Olanzapinin şıçanlada alkol yoksunluk sendromu üzerine etkisi
The effects of olanzapine on alcohol withdrawal syndrome in rats
- Tez No: 192777
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alkol, Alkol Yoksunluk Sendromu, Olanzapin, Sıçan69, Alcohol, Alcohol Withdrawal Syndrome, Olanzapine, Rat71
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
5. ÖZETBu çalışmada,“sıvı diyet tekniği”yoluyla 21 gün boyunca kronik alkolverilerek alkole bağımlı yapılan sıçanlarda alkolün ani kesilmesi ile oluşturulan“deneysel alkol yoksunluk sendromu”üzerine olanzapin etkileri incelendi.Çalışmada sıçanların günlük ortalama alkol tüketimi 10.10±0.31-14.32±0.32g/kg/gün (ortalama ± OSH; n=40) arasında gerçekleşti. Sıvı diyet uygulamasının%7.2'lik alkol tüketimini kapsayan son iki haftalık tüketim değerleri açısından günlerarasında farklılık olsa da gruplar arasındaki fark tek başına istatiksel olarak anlamsızbulundu. Alkol almayan sıçanlara izokalorik alkolsüz sıvı diyet verildi. Alkol alan vealmayan gruplardaki sıçanların ağırlıklarında başlangıç değerlerine göre bir azalmagözlenmedi. Ön çalışma kapsamında naive sıçanlar üzerinde olanzapinin ( 0.5, 1, 2mg/kg, i.p. doz aralığında) lokomotor aktivite ve motor koordinasyona etkileri, salinenjeksiyonu yapılan kontrol grubu sıçanlara paralel olarak test edildi. Önçalışmalardaki bulgulara dayanılarak olanzapinin 0.5, 1 ve 2 mg/kg dozlarının alkolyoksunluk sendromu üzerine etkilerinin incelenmesi kararlaştırıldı. Alkolyoksunluğunun 2. saatinde olanzapinin 1 ve 2 mg/kg dozlarının lokomotor aktiviteüzerine etkileri değerlendirme dışı bırakıldı. Ön çalışmada saptanan olanzapindozları ve salin, 21 günlük süreç sonunda alkol-bağımlısı durumuna gelmiş olansıçanlara, alkol kesilmesini izleyen yoksunluk 2. saat ölçümlerinden 30 dakika önceilk dozlar ve yoksunluk 6. saat ölçümlerinden yine 30 dakika önce (ilk dozdan 4 saatsonra ikinci doz) olmak üzere ikinci dozlar i.p. olarak uygulandı. İlkenjeksiyonlardan 30 dakika sonra başlamak üzere; alkol yoksunluğunun 2., 4., ve 6.saatlerindeki yoksunluk semptomları, bazı belirtiler için sayısal, bazıları için ise skorölçütleri kullanılarak kaydedildi ve her bir grup için sayımla belirtilen verilerde“ortalama ± OSH”olarak, skorlanmış verilerde“medyan”olarak ve deneklerdegörülme oranı ile belirtilen verilerde ise“% oluş sıklığı”olarak kaydedildi veistatistikleri gerçekleştirildi.Olanzapin, tüm dozlarda, alkol yoksunluğunda ortaya çıkan lokomotoraktivite artışı üzerinde anlamlı bir değişiklik ( p > 0.05) oluşturmadı. Çalışmadakullanılan 2 mg/kg dozunda yoksunluğun 6. saatinde artmış stereotipik aktiviteyialkolik kontrol grubuna göre anlamlı olarak (p = 0.036) azalttı. Yoksunluksemptomlarından postür ve yürüme bozukluğu üzerine olanzapin 2 mg/kg dozunda68alkol yoksunluğunun 2. saatinde oluşan postür bozukluğunu (p = 0.041) ve yürümebozukluğunu (p = 0.041) daha da şiddetlendirdi. Alkol yoksunluğunda sıçanlardagözlenen kuyruk sertliği, ajitasyon ve tremor üzerine olanzapinin anlamlı bir etkisisaptanamadı. Yoksunluk semptomlarından katatoni üzerine olanzapinin olumlu ya daolumsuz olarak anlamlı bir etkisi oluşmamakla birlikte; gözlenen katatoni sayısınınçok az olması nedeniyle bu parametre için istatistiksel analiz uygulanmadı. Alkolyoksunluğundaki sıçanlarda oluşan“ıslak köpek silkinmesi”(wet dog shake) üzerineolanzapinin azaltıcı etkileri, yoksunluğun özellikle 6. saatinde belirgin olarakgerçekleşti. Bu zamandaki ölçümlerde olanzapin, ıslak köpek silkinme davranışınıanlamlı şekilde (p = 0.047) azalttı.Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen veriler çalışmada kullanılanolanzapinin alkol yoksunluk sendromu üzerinde bazı yararlı inhibitör etkilere sahipolduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
