Alt solunum yolu infeksiyonu olan çocuklarda solunum sinsityal virüs'ün immunofloresan,hücre kültürü ve pcr yöntemleriyle araştırılması
Investigation of respiratory syncytial virus by immunoflouresan, cell culture and pcr methods in children with respiratory tract infection
- Tez No: 192813
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. SELMA GÖKAHMETOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
 - Anahtar Kelimeler: Respıratory Syncytial Vırus, cell culture, PCR, immunoflouresence
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 59
Özet
Solunum Sinsityal Virüs (Respiratory Syncytial virus, RSV), bebek ve küçük çocuklarda altsolunum yolu infeksiyonuna yol açan etkenlerden en önemlisidir. Bu çalışmada alt solunumyolu infeksiyonu olan çocuklarda Solunum Sinsityal Virüs'ün Direkt ImmunofloresanAntikor (DFA), hücre kültürü, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (Polymerase Chain Reaction,PCR) yöntemleri ile araştırılması amaçlandı.Bu çalışmaya alt solunum yolu infeksiyonu olan, yaşları 0-24 ay arasında değişen 80hastadan alınan nazotrakeal aspirat örneği dahil edildi. Örneklerde RSV antijeni DirektImmunofloresan Antikor (DFA) (Monofluo BIO-RAD, Fransa) yöntemiyle araştırıldı.RSV'nin izolasyonu için Hep-2 hücre kültürü kullanıldı. Klinik örnekteki RSV-RNAvarlığı gerçek zamanlı PCR (Fluorion IONTEK, Türkiye) yöntemiyle araştırıldı.Çalışmaya dahil edilen 80 örneğin 26 (% 32.5)'sında DFA yöntemiyle, 17 (% 21.3)'sindehücre kültürü yöntemiyle RSV pozitifliği bulundu. Ancak çalışmaya alınan örneklerarasında 6 tane örneğin miktarı yeterli olmadığı için PCR yöntemiyle çalışılamadı. Buyüzden çalışılan 74 hastadan 20 (% 27) 'sinde PCR yöntemiyle RSV RNA pozitif bulundu.Hücre kültürü yöntemi altın standart olarak kabul edildiğinde DFA yönteminin duyarlılığı%100, özgüllüğü %85.7, doğruluk oranı %88.75, PPV %65.38 ve NPV %100 olarak,PCR yönteminin ise sırasıyla %100, % 94.7, %95.94, %85, %100 olarak bulundu.Sonuç olarak; RSV infeksiyonunun tanısında DFA, PCR ve hücre kültürü yöntemleriuygulanabileceği ancak hücre kültürü yönteminin örneğin hemen inoküle edilmesi şartıylauygulanması gerektiği kanaatine varıldı.Anahtar Kelimeler : Solunum Sinsityal Virus, Direkt Immunofloresan Antikor, HücreKültürü, PCR
Özet (Çeviri)
Respiratory Syncytial Virus (RSV) is the major viral agent of lower respiratory tract infection ininfants and children. The aim of this study was to investigate of RSV by immunoflouresan, cellculture and PCR methods in children with respiratory tract infection.Nasotrakeal aspirate specimens collected from hospitalized 80 patients with respiratory tractinfection aged between 0-24 months were included in the study. RSV antigen was investigated innasotrakeal aspirate specimens by direct flouresence antibody (DFA) test BIO-RAD,(MonofluoFrance). Hep-2 cell culture was used for RSV isolation. RSV-RNA was investigated real time PCR(Fluorion IONTEK, Turkey) in clinical specimens.Of 80 samples tested RSV was found positive in 26 (% 32.5) and 17 (% 21.3) by DFA and cellculture respectively. The six specimens were not studied by PCR as samples were not sufficient.Of 74 samples tested 20 (27%) samples were found to be positive by real time PCR.Considering cell culture as the ?gold standard? the sensitivity, specificity, agreement, PPV, NPVwere 100, 85.7, 88.75, 65.38, 100 %, respectively, for DFA and 100, 94.7, 95.94, 85, 100 %,respectively for PCR.As a conclusion DFA, PCR and cell culture methods can be applied for diagnosis of RSV infectionhowever specimens should be inoculated to the cell culture immediately.