Dik yön gelişimi artmış class I malokluzyona sahip bireylerde dört premolar çekimli sabit tedavi sonucu oluşan iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku değişikliklerinin sefalometrik açıdan değerlendirilmesi
Cephalometric evaluation of skeletodental and soft tissue changes after four premolar extraction treatment in patients with high angle class i malocclusion
  1. Tez No: 311193
  2. Yazar: GÜLAY BERBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DOĞRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Angle Class I Malocclusion, Extraction Treatment, Increased Vertical Dimension
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı; dik yön yüz boyutları artmış, Sınıf I iskeletsel paterne ve Angle Class I dental ilişkiye sahip, dört adet birinci premolar diş çekimi ile tedavi edilen bireylerde, meydana gelen dentofasiyal değişikliklerin sefalometrik olarak incelenmesi ve sonuçların benzer kraniyofasiyal ve dental özelliklere sahip, tedavi edilmemiş kontrol grubu bireyleri ile kıyaslanmasıdır.Araştırmamızda, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla başvurmuş bireylerden elde edilen, tedavi ve kontrol öncesi/sonrası toplam 88 adet lateral sefalometrik film kullanıldı. Tedavi ve kontrol gruplarında cinsiyet ayrımı yapılmadı. Tedavi grubunda Angle Class I malokluzyona sahip, SN-GoGn açısı 35º ve üzeri olan, üst çenede ortalama 3.8±1.8 mm, alt çenede ortalama 3±1.7 mm çapraşıklığa sahip genç erişkin 24 hasta incelendi. Kontrol grubunu ise ortodontik tedavi görmemiş, Angle Class I malokluzyona sahip, SN-GoGn açısı 35º ve üzeri olan, genç erişkin 20 birey oluşturdu.Çalışmamıza dahil edilen bireyler, tedavi grubu ve kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Tedavi grubundaki bireylerden tedavi öncesi ve sonrası alınan sefalometrik grafilerde iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku ölçümleri, kontrol grubundaki bireylerin kontrol başında ve yaklaşık 2 yıl sonra alınan sefalometrik grafilerinde yine iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku ölçümleri yapıldı. İstatistiksel olarak grup içi ve gruplar arası kıyaslamada sırasıyla eşleştirilmiş t testi ve bağımsız t testi kullanılarak anlamlı olan farklar değerlendirildi.Birinci premolar çekimiyle tedavi edilen hastaların vertikal boyutlarında, istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmasına rağmen, bunların klinik olarak önemi sorgulanabilir. Bulgularımızda mandibulada belirgin bir anteriora rotasyon oluşmamıştır.Mandibuladaki anterior rotasyonun yeterince meydana gelmemesi tedavi gurubundaki mandibular molar ekstrüzyonundan kaynaklanmıştır.Mandibular anterior rotasyonun elde edilmesi ve vertikal boyutun azaltılması için ilave ekstrüzyonu engelleyici mekaniklere ihtiyaç vardır.Anahtar kelimler: 1. Angle Class I Malokluzyon 2. Premolar Çekimli Tedavi 3. Artmış Dikey Boyut 4. Sefalometrik Değerlendirme
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the dentoskeletal changes of patients who had skeletal and dental Class I relationship with increased vertical pattern and were treated with four premolars extraction, by using cephalometric radiographs and to compare the results with non-treated control group who had similar craniofacial and dental patterns.A total of 88 lateral cephalometric radiographs taken before/after from the treatment and control groups whom were referred to Dicle University, Dental Faculty, Department of Orthodontics were used in the present study. In the treatment group, 24 young adult patients with Angle Class I malocclusion and SN-GoGn ? 35º who demonstrate crowding of 3.8 mm in the maxilla and 3 mm in the mandible were used. The records of 20 individuals that were not treated whom demonstrate Angle Class I malocclusion and SN-GoGn ? 35º served as our control group.The patients were divided into 2 groups as treatment and control groups. Skeletal, dental and soft tissue changes were measured on cephalometric radiographs that were taken before and after in treatment group. In the control group, same skeletal, dental and soft tissue parameters that were taken at the beginning of control and at the two years were investigated. For statistical analysis, paired sample t test and independent t test were used for intra and intergroup comparison, respectively.Although statistically significant changes were detected in treatment group, clinical importance of these parameters is questionable. Our results do not demonstrate an evident anterior rotation of the mandible.The inefficient anterior rotation of the mandible resulted from the mandibular molar extrusion in treatment group.Additional extrusion preventing mechanics to decrease the vertical dimension and mandibular anterior rotation are needed.