6. SUMMARYIn this study, the effects of olanzapine on the `experimental alcoholwithdrawal syndrome? which was constituted by sudden interruption of alcohol in thealcohol-addicted rats are examined. The rats were addicted to alcohol by `liquid diettechnique? for 21 days. The alcohol consumption of the rats was between 10.10±0.31and 14.32±0.32 g/kg/day (mean±SEM; n=40) daily. While there was a difference inconsumption values between the days of the last two weeks includings 7.2% alcoholconsumption, the difference between the groups was not statistically significant.Isocaloric liquid without alcohol was given to the ?non-alcoholic group?. No weightloss in both groups was observed in pre-post treatment comparison. In thepreliminary study, the effects of olanzapine (0.5, 1, 2 mg/kg, i.p., dose interval) onlocomotor activity and motor coordination were tested with the parallel of the controlgroup which was saline injected. Based on the data obtained from the preliminarystudy, the examination of olanzapine?s effect in 1 and 2 mg/kg doses on `alcoholwithdrawal syndrome? is decided. The effect of olanzapine in 1 and 2 mg/kg dose onlocomotor activity in the second hour of `alcohol withdrawal syndrome? was notincluded.The pre-tested olanzapine doses and saline were given to the rats which weremade alcohol-addicted in 21 days of regular alcohol application. The first doses wereintraperitoneally injected to the rats 30 minutes before the 2nd hour assessment ofalcohol withdrawal symptoms. The second doses were intraperitoneally applied right30 minutes before the 6th hour assessment of withdrawal symptoms. This means, thefırst and second doses followed with a 4 hour interval in-between. The withdrawalsymptoms started after 30 minutes of first injections and they were assessed in the2nd, 4th and 6th hours of alcohol withdrawal. Data for different signs values weregathered and for numeric data `mean?, for scored data `median? and for incidencelevel `incidence percentage? values were calculated.Olanzapine in all doses did not have statistically significant effect onlocomotor activity increase in `alcohol withdrawal syndrome? (p>0.05). the dose of2mg/kg decreased the increased stereotypic activity at the sixth hour of the alcoholwithdrawal statistically significantly (p=0.036) when compared with the alcoholiccontrol group. Olanzapine in 2mg/kg intensified the posture abnormality (p=0.041)70and walking abnormality (p=0.041) at the second hour of alcohol withdrawal. Therewas not statistically significant effect of olanzapine on the tail stiffness, agitation andtremor symptoms which are observed in alcohol withdrawal rats. The number ofcatatonia symptoms which is among the withdrawal syndromes, were very few.Therefore this parameter was not statistically evaluated. The olanzapine?s effect onthe reducement of ?wet dog shake? symptom at the sixth hour, was statisticallysignificant(p=0.047).In conclusion, the data obtained in this study revealed that olanzapine hassome beneficial inhibitors effects on alcohol withdrawal syndrome.