Maloklüzyonlar arası diş boyut uyumsuzluğunun karşılaştırılması
Comparison of intermaxillary tooth size discrepancies among different malocclusion groups
- Tez No: 192735
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSAMETTİN OKTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maloklüzyon, Diş boyutu, Bolton oranları, Cinsiyet, Malocclusion, Tooth size, Bolton ratios, Gender
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı maloklüzyon gruplarında çeneler arası diş boyutuyumsuzluklarında farklılıklar olup olmadığını araştırmak ve cinsiyetin oynadığı rolübelirlemektir.Çalışma materyali 500 bireyden alınan ortodontik modeller ve lateralsefalometrik filmlerden oluşmaktadır. Gruplar normal oklüzyon, Sınıf I, Sınıf II Bölüm1, Sınıf II Bölüm 2 ve Sınıf III maloklüzyon olmak üzere 5'e ayrılmış olup her birgrupta 100'er birey bulunmaktadır. Mesiodistal diş boyutu ölçümleri SAM RMI 550marka 3 boyutlu ölçüm yapabilen bir dijital cihaz yardımıyla yapıldı. Diş boyutuyumsuzluklarını belirlemek amacıyla diş boyut toplamları, Bolton analizinde belirtilenön oran ve tüm oran değerleri ile arka oran değerleri hesaplanmıştır. İstatistikselincelemede cinsiyetler ve maloklüzyon grupları arasındaki farkları belirlemek içinANOVA ve Tukey HSD analizleri kullanılmıştır.Tüm maloklüzyon gruplarında tüm oran ve ön oran değeri dışındaki ölçümlerdecinsiyet farklılığı istatistiksel olarak önemli düzeyde bulunmuştur. Tüm oran ölçümündeSınıf II Bölüm 1 ile Sınıf III maloklüzyon grubu arasındaki; arka oran değerinde isenormal oklüzyon ile Sınıf III ve Sınıf I maloklüzyon grupları arasındaki farklaristatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ön oran değeri ölçümünde ise gruplar arasındafarklılık tespit edilememiştir. Çalışmada Türk popülasyonu için tespit edilen orandeğerlerinin Bolton'un önerdiği değerlerden daha büyük olduğu gözlenmiştir. Ayrıcaçok sayıda bireyin 2 standart sapma aralığı dışında uyumsuzluk gösterdiği, boyutuyumsuzluğunun daha ziyade alt dişlerden kaynaklandığı ve özellikle Sınıf III grubundadaha belirgin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether there were differences inintermaxillary tooth size discrepancy among different malocclusion groups and also todetermine the role of gender.The material of study included orthodontic models and lateral cephalometricfilms of 500 individuals. The subjects were equally divided into five groups: Class I,Class II division 1, Class II division 2, Class III and normal occlusion. Mesiodistal toothsize measurements were done on the stone casts by means of SAM RMI 550 digitalmachine by which measurements could be done in three dimensions of space. In orderto determine tooth size discrepancies of the subjects; anterior, overall and posteriorratios were calculated. In statistical evaluation, analysis of variance and Tukey HSDanalysis were used to compare gender and group differences.The sex differences were statistically significant in all measurements except foroverall and anterior ratios. In overall ratio statistically significant differences wereobserved between Class II division 1 and Class III malocclusion groups. Significantdifferences were found also in the posterior ratios of normal occlusion, Class IIImalocclusion and Class I malocclusion. However, there was no significant difference inthe anterior ratio between malocclusion groups. The tooth size ratio values determinedfor Turkish population were higher than Bolton?s values of normal occlusion group. Alarge number of individuals in all malocclusion groups demonstrated tooth sizediscrepancies greater than 2 standard deviation and this discrepancy resulted from thebigness of lower teeth. This phenomenon was prominent in Class III malocclusiongroup.