Transrektal ultrasonografi eşliğinde yapılan 12 kor prostat biyopsilerinde ağrıyı azaltmada intrarektal ve periprostatik lidokain uygulamalarının etkinliğinin araştırılması
Researchi̇ng the effici̇ncy of intrarectally and peri̇prosthatically applicated liocaine in reducing 12 core prostatic biopsi̇es performed by transrectal ultrasonography
  1. Tez No: 352802
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK GÖRÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: TRUS, prostat biyopsisi, intrarektal, periprostatik, analjezi, prostat kanseri, trus, prosthativc bipsy, intrarectal, periprosthetic, analgesy, prostatic carcinoma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalıĢmada transrektal ultrasonografi eĢliğinde yapılan prostat biyopsisi sırasında ve sonrasında intrarektal lidokain jel ve periprostatik alana enjekte edilen lidokain ile kontrol grubu arasındaki anestezi etkinliğini değerlendirdik. Yöntem: ġubat 2013-Mayıs 2013 tarihleri arasında transrektal prostat biyopsisi yapılan toplam 60 hasta, her biri 20 kiĢiden oluĢmak üzere 3 gruba randomize edildi. Biyopsi öncesi; grup 1‟e sınırlı uyuĢturma verilmedi, grup 2‟ye intrarektal %2 lidokain jel, grup 3‟e %2‟lik lidokain periprostatik bölgeye enjekte edildi. Biyopsi sırasında ve sonrasındaki ağrı seviyesi vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Bulgular: Grup 1 ve 2 arasında ağrı skorlarında fark yoktu. Grup 3‟teki hastalar biyopsi sırasında (VAS1) ve biyopsiden 1 saat sonraki (VAS2) skorları açısından kontrol ve intrarektal lidokain jel grubuna göre belirgin düĢük VAS skorlarına sahipti Sonuç: Periprostatik kısa etkili lidokain enjeksiyonu transrektal ultrasonografi eĢiliğinde yapılan prostat biyosisi sırasında ve sonrasında ağrıda belirgin azalma sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Object: In this study, we evaluated the anesthetic efficiency of the intrarectally used lidocain gel and periprosthatically injected lidocain between the control group, during and the after prostatic biopsy by transrectal ultrasonography. Method: Between the February 2013-May 2013, 60 patients had prosthatic biopsy, were randomly divided into three groups of 20 patients. Before biopsy; no local anesthetic administered to group I, group 2 administered 2% of lidocain gel and group 3 administered periprostatically injection. of 2 % lidocain. During and after the biopsy, the pain degree was evaluated by visual analog scale (VAS). Results: The pain scores showed no diffference between Group 1 and Group 2 . the grou 3 patients had significiently lesser VAS1 (during biopsy) and VAS 2(1 hour after biopsy) scores than the control group and the intrarectal lidocain gel group. Conclusion: The periprosthetic injection of short-acting lidocain significantly decreased pain feeling during and after transrectal ultrasonography guided prostate biopsy.