An Temporomandibular eklem internal düzensizliklerinde sinoviyal sıvıdaki sIL- 1RII, sTNF-αRI ve sIL - 6R seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the concentrations of sIL- 1RII, sTNF-αRI and sIL - 6R in synovial fluid in temporomandibular joint internal derangement
- Tez No: 192776
- Danışmanlar: PROF.DR. KENAN ARAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnternal düzensizlik, proinflamatuar sitokinler, artrosentezvi, Internal derangement, proinflammatory cytokines, arthrocentesisvii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
TEMPOROMANDİBULAR EKLEM İNTERNAL DÜZENSİZLİKLERİNDESİNOVİYAL SIVIDAKİ sIL- 1RII, sTNF-αRI ve sIL- 6R SEVİYESİNİNDEĞERLENDİRİLMESİÖZETToplumda sıklıkla görülen temporomandibular eklem internal düzensizliklerininetiyolojisi, disk pozisyonuna, intraartiküler vakum etkisine, sinoviyal sıvıiçeriğindeki değişikliğe ve eklem yüzeylerindeki dejenerasyona bağlanmaktadır.Son yıllarda sinoviyal sıvı içeriğindeki değişikliklerin ve proinflamatuarsitokinlerin etkisi popülarite kazanmaktadır. Özellikle de IL- 6, TNF-α, IL- 1β vereseptörleri üzerinde sıklıkla durulmaktadır. Bu çalışma temporomandibulareklem internal düzensizliği olan hastaların sinoviyal sıvılarındaki sIL- 6R, sTNF-αRI ve sIL- 1RII konsantrasyonlarının artrosentezin başarısına etkisinideğerlendirilmek amacıyla planlanmıştır. Serbest halde bulunan bureseptörlerden sTNF-αRI ve sIL- 1RII sitokinlerinin etkisini baskılayacak yöndeetkilerken, sIL- 6R tam tersi yönde etki göstermektedir. Çalışmada 23 adetsınırlı ağız açıklığı ve ağrı şikayeti olan hastaya artrosentez işlemi yapılmış veişlemden önce alınan sinoviyal sıvı örneği biyokimyasal olarak incelenmiştir.Her hastada preoperatif, erken postoperatif ve postoperatif 1. haftada ve 1.ayda maksimum ağız açıklığı ölçülmüş, ayrıca görsel analog skala (VAS) çenehareketleri sırasında duyulan ağrının belirlenmesi için kullanılmıştır.Biyokimyasal analizde her reseptöre spesifik Eliza Kiti kullanılmıştır. Tedavininbaşarı kriteri maksimum ağız açıklığının 38mm' den fazla olması ve VASdeğerlerindeki düşüş olarak belirlenmiştir. Sonuçlarda tedavinin başarılı kabuledildiği grupla başarısız olduğu grup arasında sTNF-αRI ve sIL- 1RIIkonsantrasyonları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı, fakatsIL- 6R konsantrasyonun tedavinin başarısız kabul edildiği grupta anlamlıdüzeyde yüksek olduğu gözlemiştir.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE CONCENTRATIONS OF sIL- 1RII, sTNF-αRIAND sIL- 6R IN SYNOVIAL FLUID IN TEMPOROMANDIBULAR JOINTINTERNAL DERANGEMENTABSTRACTThe etiology of temporomandibular joint internal derangements, that isfrequently seen in population, is occupied with disk position, intraarticularvacuum effect, alterations in synovial fluid and degenarations of articularsurfaces. Recently, the effects of alterations in synovial fluid andproinflammatory cytokines are more popular. Especially, IL- 6, TNF-α, IL- 1βand their receptors are noticeable. This study is planned for evaluating theeffects of sIL- 6R, sTNF-αRI and sIL- 1RII concentrations in synovial fluid of thepatients with temporomandibular joint internal derangements on the successrate of arthrocentesis. The soluble receptors like sTNF-αRI and sIL- 1RIIpromote the effects of their cytokine molecules, but sIL- 6R adversely affects onits own cytokine molecule. In this study, 23 patient, who were complained aboutlimited mouth opening and pain during jaw function, underwent arthrocentesisand the synovial fluid samples which were aspirated before operation wasexamined. Maximum mouth openings of each patient were measured beforeoperation, early after operation, at the first week and on the first month ofoperation, and visual analog scale(VAS) was used for measuring pain levelsduring jaw functions. In biochemical analysis, specific Eliza kits for eachreceptor was used. A maximum mouth opening of more than 38mm anddecreasing in VAS scores were arbitrarily taken as indicating the success oftreatment. In conclusion, we observed that the concentrations of sTNF-αRI andsIL- 1RII in successful group were not statistically different from which inunsuccessful group, but the concentration of sIL- 6R in successful group wasstatistically higher than unsuccessful group.