Hemşirelik öğrencilerinin eğitim materyali hazırlayarak yaptıkları öğretimin hastalardaki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation Of The Efficiency Of Patients? Teaching Realized With The Educational Materials Prepared By The Students In The School Of Nursing
- Tez No: 192778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM YAVUZ, PROF. DR. ALEV DIRAMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Hasta Öğretimi, Eğitim Materyali, Hasta Memnuniyeti
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin ameliyat sonrası yapılması gereken egzersizlerle ilgili hasta öğretimi için materyal hazırlayarak öğretim yapmaları ve bu öğretimin etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapılan deneysel bir çalışmadır.Çalışma 2006-2007 öğretim yılında Balıkesir Üniversitesi Bandırma Sağlık Yüksekokulu'nda Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği dersi alan 30 öğrenciyle uygulanmıştır. Dersin uygulama alanı olan Hastanelerin Genel Cerrahi Kliniğine ameliyat olmak üzere başvuran ve araştırmanın sınırlamalarına uyan hastalara, öğrenci hemşireler tarafından; ameliyat sonrası derin solunum, öksürük, yatak içi dönme ve ekstremite egzersizlerinin öğretimi yapılmıştır (Çalışma Grubu). Eğitim esnasında eğitim materyali (broşür) kullanan öğrencilerin bu eğitimin etkinliğini hasta?eğitici?öğrenci tarafından değerlendirmesi şeklinde olmuştur. Bu eğitimin hastalarda davranışa nasıl geçtiği ve hastaların memnuniyetlerine etkisi ölçülmüştür. Öncelikle Kontrol Grubu hastalarla öğretim yapılmaksızın çalışılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ki-kare, t testi ve varyans analizi kullanılan araştırma; materyal hazırlayarak ameliyat sonrası hasta öğretimini yapan öğrencinin bilgisinin davranışa aktarımını sağlamıştır. Ayrıca bu eğitimin hastalarda davranış değişikliği oluşturduğu ve hastaların memnuniyetlerini arttırdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which is experimental, has been developed to examine and evaluate the effıcıency of patıent education, realızed wıth the educatıonal materıals prepared by the students ın the School of Nursıng.This study consisted of 30 studenrs from the Universıty of Balıkesir Bandırma Health School who were have been trained in the field of surgery during 2006-2007 academic year.Postoperative deep breathing, coughing and bed exercises were tought to those applying for surgery who were suitable patients according to the restrictions of the investigation in the departmans of surgery of hospitals where such exercises are practiced by student nurse practitioners (examination group).Patients, teachers and students evaluated the effıcıency of patıents teachıng, realızed wıth the educatıonal materıals (brochure) prepared by the students ın the School of Nursıng. This evaluation measured the effects of patient education upon patient satisfaction and patient behaviors. Firstly, the control group was studied without being provided patient education.The analysis of the data was obtained through numbers, percentages, descriptive statistics, t-tests, chi-square test and variance analysis methods.As the result of this study, patient attitudes were developed by the nursing students? patient education, and patient satisfaction was improved.Key Word: Patients? Teaching, Educational Materials, Patient Satisfactione-mail: [email protected]