Antibiyotiğe bağlı hastane ve toplum kökenli clostridium difficile araştırılması
An investigation on the incidence of clostridium difficile among antibiotic related dirreic patient
- Tez No: 192711
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İshal, Clostridium difficile, Toksin A lateks, Toksin A+BELISA.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Diarrhea, Clostridium difficile, Toxin A Lateks, Toxin A+BELISA.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
7ÖZETClostridium difficile, asemptomatik taşıyıcılık, psödomembransız kolit,psödomemranöz kolit (PMC), fulminant kolit/toksik megakolon gibi çok çeşitliklinik tablolara neden olabilen gram pozitif, anaerop, sporlu bir basildir. Yoğunbakımlarda antibiyotik kullanımı ile bağırsak florasının bozulmasından C.difficilesorumlu tutulabilmektedir. Çalışmada poliklinik, klinik ve yoğun bakım hastalarındaantibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen ishal hastalarında C.difficile'nin etkenolup olmadığının farklı yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya, 2005 yılı boyunca hastanemizin polikliniklerine başvuran, klinikve yoğun bakım servislerinde yatan 18-80 yaş arası hastalar ile taşıyıcılıklarınınaraştırılması açısından yoğun bakım çalışanları ve gıda personeli dahil edilmiştir. Budönemde 45'i (% 49.4) erkek olmak üzere toplam 91 hasta ile 21'i (% 77.8) erkektoplam 27 kontrol grubundan bilgileri içeren anket formu yanı sıra dışkı örnekleritoplanmıştır. Hasta dışkı örneklerinden C.difficile; kültür, kültürde üreyenkolonilerden lateks aglütinasyon, Toksin A lateks ve Toksin A+B ELISAyöntemleriyle araştırılmıştır. Hasta dışkı örneklerinden 13'ünde (% 14.2) kültür,4'ünde (% 4.3) toksin A lateks, 13'ünde (% 14.2) ise Toksin A+B ELISA yöntemiylepozitiflik saptanmıştır.Sonuç olarak; yoğun antibiyotik kullanımına bağlı gelişen ishal hastalarındaC.difficile'nin önemli olduğu, kültür ya da Toksin A+B ELISA yöntemi ilearaştırılmasının uygun olacağı ayrıca antibiyotik kullanımı konusunda hekimlerin vetoplumun bilinçlendirilmesi gerekliliği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
8SUMMARYClostridium difficile is an anaerobic spore forming bacteria which is the majorcause of pseadomembranous colitis (PMC), antibiotic associated diarrhea andfulminate colitis /toxic megacolon. When normal intestinal flora is altered generallydue to the overuse of antibiotics especially at intensive care unit we see these clinicalspectrum. In this study we examine whether or not C.difficile is a responsible agentof diarrhea after using antibiotics on either outpatient or inpatient basis, includingintensive care unit.During 2005, patients seen on outpatient clinics, admitted to wards orintensive care units, aging 18 to 80, their caring staff were included into the study. Inthis term, 91 patients (49.4% men/45 men) and 27 control group (77.8% men/21men) were studied. C.difficile, culture(Oxoid Clostridium difficile Agar Base), latexagglutination which is a colony springs up culture, searched by toxin A latex (Oxoid,UK) and toxin A+B ELISA(Seramun GmbH, Serazym C.difficile Toksin A+B) .In the 13 (14.2%) of samples culture, in the 4 (4.3%) of samples toxin Alatex, in the 13 (14.2%) of samples ELISA toxin A+B were found positive.As a result; at diarrhea situations which is a reason of intensive antibioticsusage C.difficile is important agent, so investigating it by culture or toxin A+BELISA