Artroskopik diz cerrahisinde intraartiküler uygulanan levobupivakain morfin ve tramadolün postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effect of intraarticularly delivered levobupivacaine morphine and tramadol combinations on postoperative analgesia following arthroscopic knee surgery
- Tez No: 192812
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntraartiküler enjeksiyon, Levobupivakain, Morfin, Postoperatif ağrı, TramadolVII, Intraarticular injection, Levobupivacaine, Morphine, Postoperativepain, TramadolVIII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETArtroskopik Diz Cerrahisinde İntraartiküler Uygulanan LevobupivakainMorfin ve Tramadol Kombinasyonlarının Postoperatif Analjezik EtkinliklerininKarşılaştırılması.Etik kurul ve hastaların onayı alındıktan sonra diz artroskopisi uygulanacak 66olgu çalışmaya alındı. Tüm olgulara standart genel anestezi indüksiyonu ve idamesiuygulanarak rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup L de 100 mg levobupivakain, grup LM'de100mg levobupivakain+10mg morfin, grup LT'de ise 100mg levobupivakain+tramadolturnike açılmadan 10 dakika önce İA yolla uygulandı. Peroperatif dönemdehemodinamik parametreler izlendi. Postoperatif 5, 10, 30, 60. dakikalarda, 2, 6, 12, 24.saatlerde ve 3. ile 7. günlerde VAS değerlendirildi. VAS> 5 ve üzerindeki değerlerde ekanaljezik uygulandı. Analjezik uygulama saatleri ve yan etkiler kaydedildi. Ayrıcapostoperatif hemodinami ve sedasyon takibi yapıldı.Olguların demografik ve hemodinamik özellikleri karşılaştırıldığında istatistikselolarak farklılık saptanmadı (p>0,05). Gruplarda postoperatif analjezideğerlendirildiğinde; 3 grupta da etkin postoperatif analjezi kalitesi sağlandığı saptandı(p>0,05). Hemodinami ve sedasyon düzeyleri yönünden her üç grupta da farklılıkbulunmadı (p>0,05). Ek analjezik gereksinimi açısından gruplar arasında istatistikselolarak anlamlı derecede bir fark saptanmadı (p>0,05). Hiçbir hastada komplikasyongözlenmedi.Çalışmamızın sonuçlarına göre artroskopik diz cerrahisinde intraartikülerlevobupivakain, levobupivakain-morfin ve levobupivakain-tramadol uygulamalarınınetkin bir postoperatif analjezi sağladığı ancak tek başına levobupivakain velevobupivakain+tramadol uygulanan gruplarda istatistiksel olarak anlamlı olmamasınakarşın özellikle ilk 30 dakikada ek analjezik gereksiniminin daha fazla olduğu bunedenle erken dönemde de etkin bir analjezi sağlanabilmesi için levobupivakaine morfineklenmesinin daha faydalı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTComparison of Effect of Intraarticularly Delivered Levobupivacaine Morphineand Tramadol Combinations on Postoperative Analgesia Following ArthroscopicKnee Surgery.After approval by the ethic committee and a written informed consent weretaken from the patients, 66 patients undergoing arthroscopic knee surgery included inthe study. Patients were randomized into three groups following standard generalanesthesia induction and maintenance. Patients in group L received 100 mglevobupivacaine, group LM received 100 mg levobupivacaine + 10 mg morphine, andgroup LT received 100 mg levobupivacaine + tramadol via IA route 10 minutes beforetourniquet deflation. Hemodynamic parameters were monitorized peroperatively. VASscores were recorded at 5th, 10th, 30th, and 60th minutes, 2nd, 6th, 12th, and 24th hours, andon 3rd and 7th postoperative days. Additional analgesic was administered to patientswhom VAS was â¥5. Times of administration of additional analgesic and side effectswere also recorded. The patients were also evaluated regarding hemodynamicparameters and sedation postoperatively.No difference was found regarding demographic and hemodynamic data (P >0.05). Postoperative analgesia was found to be effective in all of the groups (P > 0.05).There was no difference when comparing postoperative hemodynamic parameters andsedation levels between the groups (P > 0.05). The groups were also statistically similarregarding additional analgesia requirements (P > 0.05). No complication was observedin any of the patients.We concluded that administration of sole levobupivacaine, levobupivacaine plusmorphine, and levobupivacaine plus tramadol intraarticularly during arthroscopic kneesurgery provided effective postoperative analgesia, however, although not significant,patients receiving sole levobupivacaine and levobupivacaine plus tramadol groupsrequire more additonal analgesia, especially in initial 30 minutes; thus supplementingmorphine to levobupivacaine would be beneficial for early postoperative analgesia.