Çesitli yas dönemlerinde pelvik taban kas kuvvetini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors afffecting the pelvic floor muscle strength in different age periods
- Tez No: 192731
- Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ AKARCALI YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Physical Medicine and Rehabilitation, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Yaş dönemleri, pelvik taban kas kuvveti, risk faktörleri, Age periods, pelvic floor muscle strength, risk factors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETDemirtürk F., Çeşitli yaş dönemlerinde pelvik taban kas kuvvetinietkileyen faktörlerin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık BilimleriEnstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara,2006. Bu çalışma, çeşitli yaş dönemindeki kadınlarda pelvik taban kas kuvvetinideğerlendirmek ve pelvik taban kas kuvveti üzerine etkisi olabilecek faktörleribelirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıklarıve Doğum Anabilim Dalı'na çeşitli jinekolojik problemler nedeniyle başvurantoplam 289 kadın çalışmaya dahil edilmiş ve olgular, menstrual ve hormonaldurumları esas alınarak, premenopoz, (n=194), perimenopoz (n=7) ve postmenopoz(n=88) olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Premenopozal dönemdeki olgular dayaşlarına göre â¤30 yıl, 31-40 yıl ve â¥41 yıl olmak üzere üç alt gruba;postmenopozal dönemdeki olgular ise 0.05), sigara alışkanlığı (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDemirtürk F., Investigation of the factors afffecting the pelvic floormuscle strength in different age periods. Hacettepe University, Health SciencesInstitute PhD Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2006.This study was performed to assess the pelvic floor muscle strength of women indifferent age periods and investigate the factors that could have effect on their pelvicfloor muscle strength. A total of 289 women who applied to the Department ofObstetrics and Gynecology in Hacettepe University for various gynecologicalproblems were included in the study. Cases were divided into three main groupsbased on their hormonal and menstrual status as premenopause (n=194),perimenopause (n=7) and postmenopause (n=88). Premenopausal andpostmenopausal cases were also assigned into subgroups according to their ageperiods as â¤30 years, 31-40 years and â¥41 years for the premenopause group; and0.05) and none of the parameters except thepresence of smoking habit (p0.05).