İki farklı enerjide Kodak-EDR2 ve X-Omat V2 filmlerinin karakteristik Özelliklerinin incelenmesi
Characteristic evaluation of kodak-edr2 and x-omat v2 films in two different energies
- Tez No: 192732
- Danışmanlar: PROF.DR. FADIL AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Film dozimetrisi, Radyografik Film, Kodak EDR2, Kodak XV2, Optik Densite, Film dosimetry, Radyographic Film, Kodak EDR2, Kodak XV2, OpticDensity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
vÖZETKaradağ, N. ki Farklı Enerjide Kodak-EDR2 ve X-Omat V2 FilmlerininKarakteristik Özelliklerinin ncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi SağlikBilimleri Enstitüsü Radyoterapi Fiziği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara,2005. Kodak EDR2 (Extended Dose Range) filmler yeni üretilmiş olup doz ölçümaralığının genişletilmiş olmasıyla YART (Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi) hasta dozdeğerlendirmesi ve YART kalite kontrol ölçümlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.Çalışmamızda, Kodak EDR2 filminin gelen ışının enerjisine, alan boyutlarına vederinliğe göre davranışının incelenmesi, çıkan sonuçların Kodak XV2 ve iyon odasıölçümleriyle karşılaştırılması yapılmıştır.Kalibrasyon filmleri elde edilirken günlük kalite kontrol ölçümlerindekullanılmak üzere geliştirilmiş, hızlı radyografik film kalibrasyonu tekniği ve klasikteknik kullanılmış, çıkan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Siemens Oncor model statikÇYK lineer hızlandırıcı cihazında, 6 MV ve 18 MV foton enerjilerinde, farklıalanlarda ( 4x4 cm, 7X7 cm, 10X10 cm, 15x15 cm ) ve farklı derinliklerde ( 15 mm-6 MV dmax, 30 mm-18 MV dmax, 50 mm, 100 mm) doz profili, ve aynı alanlardayüzde derin doz ölçümleri alınmıştır. Kodak EDR2 film ölçümlerinin Kodak XV2film ve iyon odası ölçümleriyle tutarlı olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma, KodakEDR2 filmlerin YART uygulamalarındaki gibi yüksek doz aralıklarının kalitekontrol ölçümlerinde kullanılabileceğini göstermiştir. Kodak EDR2 film doz ölçümaralığının daha yüksek olması açısından kalite kontrol uygulamalarında Kodak XV2filmleriyle karşılaştırıldığında üstünlük sağlamıştır. Bu çalışmanın, YART tekniğininkalite kontrol ölçümlerinde Kodak EDR2 film kullanılmasının uygun olacağınıgöstermesi açısından kliniğe katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTKaradağ, N. Characteristic Evaluation of Kodak-EDR2 and X-Omat V2Films in Two Different Energies. Hacettepe University, Institute of HealthSciences, Master Thesis in Radiotherapy Physics, Ankara, 2005. Recentlyintroduced Kodak?s Extended Dose Range (EDR2) film was reported to haveextended linear dose range region which is suitable for Intensity ModelatedRadiation Therapy (IMRT) quality control measurements and verification of IMRTplans. In this work, the dependence of Kodak EDR2 film?s response on the depth,field size and energy was evaluated and compared with Kodak XV2 and ion chambermeasurements. Rapid Calibration Technique which is developed for daily qualitycontrol measurements, has been used to obtain the sensitometric curves andcompared with the classical technique. The measurements were taken using aSiemens Oncor model 82 leaves sMLC Linac device, measurements were made in 6MV and 18 MV photon energies, in different fields sizes ( 4x4 cm, 7X7 cm, 10X10cm, 15x15 cm ) and different depths ( 15 mm-6 MV dmax, 30 mm-18 MV dmax, 50mm, 100 mm) for the dose profiles and in same field sizes the depth doses weremeasured. The response of Kodak EDR2 film is found to be consistent with KodakXV2 film and ion chamber measurements. This work shows that Kodak EDR2 filmcan be used for quality assurance at higher dose ranges, such as those encountered indose escalation in the context of IMRT. Kodak EDR2 film offers a significantadvantage over Kodak XV2 film for quality assurance at higher dose ranges. It?sthought that this work will contribute to clinics by showing the convenience of usingKodak EDR2 films in quality assurance tests of IMRT applications.