Mikozis fungoides tanısında histomorfolojik, immünofenotipik (cd3, cd4, cd8) ve t hücre reseptörü gamma gen yeniden düzenlenmesinin değerlendirilmesi
The evaluation of histomorphological, immunophenotypical (cd3, cd4, cd8) and t cell receptor gamma gene rearrengement features in diagnosis of mycosis fungoides
- Tez No: 192699
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: histomorfoloji, immünofenotip, mikozis fungoides, T hücrereseptörü γ geni, histomorphology, immunophenotype, mycosis fungoides, T cellreceptor γ gene rearrengement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETMikozis Fungoides Tanısında Histomorfolojik, mmünofenotipik (CD3, CD4, CD8)ve T-Hücre Reseptörü γ Gen Yeniden Düzenlenmesinin DeğerlendirilmesiMikozis fungoides, baskın olarak CD4 pozitif T lenfositlerin deride neoplastikinfiltrasyonu ile karakterizedir. Mikozis fungoidesin erken lezyonlarının tanısı, klinik vehistomorfolojik olarak zorluk arzeder. Mikozis fungoides tanısında yardımcı yöntemler;immünohistokimya ve moleküler biyoloji tekniklerinin konvansiyonel yöntemlerekatkısı araştırılmaktadır.Çalışmamızda, immünofenotipik özellikler ve polimeraz zincir reaksiyonu ile T-hücre reseptörü γ gen yeniden düzenlenmesinin tanıdaki yerini saptamayı amaçladık.Çalışma grubuna, 73 olgu (39 klasik histomorfolojiye sahip mikozis fungoides ,16 mikozis fungoides şüphesi, 18 benign inflamatuar dermatozdan oluşan kontrol grubuolgular) dahil edildi. %10'luk formaldehitte tespit edilmiş, parafine gömülü dokulardanelde edilen histolojik kesitlerde rutin hematoksilen eozin boyası ve ışık mikroskobikinceleme yanısıra, immünohistokimyasal yöntemle CD3, CD4, CD8'e karşı antikorlarile immünofenotipik özellikler, polimeraz zincir reaksiyonu ile T hücre reseptörü γ genyeniden düzenlenmesi değerlendirildi. Mikozis fungoides ve mikozis fungoides şüphesiolan grupta, CD4 yüzdesi, CD4/CD8 oranı, klonalite varlığı istatistiksel olarak anlamlıbulundu. CD8 yüzdesi ise üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Mikozis fungoides'te, histomorfolojik bulgular -tipik olduğunda- altın standarttanı yöntemidir. Ancak, erken lezyonlarda ve mikozis fungoides şüphesi olan olgularda;histomorfolojik bulguların yetersiz kaldığı durumlarda, immünofenotipik değerlendirmeve polimeraz zincir reaksiyonu aracılı T hücre reseptörü γ gen yeniden düzenlenmesi ileklonalite saptanması, mikozis fungoides tanısında yardımcı yöntemler olarakkullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Evaluation of Histomorphological, mmunophenotypical and T Cell ReceptorGamma Gene Rearrengement Features in Diagnosis of Mycosis FungoidesMycosis fungoides is characterized with neoplastic infiltration of dominant CD4positive T lymphocytes. The diagnosis may be diffucult in early lesions, both clinicallyand histomorphologically. Immunohistochemistry and molecular biology techniqueshave been researched as an adjunct to the diagnosis of mycosis fungoides.Our aim was to determine the help of immunophenotyping and T cell receptor γgene rearrengement studies to the histomorphological diagnosis of mycosis fungoides.In this study, immunohistochemically, antibodies to CD3, CD4, CD8 and T cellreceptor γ gene rearrengement analysis with a polymerase chain reaction wereperformed on formalline fixed, paraffin-embedded tissues of 73 cases (39 mycosisfungoides with classical histomorphology, 16 with suspicious histology for mycosisfungoides, 18 benign inflammatory dermatoses as control group). In mycosis fungoidesand suspicious for mycosis fungoides groups, CD4 percentage, CD4/CD8 ratio,clonality were statistically significantly different. CD8 percentage was not statisticallydifferent between three groups.Histomorphological features -if there is- are gold standart for diagnosis ofmycosis fungoides. However, in early mycosis fungoides and the suspicious cases;when the histomorphological features are inadequate, immunophenotypical evaluationand T cell receptor γ gene rearrengement with polymerase chain reaction analysis mayhelp to the diagnosis of mycosis fungoides.