Transrektal ultrasonografi eşliğinde yapılan 12 kor prostat biyopsilerinde periprostatik ve intraprostatik lokal anestezi uygulamalarının etkinliğinin araştırılması
Evaluation of the efficacy of periprostatic and intraprostatic local anasthesia in 12-core transrectal ultrasonography guided prostate biopsies
  1. Tez No: 192698
  2. Yazar: MURAT ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. KAMİL ÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: TRUS, prostat biyopsisi, intraprostatik, periprostatik, analjezi, prostatkanseri, TRUS, prostate biopsy, intraprostatic, periprostatic, analgesia, prostate cancer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
7. ÖZETAmaçProstat biyopsisinin TRUS eşliğinde yapılması altın standarttır. Son yıllarda kor sayısınınarttırılmasına yönelik eğilimler ağırlık kazanmaktadır. Bu da analjezi uygulamalarının öneminidaha da arttırmaktadır. TRUS eşliğinde yapılan prostat biyopsilerinde analjeziyi sağlamakamacıyla çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır ve standart bir yöntem henüzbelirlenmemiştir.Bu çalışmada TRUS eşliğinde uygulanan 12 kor prostat biyopsilerinde, analjeziyi sağlamaktakullanılan ve genel kabul görmüş periprostatik lidokain enjeksiyonuna yeni bir lokalanestezik yöntem olarak tanımlanan intraprostatik lidokain enjeksiyonun eklenmesininetkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve YöntemHastalar %1 lidokain bilateral (toplam 10 ml olacak şekilde) periprostatik lokal anesteziyapılmasını takiben rastgele 2 gruba ayrıldı: Grup I (Grup PL): ntraprostatik 10 ml %1lidokain (30 hasta), Grup II (Grup PSF): ntraprostatik 10 ml SF (30 hasta). Bu iki grubunTRUS eşliğinde yapılan 12 kor prostat biyopsilerinin ağrı skorlamaları (11-nokta lineer vizüelanalog skalası) karşılaştırıldı.BulgularHer iki grup arasında yaş, PSA ve prostat volümleri açısından farklılık izlenmedi. Gruplarbiyopsi süresi, intramusküler enjeksiyon ve prob giriş ortalama ağrı skorları açısından yinefarklılık göstermedi. Öte yandan intraprostatik lidokain uygulanan grupta ortalama ağrıskorları 0.62±0.96 iken, ikinci grupta ortalama ağrı skorları 2,34±1,83 olarak bulundu.Aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı düzeyde saptandı. Komplikasyonlar açısından heriki grupta da kaydadeğer bir bulgu görülmedi.SonuçBu prospektif, randomize, klinik çalışma sonucunda TRUS eşliğinde yapılan 12 kor prostatbiyopsilerinde periprostatik lidokain uygulamasına ilave edilen intraprostatik lidokaininanaljezi etkinliğini belirgin olarak yükselttiği ve klinik uygulamalarda yer alabileceğigözlemlendi.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYEvaluation of the efficacy of periprostatic and intraprostatic local anasthesia in 12-coretransrectal ultrasonography guided prostate biopsiesObjectiveTRUS guided application of prostate biopsies is accepted as the gold standard forhistological diagnosis of prostate cancer. Recently, an increase in the number of cores haswidely been suggested. In fact this approach augments the need for analgesia during thebiopsy procedure. Various strategies for the control of pain in prostate biopsies have beendefined with no standard application. In this current study, the efficacy of addingintraprostatic lidocaine injection to the periprostatic application in 12 core TRUS guidedprostate biopsies was assessed.Materials and MethodsThe patients were randomly divided into 2 groups with 30 patients in each one after bilateralinjection of periprostatic lidocain with the total dose of 10 ml. Consequently, the first groupreceiving intraprostatic 10 ml lidocain while the second group had intraprostatic 10 mlinjectitional salin. The pain scores of these two groups were compared by using visualanalog linear 11-point scale.ResultsBoth groups were similar with regard the age, PSA and prostate volumes. Similarly nodifference was observed in mean pain scores related to both intramuscular injection andprobe insertion. The mean pain score of the biopsy procedure in the first group receivingintraprostatic lidocaine injection was 0.62±0.96 while it was 2.34±1.83 in the second grouphaving salin. This difference in pain control was statistically significant. No remarkablecomplication was observed in both groups.ConclusionsThe results of this prospective, randomised clinical trial suggest that the addition ofintraprostatic lidocaine injection to the periprostatic lidocaine application remarkablyincreases the pain control in patients with 12 core TRUS guided prostate biopsies. It can beconcluded that intraprostatic injections may be included in routine clinical practice.