastada ise MODS vardı. En sık görülenalt hastalıklar; hipertansiyon (%47.3) ve diabetes mellitus (%33.9) iken en sıkgözlenen risk faktörleri ise üriner kateterizasyon (%24.1) ve üriner sistemde taş(%13.4) idi. Hastaların 20 (%17.8)'sinde hastaneye kabulden önce antibiyotikkullanım öyküsü vardı. 98 hastada (%87.5) etiyolojik ajan izole edildi ve en yaygınbakteri E.coli idi. Ampirik tedavide siprofloksasin (%48.2) en sık seçilen antibiyotikidi. Uygun bir ampirik antibiyotik tedavisi ile önemli ölçüde bakteriyel eradikasyonsağlanmıştır. Ortalama hastanede yatış süresi 8.42±5.95 (1-30 gün) idi. Kabamortalite %34 idi.Sonuç: Ürosepsis hala çok yaygın görülen klinik tablodur. Çoğu olgunun enfeksiyonaçısından en az bir predispozanı vardır ve mortalite halen yüksektir.
Özet (Çeviri)
THE EPIDEMIOLOGICAL, CLINICAL, MICROBIOLOGICAL ANDTHERAPEUTICAL FEATURESABSTRACTPurpose: The aim of the study was to assess the epidemiological, clinical,microbiological, therapeutical features and morbidity and mortality of community-acquired urosepsis in a university hospital.Patients and methods: The study was conducted between January 1998 andDecember 2005 in the Infectious Disease Clinic. Patients older than 16 yr of agewere included and evaluated retrospectively between January 1998 and December2004 and prospectively between January 2005-December 2005. In the datacollection, demographic characteristics, SOFA score on admission, underlyingdiseases, predisposing factors, previous antibiotic therapy, isolated microorganismfrom the urine and blood culture and antibiotic sensitivities, antimicrobial therapy,the length of hospital stay and clinical outcome were recorded. Severity of infection,organ dysfunction, appropriateness of the antibiotic therapy, clinical progress,bacterial eradication and mortality were determined with respect to clinical findingsof the patients? files.Results: During the study period, 112 patients were evaluated. Fifty-three (47.3%)patients were male and 59 (52.7%) were female. The mean age of patients were66.75±15.34 years (20-102) and the mean SOFA score on admission was 3.72±1.53.At least one underlying disease was found in 96 (85.7%) patients. Sepsis was in 49(43.7%) patients, severe sepsis in 24 (21.4%) and septic shock in 39 (34.8%) andmultiple organ dysfunction syndrome (MODS) in 48 (42.8%). While HT (47.3%)and diabetes mellitus (33.9%) were the most common underlying diseases, the mostcommon risk factors were urinary catheterization (24.1%) and urolithiasis (13.4%).Twenty (17.8%) had received previous antibiotic therapy. Etiological agent wasisolated in 98 (87.5%) patients and the most common bacteria was E.coli. In theempirical therapy, ciprofloxacin was the most common choice (48.2%) antibiotic.Bacterial eradication was significantly obtained with an appropriate empiricalantibiotic therapy. The mean length of stay in hospital was 8.42 ± 5.95 (1-30) days.The crude mortality was 34%.Conclusions: Urosepsis is still more commonly seen clinical picture. The majority ofcases have at least one predisposition for infection and mortality is still high.