Path analiz tekniği
Path analysis technique
  1. Tez No: 192742
  2. Yazar: ŞENGÜL CANGÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: path analizi, KAH risk faktörleri, path diyagramı, path analysis, risk factors of CAD, path diagram
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
PATH ANALİZİ TEKNİĞİŞENGÜL CANGÜRPath analizi tekniği, dışsal değişkenlerin içsel değişken/değişkenler üzerindekidirekt ve indirekt etkilerini path diyagramları aracılığıyla, ortaya çıkarmak içinkullanılan çok değişkenli bir istatistiksel tekniktir. Bu tez çalışmasında da anjiyografiuygulanan koroner arter hastalarının (KAH) LAD darlık oranı üzerinde belirlenenbazı risk faktörlerinin direkt ve indirekt etki miktarlarını, cinsiyette göz önündebulundurularak saptanması amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik 1 Şubat- 30 Eylül2005 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniğindeanjiyosu yapılan 429 koroner arter hastası ele alınmıştır. Sonuç olarak; LAD darlıkoranı üzerinde en büyük toplam etkinin tüm koroner arter hastalarında diyabetsüresi olduğu bulunmuştur. Cinsiyet dikkate alındığında ise erkek hastalarda diyabetsüresi iken, kadınlarda TG olduğu görülmüştür. Aynı zamanda diğer riskfaktörlerinin de direkt ve indirekt miktarları elde edilmiş ve buna ilişkin yorumlarpath diyagramları aracılığıyla ayrıntılı bir şekilde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
PATH ANALYSIS TECHNIQUEŞENGÜL CANGÜRPath analysis method is a multivariate statistical method used to discover thedirect and the indirect effects of exogenous variables on endogenousvariable/variables via path diagrams. The purpose of this study was to determine thedirect and the indirect effect amounts of some risk factors, by taking into account thegender, on the LAD narrowness rate on the patients with coronary artery. Therefore,between February 1st and September 30th 2005, 429 patients who had the operationof angio in The Clinique of Cardiology in Uludag University Medicine Faculty wereexamined. The biggest total effect on LAD narrowness rate for patients withcoronary artery was discovered as the span of diabetes mellitus. When gender wastaken into account, while the biggest effect was the span of diabetes mellitus for malepatients, it was TG for female patients. In addition, the direct and the indirect effectamounts of some risk factors were obtained and implications concerning about theseeffects were demonstrated with path diagrams in detail.