Hipertiroidili hastalarda tedavinin beyin natriüretik peptid düzeyine etkisi
The effect of treatment on bnp levels in patients with hyperthyroidism
  1. Tez No: 192700
  2. Yazar: ZÜHAL KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, BNP50
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
7. ÖZETHİPERTİROİDİLİ HASTALARDA TEDAVİNİN BNP DÜZEYİNE ETKİSİGiriş ve Amaç: Hipertirodinin çeşitli organ ve sistemleri etkilemesi sonucu,değişik bulgu ve belirtilere neden olduğu gösterilmiştir. Tiroid hormonlarının kardiyakdisfonksiyonlardan bağımsız olarak BNP düzeyini de etkileyebileceğidüşünüldüğünden, kardiyak problemi ve herhangi bir sistemik hastalığı olmayanhipertiroidili hastalarda BNP düzeyini ve tedavinin BNP düzeyine etkisinideğerlendirmeyi planladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 29 hipertiroidili ve 30 sağlıklı olgu dahil edildi.Hastalarda total T3, total T4, serbest T3, serbest T4, TSH, anti TPOAb, Anti TgAb veBNP düzeylerine tedavi öncesinde ve ötiroid olduktan sonra bakıldı.Bulgular: Hipertiroidili hastalarının tedavi öncesi BNP düzeyleri kontrolgrubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (P0.05). Ayrıca hastalarda Anti TgAb, ST3, ST4 ve TT4'de tedaviöncesi pozitif bir korrelasyon gözlenmiş (P0.05).Sonuç: Hipertiroidili hastalarda BNP düzeyi artmıştır. Antitiroid tedavi BNPdüzeyini anlamlı olarak düşürmektedir. Hastalar kalp hastalığı ve herhangi bir sistemikhastalığı olmayan kişilerden seçildiği için; bulgular BNP düzeyindeki azalmanınkardiyak fonksiyonlardaki düzelmeden çok tiroid hormon düzeylerindeki azalmadankaynaklandığını düşünmekteyiz. Çalışmamız BNP düzeyini değerlendirirken tiroidhormon düzeyinin göz önüne alınması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYTHE EFFECT OF TREATMENT ON BNP LEVELS İN PATİENTS WİTHHYPERTHYROİDİSMIntroduction and aim: It has been shown that hyperthyroidism inducesdifferent findings and symptoms by affecting various organs and systems. Alsoincreased BNP levels have been detected in hyperthyroidism in accordance with thyroidhormone levels. Considering that thyroid hormones can also affect the levels of BNP,independent of cardiac dysfunctions, we aimed to evaluate the BNP levels in patientswith hyperthyroidism who do not suffer any cardiac problems or systemic diseases andeffect of the treatment on the BNP levels as well.Materials and Methods: 29 hyperthyroid patients and 30 healthy subjectsparticipated into the study. The patients were checked for their total T3, total T4, freeT3, free T4, TSH, anti TPOAb, Anti TgAb, and BNP levels before and after treatmentperiod.Results: BNP levels of hyperthyroid patients before treatment were foundsignificantly higher compared to control group (P0.05). Moreover a positive correlation wasfound among patients for Anti TgAb, ST3, ST4 and TT4 before the treatment (P0.05).Conclusion: BNP levels were higher in hyperthyroid patients compared those ofcontrols. Antithyroid treatment was found to decrease BNP level significantly. Since thepatients are selected from subjects with out cardiac problems and systemic diseases, ourfinding suggest that the decrease in the BNP levels were caused by the decrease in thelevels of thyroid hormones rather than improvement in cardiac functions. This studysuggests that thyroid hormone level should be taken into consideration while evaluatingthe level of BNP.Key word: Hyperthyroid, BNP51